Zawsze zgadzaj się z innymi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zawsze zgadzaj się z innymi

Postautor: danvue » 11 mar 2014, 16:57

Krzysztof, zachęciłes mnie do tej książki, chyba ją sobie sprawie.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 16 mar 2014, 11:32

Krzysztoff pisze:Jeśli cię obwinia, poszukaj przyczyny zła i wykorzeń ją.

W dialogu nie powinno być miejsca na gorycz. Niech przynosi pozytywne odczucia.

Jeśli ktoś wyjaśni ci jakieś zagadnienie lub czegoś cię nauczy, przyjmij tę lekcję.

Jeżeli obwinia kogoś innego, zmniejsz siłę oskarżeń słowami, które wezmą oskarżonego w obronę.
..."

Szczególnie te uwagi, spośród podanych przez Ciebie, sprawdziły się w sytuacji, która mnie niedawno spotkała. I znów powtórzę to, co już kiedyś na tym forum napisałam. W kontakcie z drugą osobą / duchem nie zawsze wszystko jest takie, jakim my widzimy. Czasem prawda jest znacznie szersza i wykracza daleko poza nasze spostrzeżenia, wiedzę i doświadczenia. Dlatego właśnie w kontaktach z ludźmi i duchami najważniejsza jest powściągliwość przed oceną, wyciąganie pochopnych wniosków. Wierzcie mi, że często przyczyną konfliktu możemy być my sami, choć tego nie dostrzegamy. Czasami nasze zachowanie staje się impulsem do popełnienia przez kogoś nawet najgorszej zbrodni. Wielu w takiej sytuacji stwierdziłoby, że ten ktoś miał wolną wolę i wybór i nie musiał tego robić. Nie umywajmy rąk w takiej sytuacji. Jeśli swoim działaniem sprowokowaliśmy kogoś do popełnienia błędu, zachęciliśmy lub daliśmy choć najmniejszy impuls, czy powód do takiego zachowania, powinniśmy czuć się współwinni.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 16 mar 2014, 23:34

juniperus pisze:W kontakcie z drugą osobą / duchem nie zawsze wszystko jest takie, jakim my widzimy. Czasem prawda jest znacznie szersza i wykracza daleko poza nasze spostrzeżenia, wiedzę i doświadczenia. Dlatego właśnie w kontaktach z ludźmi i duchami najważniejsza jest powściągliwość przed oceną, wyciąganie pochopnych wniosków. Wierzcie mi, że często przyczyną konfliktu możemy być my sami, choć tego nie dostrzegamy.

Masz całkowitą rację.
Ja natomiast dodałabym jeszcze jedną uwagę. Bardzo często rozumiemy wypowiedzi innych przez pryzmat naszych obserwacji i naszych doświadczeń. Często dopowiadamy sobie coś czego druga osoba nie powiedziała, często też wydaje nam się, że drugi rozmówca przez swoją wypowiedź myśli tak, jak nam się wydaje, a nie zawsze jest to prawda.
Na początku mojego małżeństwa nie mogłam dogadać się z moim mężem. Wręcz szokowało mnie, jak mąż przekręcał moje wypowiedzi i jak opacznie je rozumiał. Zresztą ja miałam tak samo w stosunku do niego. Dochodziło do absurdalnych sytuacji, w których miałam wrażenie, że mówimy w obcych sobie językach, ponieważ on nie rozumiał mnie, a ja nie rozumiałam jego, choć oboje mówiliśmy w języku polskim.
To samo zjawisko widzę także tu, na tym forum (zresztą to nie jedyny taki wyjątek :)). Często mam wrażenie, że ważne dla mnie wypowiedzi są ignorowane, a moje mało ważne wypowiedzi są analizowane 10-krotnie. No ale tak to już jest zarówno ze słowem pisanym, jak i mówionym. Choć ze słowem pisanym jest gorzej, bo nie czujemy emocji rozmówcy, ani artykulacji, z której moglibyśmy wywnioskować, co dla rozmówcy jest ważne, a co nie.
Mimo wszystko uważam, że trzeba rozmawiać. Trzeba wyjaśniać niejasności oraz umieć słuchać i czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem, co bywa nieraz trudne, nawet dla mnie :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi