Jeśli wciąż masz wrażenie, że nadużyłem zwrotu, to ponownie przepraszam i proszę o wybaczenie. Na przyszłość będę unikał takich rozwiązań.
Zastanawiam się, czy właściciel mojego cytatu w podpisie nie wstanie z grobu
Vinitor pisze:Zastanawiam się, czy właściciel mojego cytatu w podpisie nie wstanie z grobu , żeby zaprotestować, bo spirytyzm ma w nosie i nic go nie obchodzą perypetie i rozważania spirytystów oraz innych użytkowników Portalu.
vinitor pisze:Nauka Kardeca nie jest zbiorem aksjomatów a jej treść powinna być odrestaurowana.

konrad pisze:Z drugiej jednak strony mam wrażenie, że obecna tendencja spirytystów na świecie jest taka, by wiedzę zdobytą z książek Kardeca i z własnej praktyki wykorzystywać w życiu.
konrad pisze:Warto oczywiście, w miarę jak poznajemy spirytyzm, wygłaszać swoje wątpliwości i wspólnie je analizować - twierdzenie jednak, że spirytyzm wymaga korekt powinno nastąpić dopiero, gdy ten spirytyzm dobrze poznamy.

konrad pisze:1) Jak zorganizować działania charytatywne? Czy mówić o nich głośno, czy też czy pozostawać zupełnie anonimowym...
2) Jak docierać z wiedzą spirytystyczną do innych ludzi - jest internet, ale może powinniśmy zacząć inne działania?
3) W jaki sposób organizować spotkania stowarzyszenia - czy spotkania powinny być otwarte, czy zamknięte?
4) Jak rozpocząć pracę medialną?
konrad pisze:Myślę, że fajnym pomysłem mogłoby być zorganizowanie raz w roku zjazdu wszystkich spirytystów z Polski, który połączony byłby z rozmaitymi warsztatami. Moglibyśmy zapraszać na nie różne osoby, a sam zjazd organizować co roku w innym miejscu.
Luperci Faviani pisze:Koniec września może być dobrym terminem.
konrad pisze:Myślę, że pierwsze, co powinniśmy zrobić, to zorientować się w kwestii znalezienia miejsca na wykłady. Gdybyśmy chcieli ruszyć np. z reklamą, trzeba byłoby to dograć w miarę wcześnie. Myślę, że wystarczyłaby sala wielkości tej w Ośrodku Nowolipie, czyli mogąca mieścić ok. 50-60 osób. Co do noclegu, sądzę, że każdy będzie w stanie zorganizować go sobie we własnym zakresie.
Kevaquel pisze:Sądzę, że gdybyśmy rozreklamowali wykład również w czasopismach typu "Nieznany Świat", mogłoby zjawić się nawet i więcej osób. Wiele oczywiście zależy od miejsca, gdzie takie spotkanie byłoby organizowane, a także z jakim wyprzedzeniem zabralibyśmy się za organizację.
konrad pisze:Forum istnieje od roku. Gdy zaczynaliśmy, było na nim 20 użytkowników. Dziś jest prawie 100. To dobry wynik, nawet gdy porównamy z innymi forami paranormalnymi itp. My skupiamy się na jednym konkretnym temacie, nie szukamy sensacji, więc jesteśmy dość niszowi. Mimo to wzrost zainteresowania da się zaobserwować.
konrad pisze:Z drugiej jednak strony mam wrażenie, że obecna tendencja spirytystów na świecie jest taka, by wiedzę zdobytą z książek Kardeca i z własnej praktyki wykorzystywać w życiu. Po prostu udowadnianie czegoś, co zostało wykazane wielokrotnie, staje się po prostu nudne i bezcelowe. Wielu jest sceptyków, których nic nie przekonuje - szkoda więc tracić czas na to, by z nimi w nieskończoność dyskutować, jeśli ten czas można spożytkować np. na niesienie pomocy ludziom, którzy opłakują bliskich...

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości