Eutanazja dzieci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Eutanazja dzieci

Postautor: Xsenia » 26 lut 2014, 20:26

Ale gdy ustaje oddech to raczej następuje śmierć. 10 minut i następuje niedotlenienie mózgu, i śmierć.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 26 lut 2014, 21:38

Pozwolę sobie jeszcze tylko dodać,że wiele osób na przykład znajdujących się w stanie śpiączki w dalszym ciągu zachowuje świadomość– po prostu nie mają one możliwości komunikowania się z nami fizycznie.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 27 lut 2014, 09:03

Xsenia pisze:Ale gdy ustaje oddech to raczej następuje śmierć. 10 minut i następuje niedotlenienie mózgu, i śmierć.

A o ludziach podłączonych do respiratorów słyszałaś? O takiej sytuacji rozmawiamy.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: methyl » 27 lut 2014, 09:05

Xsenia pisze:To kiedy duch łączy się z ciałem w sposób kompletny? Jak ma 18 lat? a może 21? a może 40? Z tego co wiem, to dusza łączy się z ciałem w sposób kompletny w momencie narodzin.

Ciało człowieka dojrzewa przeważnie w wieku ~18 lat. W tym czasie jego organy (w tym mózg, który jest repceptorem świadomości pochodzącej od Ducha) rozwinięte sa juz na tyle by Duch w pełni manifestował przez nie swą naturę i W PEŁNI ponosił odpowiedzialność za swoje czyny.
Xsenia pisze:Według mnie 14-latek spokojnie może odpowiadać za siebie samego i ma prawo do podejmowania decyzji o własnym życiu czy śmierci.

Twój sposób rozumowania sugeruje, że 8 letnie dziecko równiez może byc w pełni odpowiedzialne za swoje decyzje.
4 letnie też?
2 letnie?
Nie zgadzam sie z takim rozumowaniem bazując na obserwacji rzeczywistości.
Xsenia pisze:Dla mnie ten chłopak wytrzymał w cierpieniu do końca własnego życia i nie powinien powtarzać "lekcji"

Pożyjemy - zobaczymy.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Xsenia » 27 lut 2014, 10:56

stefan12 pisze:A o ludziach podłączonych do respiratorów słyszałaś? O takiej sytuacji rozmawiamy.

Słyszałam, ale właśnie o to chodzi. Gdy następuje śmierć mózgu, aby to potwierdzić robi się test oddechowy. Na 10 minut wyłącza się respirator, to prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu i śmierci. Wtedy lekarze maja pewność, że człowiek nie żyje i można od niego pobrać ograny do przeszczepów. Niektórzy uznają to za morderstwo, ja nie. Ciało umarło samo z siebie nie oddychając przez 10 minut. A że potem lekarze przywrócili krążenie by móc pobrać organy, to nie oznacza, że człowiek dalej żyje i ma duszę. Dla mnie to już sama powłoka cielesna bez ducha, a bez aparatury to ciało nie jest w stanie samo funkcjonować.
methyl pisze:Ciało człowieka dojrzewa przeważnie w wieku ~18 lat.

Chyba tylko w sensie duchowym, bo na pewno nie biologicznym. W sensie biologicznym ciało dojrzewa w wieku 10-14 lat. W pojedynczych przypadkach wcześniej lub później.
methyl pisze:W tym czasie jego organy (w tym mózg, który jest repceptorem świadomości pochodzącej od Ducha) rozwinięte sa juz na tyle by Duch w pełni manifestował przez nie swą naturę i W PEŁNI ponosił odpowiedzialność za swoje czyny.

Nie zgodzę się z tym. Dziewczyny rosną przeważnie do 15 roku życia, chłopcy do 25 roku życia, czy to oznacza że dopiero wtedy ponosimy odpowiedzialność za własne czyny? Co to znaczy, że mózg jest rozwinięty na tyle? To znaczy, że potem już się nie rozwija? A wydawało mi się, że człowiek uczy się przez całe życie, ale może się mylę?
Według twojej definicji 16-latek, który zabił z premedytacją nie miał świadomości swojego czynu i nie może być za to odpowiedzialny. Wybacz nie mogę się z tym zgodzić. Oczywiście każde dziecko rozwija się we własnym tempie, ale pisałam już wcześniej że dzieci z nieuleczalną chorobą dojrzewają psychicznie dużo wcześniej niż ich rówieśnicy. Dlatego dla mnie ten 14-latek mógł decydować o sobie i o swoim życiu.

methyl pisze:Twój sposób rozumowania sugeruje, że 8 letnie dziecko równiez może byc w pełni odpowiedzialne za swoje decyzje.4 letnie też?2 letnie?

Tak, według mnie każdy ponosi odpowiedzialność za własne czyny praktycznie od dnia narodzin. Ale gdy dziecko jest małe, my jako dorośli mamy na nie wpływ, by nie popełniało czynów karygodnych.
Słyszałeś kiedyś o Armii dzieci?
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PS ... -kony.html
http://www.maliwojownicy.strefa.pl/
To są mali zabójcy bez sumienia werbowani w wieku od 8-16 lat. Myślisz, że oni po śmierci nie odpowiedzą za te wszystkie istnienia ludzkie, które odebrali, bo nie mieli PEŁNEJ świadomości? Wybacz, ale również się nie zgodzę. Oni też mieli wybór. Mogli umrzeć razem z własnymi rodzicami, albo przyłączyć się do wariata i zabić własnych rodziców. Wybrali to drugie. A niektórzy mieli tylko po 8 lat. I nikt tam się nie zastanawiał czy są wystarczająco rozwinięci. 8-latek też potrafi pociągnąć za spust....
methyl pisze:Nie zgadzam sie z takim rozumowaniem bazując na obserwacji rzeczywistości.

Prywatnie zapytam, masz dzieci?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 27 lut 2014, 11:29

Xsenia pisze: Słyszałam, ale właśnie o to chodzi. Gdy następuje śmierć mózgu, aby to potwierdzić robi się test oddechowy. Na 10 minut wyłącza się respirator, to prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu i śmierci. Wtedy lekarze maja pewność, że człowiek nie żyje i można od niego pobrać ograny do przeszczepów. Niektórzy uznają to za morderstwo, ja nie. Ciało umarło samo z siebie nie oddychając przez 10 minut. A że potem lekarze przywrócili krążenie by móc pobrać organy, to nie oznacza, że człowiek dalej żyje i ma duszę. Dla mnie to już sama powłoka cielesna bez ducha, a bez aparatury to ciało nie jest w stanie samo funkcjonować.

Proszę, nie wypisuj głupot. Sama ten test wymyśliłaś?
Odłączamy niesamodzielnie oddychającego człowieka, wiedząc że się udusi i po 10 minutach stwierdzamy, że faktycznie się udusił.
Nie życzę Tobie byś musiała przechodzić przez test, który jest wyrokiem śmierci.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: 000Lukas000 » 27 lut 2014, 11:54

Dwóch myśliwych na polowaniu. Nagle jeden z nich pada na ziemię, nie oddycha i nie rusza się, więc jego kolega dzwoni w panice na pogotowie. Przerażony pyta dyżurnego: „Mój kolega chyba umarł, co robić?”. Dyżurny odpowiada: „Przede wszystkim upewnić się, że rzeczywiście nie żyje”. Przez chwilę w słuchawce panuje cisza, potem słychać strzał, wreszcie pojawia się głos myśliwego: „Ok, i co teraz?”. :lol:
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 27 lut 2014, 12:14

Xsenia pisze:Prywatnie zapytam, masz dzieci?

Mam.

Więcej do dodania w tym temacie nie mam.
Czas pokaże kto miał rację.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Xsenia » 27 lut 2014, 12:18

stefan12 pisze:Proszę, nie wypisuj głupot. Sama ten test wymyśliłaś? Odłączamy niesamodzielnie oddychającego człowieka, wiedząc że się udusi i po 10 minutach stwierdzamy, że faktycznie się udusił.

Nie wypisuję głupot. A ty się trochę doucz zanim kogoś zaczniesz pouczać!
OBWIESZCZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 17 lipca 2007 r. w sprawie kryteriów i sposobu stwierdzenia trwałego nieodwracalnego ustania czynności mózgu
"Badanie bezdechu:
a) przez 10 minut wentylować płuca badanego 100 % tlenem w układzie bezzwrotnym,
b) następnie przed wykonaniem próby bezdechu tak wentylować płuca 100 % tlenem, aby zawartość Pa CO2 ustabilizowała się na poziomie 40 mmHg (5,3 kPa),
c) natychmiast po pobraniu krwi odłączyć badanego od respiratora, rozpoczynając równocześnie insuflację tlenu przez założony do tchawicy zgłębnik z wylotem w pobliżu rozwidlenia tchawicy z przepływem 6 l/min, a u wszystkich dzieci odpowiednio mniej, tak aby utrzymać prawidłową wartość saturacji krwi tlenem,
d) od chwili odłączenia respiratora obserwować pilnie zachowanie się klatki piersiowej i nadbrzusza przez kolejne 10 minut,
e) z chwilą upływu 10 minut pobrać krew z tętnicy celem oznaczenia Pa CO2 i natychmiast po pobraniu krwi podłączyć badanego ponownie do respiratora,
f) w przypadku wystąpienia spadku skurczowego ciśnienia tętniczego, u dorosłych poniżej 90 mmHg (12 kPa), a u dzieci poniżej wartości prawidłowej dla wieku, znaczącego spadku Sp O2 lub zaburzeń rytmu serca należy pobrać próbkę krwi tętniczej w celu określenia Pa CO2 i badanego podłączyć do respiratora."

Do sprawdzenia tu:
http://www.poltransplant.org.pl/obw_new.html
I strona aktów prawnych z tym obwieszczeniem: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0070460547
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 27 lut 2014, 14:02

Ale to jest procedura uśmiercania mózgu, dla potrzeb pobrania organów.
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi