Gotuj z duszą ;)

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Gotuj z duszą ;)

Postautor: Brutal Kołolsky » 31 gru 2013, 23:11

Ja z okazji nowego roku jadłem gotowce! Ale żeby nie wkroczyć w 2014 z problemami trawiennymi zrobiłem surówkę z marchwi, czerwonej kapuchy, jabłka i rodzynek.
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Nikita » 01 sty 2014, 13:12

Ja jeszcze zrobilam paste z awokado....dojrzale 2 avokado po sciasgnieciu skory i wyciagnieciu pestek rozgniesc na talerzu widelcem, skropic limonka, sol, pieprz i czerwona cebula drobno pokrojona....wsymieszac i danie gotowe....awokado sa bardzo wartosciowe...i pyszne...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Brutal Kołolsky » 01 sty 2014, 15:59

Awokado to mój ulubiony owoc :D Dużo białka i zdrowego tłuszczu. Ja nigdy go z niczym nie mieszam. Po prostu wyjadam łyżką bo nie chce zabijać smaku :) No czasem do szejków dodam ale i tak w trakcie zjem połowę. Córce daje za to z bananem.
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Nikita » 09 sty 2014, 13:39

Wczoraj wymylsilam takie danie: pokroilam kalafiora, brokula, cebule, marchewke, papryke i wrzucilam to na patelnie z kilkoma lyzkami oliwy....podsmazylam...dodalam sol, pieprz i sos sojowy....warzywa nie trzeba dlugo smazyc...tak aby byly chrupkie...a do tego pasuje ryz.... ( podpatrzone w chinskiej restauracji)...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Brutal Kołolsky » 10 sty 2014, 12:24

To ja podam przepis na moje ulubione kotlety z kaszy gryczanej. Nie pamiętam dokładnie co tam dawałem ale takie będą bardzo dobre:

Kasza gryczana
Kapusta kiszona
Pieprz ziołowy albo normalny. <Może być cayene jeżeli lubicie ostre potrawy
Mąka pszenna razowa, kukurydziana albo z cieciorki. Z tą cieciorką nie jestem pewien czy wyjdą dobre w smaku ale powinno być ok
Cebula poszatkowana
Czosnek
Przyprawy i zioła jakie lubicie

Ugotować co ugotować, kapustę poszatkować, wszystko zmieszać, ulepić na kotlety i na patelnię.
Kotlety z kaszy gryczanej często się rozpadają i trzeba czasami dodać sporo mąki. Ja mielę część kaszy a część zostawiam w całości żeby miało się jak lepić. Jak cegły do zaprawy :) Można również zamiast smażenia upiec w formie smarując górę olejem albo oliwą nadającą się do podgrzewania. Dodałbym jeszcze (przyprawę) paprykę przypalaną (smoked paprika). Nie jestem pewien polskiej nazwy.
Kombinować można jak się chce. Można również połączyć kaszę gryczaną z soczewicą brązowa bądź zieloną. Można użyć tego jako farsz do papryki pieczonej. Są dziesiątki pomysłów.
Jak coś pójdzie nie tak z lepieniem albo się w trakcie odechce to można wszystko zblendować, dodać tłuszczu, doprawić i wyjdzie pasta na chleb. Ja kiedyś potrafiłem zblendować cały obiad i to były najlepsze pasty. Jak nie było dobre w smaku to dawałem na przykład trochę musztardy i sosu sojowego i było ok. Oczywiście nie mówię tutaj o ziemniakach :)

Kolejny pomysł który teraz mi przyszedł do głowy to przepis bardzo prosty na falafele z kaszą gryczaną (czemu nie?)
Trzeba namoczyć ciecierzyce przez kilka godzin. Potem zmielić ją bez gotowania. Dodać sporo kuminu, czosnku, soli pieprzu i mąki żeby się lepiło na kotlety. Najlepsza mąka ciecierzycowa w tym przypadku. To są falafele prawdziwe. Wg. mojego pomysłu dodałbym jeszcze kaszę gryczaną i to będą falafele po mojemu.
Niestety najlepsze z keczupem :)

Lubię wpakować parę małych kotlecików do pity z ogromną ilością surowych warzyw zalać sosem i mogę umrzeć ;)
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Brutal Kołolsky » 10 sty 2014, 13:06

Przypomniałem sobie kolejny mit na temat weganizmu/wegetarianizmu. Witamina b12, której podobno brakuje w tego rodzaju diecie występuje również w roślinach a co najciekawsze:

Odkryto, że jelita wegetarian wytwarzają samoistnie wit. B12, natomiast jelita ludzi jedzących mięso tracą tę zdolność. Co więcej, osoby mięsożerne potrzebują dwa razy więcej wit. B12, niż wegetarianie - białka i tłuszcze zwierzęce są trudniejsze do strawienia, niż te pochodzenia roślinnego.

Drugim źródłem wit. B12 jest całkiem spora lista produktów roślinnych:

wszelkie wodorosty, spirulina - tu jest jej mnóstwo!, banany z nasionami, winogrona, melasa, pestki słonecznika, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, miso i tempech, oliwki, kapusta surowa i kiszona, selery, brokuły, ogórki, liście kalarepy, lucerna (alfa-alfa), gorczyca, żeń-szeń, liście żywokostu, wszelkie rośliny zielone.

Polecam spirulinę. W małej łyżeczce zawarte jest 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę tak samo jak karotenu. W obu przypadkach jest to chyba najlepsze źródło.
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: Nikita » 28 sty 2014, 14:06

zakupilam olej kokosowy bom uslyszala, ze zdrowy...ale nie znam jeszcze przepisow z olejem kokosowym...chm...Brutal moze cos polecisz?

Smakuje wysmienicie...jak kokos...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Brutal Kołolsky » 29 sty 2014, 01:49

No jasne ;) Olej kokosowy jako jedyny ze wszystkich olejów nie traci właściwości nawet podgrzany do wysokiej temperatury. Ja na nim smażyłem swojego czasu wszystko aż mi się przejadł i prześmierdł kokosem cały świat więc ostrożnie z nim :) Ewentualnie można go wcierać we włosy albo skórę!
Jako takiego przepisu nie mam. Nie lubię go łączyć z papryką na ten przykład. Ogólnie pasuje do dań takich jak warzywa (na nim podsmażane) z ryżem. Dzisiaj zrobiłem warzywa (starta marchew, brokuł, przecier pomidorowy, dużo cebuli, czosnek i sporo sosu sojowego) z kaszą bulgur i zółtym mung dal. Na koniec jak przestygło dodałem nieaktywne płatki drożdżowe. Nie wiem czemu nie smażyłem na oleju kokosowym! Chyba już na nowo mogę go jeść :) Tak na poważne to jest to bardzo zdrowy olej i warto włączyć go do swojej diety i tak smakuje jak kokos :) To jakby esencja. Ten odciskany na zimno jest prawdziwy i zdrowy. Jestem ciekawy jak Ty sobie z nim poradzisz.
Spokojnie powoli
Przechodzicie obok
Nic was nie boli
Obojętnie spokojnie
Przechodzicie w pobliżu
Ktoś umiera na krzyżu

Post Regiment
Awatar użytkownika
Brutal Kołolsky

Postautor: megan6 » 29 sty 2014, 08:50

Fajny pomysł też muszę spróbować gdzieś dorwać u siebie ;)
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 29 sty 2014, 14:25

Megan taki olej mozna dostac w sklepach ze zdrowa zywnoscia...troche kosztuje ale na pewno warto...

Dzieki Brutal...dzis zrobilam warzywa podsmazane na kokosowym...co za aromat...do tego ryz naturalny...warzywa to: cebula, kapusta pekinska, marchew, czerwona papryka....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności