Nie możesz mieć takiej pewności. Kiedyś wszelkiego rodzaju "dziwne" zachowania określano jako choroby psychiczne i stosowano elektrowstrząsy, w wyniku których często dochodziło do śmierci. Ponieważ właśnie wiedza była na temat duchowości mała, powodów takich zachowań szukano w obłąkaniu. Sam Divaldo zwrócił uwagę na fakt, że również dziś część ludzi uważa się za chorujących na depresję, a w rzeczywistości są oni opętani, mimo, że niby taka duża dziś panuje wiedza na temat udziału duchów w naszym życiu.Krzysztoff pisze:Spójrzmy na temat logicznie i bez emocji, w 19 i 20 wieku wywoływanie duchów było masową zabawą towarzyską , źródła historyczne nie donoszą o masowych opętaniach , oczywiście ci ludzie nie byli przygotowani , nie mieli wiedzy itd. Po prostu tych masowych opętań nie było.

Krzysztoff pisze:"16. Skoro media zawsze kontrolują sytuację, to co z zawładnięciem przez ducha?
Zawładnięcie przez ducha to mit. Tak naprawdę chodzi o to, że ignoranckie medium czasami daje duchowi pozwolenie na komunikację przez długi okres czasu (opętanie). Konsekwencją tego jest powstały chaos, który mylnie rozumie się jako zawładnięcie. Jednakże w żadnym momencie medium nie jest okupowane przez ducha, ani nie dochodzi do sytuacji, by nie mogło zakończyć komunikacji.
Rodzaj duchów, którym media pozwalają na komunikację, zawsze zależy od dojrzałości, poziomu etycznego rozwoju oraz zdolności podejmowania decyzji samych mediów."

Zbyszek pisze:Niestety z tym wpisem nie mogę się z zgodzić, bo wpis ten, przemawia małym doświadczeniem, praktycznym, mediumizmu. Z doświadczenia wiem, ze medium wysoko wykształcone, może być zawładnięte i kierowane. Na ten temat sam Divaldo, może coś powiedzieć. Czytałem w jednej z książek, na jego temat, ze został zawładnięty przez ducha i skierowany na plażę i do wejścia do wody. Nie utopił się tylko, dlatego, ze był śledzony przez druga osobę, która go wyciągnęła na brzeg.
Moja odpowiedz, odpowiada po części na pytanie, danvue medium samotne, nigdy nie powinno wchodzić w trans, jeżeli do tego dochodzi powinno skończyć z mediumizmem do czasu znalezienia kogoś do pomocy.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości