A pro po kościoła w trzecim świecie:
http://podroze.onet.pl/ciekawe/bazylika ... stoi/h8n8x
000Lukas000 pisze:Zapewne wiele w Biblii mogło ulec zmianie lub błędnemu tłumaczeniu, a ewangelie też nie są dziełem Mateusza, Marka, Łukasza, Jana, Tomasza czy Judasza. Te postacie umarły jeszcze przed powstaniem tych ewangelii według datowania radiowęglowego. A same ewangelie były tak nazywane w czasie walki dwóch nurtów chrześcijaństwa, jednego co znamy dziś i drugiego którego nazwy nigdy nie mogę sobie przypomnieć, ale ktoś już o nim wspomniał. Więc nie należy też być pewnym wszystkiego ale i nie podpierać swoich teorii Biblią.
...
Z Biblią radził bym jednak uważać, nie naszą sprawą jest kontynuowanie sporów dogmatycznych czy teologicznych, niczemu to nie służy oprócz podziałów które tworzy. Dla dobra wszystkich skupmy się raczej na samych naukach moralnych.

danvue pisze:Lukas, dzięki bardzo za odpowiedź.
Dalej w liście Jana jest napisane:
"(...) wszelki zaś duch, który nie wyznaje Jezusa, nie jest z Boga. Jest to duch Antychrysta, o którym słyszeliście, że przyjdzie, a teraz jest już na świecie."
Naprawde trudno jest interpretować Biblie i można to robić na tyle sposobów, że nie wiadomo co jest prawdą, tak naprawdę.

Ocelotic pisze:Kiedy człowiek przestrzega przykazań znajduje upodobanie u Boga, a ten posyła swojego Ducha Świętego który daje zrozumienie Słowa Bożego, którym jest Biblia.

cthulhu87 pisze:A jak nie było przykazań i nie było Biblii, co robił Bóg i kogo posyłał?

cthulhu87 pisze:Czyli Bóg rozmawiał wtedy tylko z Żydami? Jakbym żył 2500 lat przed naszą erą na subkontynencie indyjskim albo w Ameryce Środkowej, to jaki byłby logiczny związek między moim moralnym życiem a Słowem Bożym, Duchem Prorockim (świętym?) i bliskowschodnimi prorokami i patriarchami?
cthulhu87 pisze:Mam jeszcze kilka innych pytań:
Napisałeś, że Bóg wysyła Ducha Świętego. Tzn. kto kogo wysyła? Bóg wysyła samego siebie? Czy ten wysyłany to ktoś inny? Jak jeden wysyła drugiego, to jest jakaś hierarchia między nimi?

Ocelotic pisze:Bóg rozmawiał np. z Noem. czy Noe był Żydem? Nie był, naród Żydowski ma początki od Abrahama, a sam Abraham żyjący w Mezopotamii z narodowości był prawdopodobnie Chaldejczykiem. W odpowiedzi na drugie pytanie - prawdopodobnie nie miałbyś żadnego związku, Biblia nie podaje nam szczegółów na temat dlaczego Bóg wybrał akurat Abrahama. Pod jakim względem Abraham spodobał się Bogu? - o to jest pytanie.
W Ewangelii Jana 4,24 czytamy, ze "Bóg jest Duchem". A Księga Izajasza 6,3 a także Apokalipsa (Objawienie) Jana 4,8 podają nam, że Bóg jest "Święty". Więc owszem można to tak rozumieć, na podstawie Biblii, że Bóg jest Duchem Świętym, On daje nam samego siebie, w postaci Ducha. Jest nam to trudno pojąć, ponieważ są to sprawy Boże, jednak Jezus nauczał nas w miarę dostępnym, ludzkim językiem - abyśmy mogli przyjąć to co Bóg chce nam dać (chce nam dać siebie - Ducha Świętego), bez potrzeby jednak rozumienia wszystkiego - ponieważ to jest domena Boga. Gdybyśmy wszystko rozumieli musielibyśmy być bogami.

Ocelotic pisze:Jest trudno gdy człowiek to robi sam bez okazania posłuszeństwa Bogu. Jezus powiedział:
" Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie. Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki - Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna; wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie." Ewangelia Jana 14,15-17
W wersie 21 widzimy, że warunkiem otrzymania Ducha Świętego jest przestrzeganie przykazań: "Kto ma przykazania moje i przestrzega ich, ten mnie miłuje; a kto mnie miłuje, tego też będzie miłował Ojciec i Ja miłować go będę, i objawię mu samego siebie."
Wers 26: "Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem."
A w Ewangelii Jana 16,13 czytamy: "Lecz gdy przyjdzie On, Duch Prawdy, wprowadzi was we wszelką prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie, i to, co ma przyjść, wam oznajmi."
Kiedy człowiek przestrzega przykazań znajduje upodobanie u Boga, a ten posyła swojego Ducha Świętego który daje zrozumienie Słowa Bożego, którym jest Biblia.

cthulhu87 pisze:Aha, czyli Noe był postacią historyczną? A czy był nim Utnapisztim, który jest mezopotamskim, literackim wzorem postaci Noego (wbrew Twojej tezie o wyjątkowości Biblii pośród innych dzieł starożytnych)? Czy historyczna była Arka i potop? Wierzysz naprawdę, że w drewnianej łajbie można zmieścić tyle zwierząt, od kangurów, po nosorożce i misie koala?![]()
Czemu Bogu podobał się ktoś, kto chciał zarżnąć własnego syna z powodu idei religijnych? Myślę, że "Bóg" świętych ksiąg w każdej epoce i każdym czasie potrzebuje właśnie takich ludzi:)
cthulhu87 pisze:Czyli Duch, który z punktu widzenia ontologii chrześcijańskiej i tak jest wszędzie, dodatkowo jeszcze wysyła - czy też daje - samego siebie ludziom? Zaznaczasz, że "daje nam samego siebie w postaci Ducha" - co przez to rozumiesz?
Odnośnie ostatniego zdania: myślę, że nikt nie ma pretensji aby wiedzieć wszystko o wszystkim, ale każdy rozmówca powinien mieć pewność pojęciowej jasności słów, którymi posługujemy się w dyskusji. To niby niewiele, a sporo wnosi.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości