Xsenia pisze:Ale gdy ustaje oddech to raczej następuje śmierć. 10 minut i następuje niedotlenienie mózgu, i śmierć.
Xsenia pisze:To kiedy duch łączy się z ciałem w sposób kompletny? Jak ma 18 lat? a może 21? a może 40? Z tego co wiem, to dusza łączy się z ciałem w sposób kompletny w momencie narodzin.
Xsenia pisze:Według mnie 14-latek spokojnie może odpowiadać za siebie samego i ma prawo do podejmowania decyzji o własnym życiu czy śmierci.
Xsenia pisze:Dla mnie ten chłopak wytrzymał w cierpieniu do końca własnego życia i nie powinien powtarzać "lekcji"
stefan12 pisze:A o ludziach podłączonych do respiratorów słyszałaś? O takiej sytuacji rozmawiamy.
methyl pisze:Ciało człowieka dojrzewa przeważnie w wieku ~18 lat.
methyl pisze:W tym czasie jego organy (w tym mózg, który jest repceptorem świadomości pochodzącej od Ducha) rozwinięte sa juz na tyle by Duch w pełni manifestował przez nie swą naturę i W PEŁNI ponosił odpowiedzialność za swoje czyny.
methyl pisze:Twój sposób rozumowania sugeruje, że 8 letnie dziecko równiez może byc w pełni odpowiedzialne za swoje decyzje.4 letnie też?2 letnie?
methyl pisze:Nie zgadzam sie z takim rozumowaniem bazując na obserwacji rzeczywistości.
Xsenia pisze: Słyszałam, ale właśnie o to chodzi. Gdy następuje śmierć mózgu, aby to potwierdzić robi się test oddechowy. Na 10 minut wyłącza się respirator, to prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu i śmierci. Wtedy lekarze maja pewność, że człowiek nie żyje i można od niego pobrać ograny do przeszczepów. Niektórzy uznają to za morderstwo, ja nie. Ciało umarło samo z siebie nie oddychając przez 10 minut. A że potem lekarze przywrócili krążenie by móc pobrać organy, to nie oznacza, że człowiek dalej żyje i ma duszę. Dla mnie to już sama powłoka cielesna bez ducha, a bez aparatury to ciało nie jest w stanie samo funkcjonować.

Xsenia pisze:Prywatnie zapytam, masz dzieci?
stefan12 pisze:Proszę, nie wypisuj głupot. Sama ten test wymyśliłaś? Odłączamy niesamodzielnie oddychającego człowieka, wiedząc że się udusi i po 10 minutach stwierdzamy, że faktycznie się udusił.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość