To ja podam przepis na moje ulubione kotlety z kaszy gryczanej. Nie pamiętam dokładnie co tam dawałem ale takie będą bardzo dobre:
Kasza gryczana
Kapusta kiszona
Pieprz ziołowy albo normalny. <Może być cayene jeżeli lubicie ostre potrawy
Mąka pszenna razowa, kukurydziana albo z cieciorki. Z tą cieciorką nie jestem pewien czy wyjdą dobre w smaku ale powinno być ok
Cebula poszatkowana
Czosnek
Przyprawy i zioła jakie lubicie
Ugotować co ugotować, kapustę poszatkować, wszystko zmieszać, ulepić na kotlety i na patelnię.
Kotlety z kaszy gryczanej często się rozpadają i trzeba czasami dodać sporo mąki. Ja mielę część kaszy a część zostawiam w całości żeby miało się jak lepić. Jak cegły do zaprawy

Można również zamiast smażenia upiec w formie smarując górę olejem albo oliwą nadającą się do podgrzewania. Dodałbym jeszcze (przyprawę) paprykę przypalaną (smoked paprika). Nie jestem pewien polskiej nazwy.
Kombinować można jak się chce. Można również połączyć kaszę gryczaną z soczewicą brązowa bądź zieloną. Można użyć tego jako farsz do papryki pieczonej. Są dziesiątki pomysłów.
Jak coś pójdzie nie tak z lepieniem albo się w trakcie odechce to można wszystko zblendować, dodać tłuszczu, doprawić i wyjdzie pasta na chleb. Ja kiedyś potrafiłem zblendować cały obiad i to były najlepsze pasty. Jak nie było dobre w smaku to dawałem na przykład trochę musztardy i sosu sojowego i było ok. Oczywiście nie mówię tutaj o ziemniakach

Kolejny pomysł który teraz mi przyszedł do głowy to przepis bardzo prosty na falafele z kaszą gryczaną (czemu nie?)
Trzeba namoczyć ciecierzyce przez kilka godzin. Potem zmielić ją bez gotowania. Dodać sporo kuminu, czosnku, soli pieprzu i mąki żeby się lepiło na kotlety. Najlepsza mąka ciecierzycowa w tym przypadku. To są falafele prawdziwe. Wg. mojego pomysłu dodałbym jeszcze kaszę gryczaną i to będą falafele po mojemu.
Niestety najlepsze z keczupem

Lubię wpakować parę małych kotlecików do pity z ogromną ilością surowych warzyw zalać sosem i mogę umrzeć