Podstawy spirytyzmu - krótkie Q&A

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Podstawy spirytyzmu - krótkie Q&A

Postautor: Voldo » 30 wrz 2013, 21:42

Są to krótkie filmiki z odpowiedziami na kilka pytań.

1. Czym jest spirytyzm?

2. Czy spirytyzm jest religią?

3. Czy w spirytyzmie istnieją jakieś założenia?

4. Czym jest reinkarnacja?

5.

6.

7.

8.

9.

10.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Re: Podstawy spirytyzmu - krótkie Q&A

Postautor: Voldo » 28 paź 2013, 15:07

Zapraszam do obejrzenia nowych filmików.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 28 paź 2013, 16:29

odnośnie 4-ki , nie jestem przekonany co do tego że większość dzieci z zespołem downa to osoby które popełniły samobójstwo strzałem w głowę , to chyba znowu jakieś uproszczenie zależności karmicznych które są z zasady bardzo zindywidualizowane...

Reszta całkiem fajnie opowiedziana
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 28 paź 2013, 16:32

Za dużo byłoby chyba tych strzałów w głowę ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 28 paź 2013, 17:10

sam jako historyk przecież wiesz , że przed wojną strzelić sobie w łeb to było honorowe wyjście z sytuacji

do dzisiaj pokutuje w kręgach wojskowych
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 29 paź 2013, 00:11

nie wiem, wydaje mi się, że mimo wszystko to było zjawisko marginesowe. Ale cały ten temat uważam za niewarty bliższego rozważania. Możemy się oczywiście bawić w poszukiwanie przyczyn alzheimera, osteoporozy, wrastania paznokci, reumatyzmu, nerwicy natręctw, grzybicy pochwy itd. Tylko że to są rzeczy zupełnie nieweryfikowalne... moim skromnym zdaniem też nielogiczne (ortodoksyjnych spirytystów proszę w tym punkcie o wybaczenie;) ), bo na wiele podobnych chorób zapadają także inne organizmy żywe niż ludzie (w przypadku zwierząt nie ma mowy podobnej świadomości jak u człowieka w przeżywaniu np. choroby nowotworowej (a więc odpada duchowy 'cel' edukacyjny choroby; natomiast występowanie takich samych chorób u rozmaitych gatunków (gruźlica, białaczka, nowotwory, choroby układu krążenia itd.) pozwala powątpiewać w założenie, że konsekwencje są proporcjonalne do przewinień). Pytałem zresztą o to na kongresie medycyny. Prelegent odpowiedział m.in., że po prostu nie mamy odpowiedzi na wszystkie pytania... Sam przywołał właśnie przykład choroby Alzheimera, o którym nie pomyślałem (pytałem go o to w kontekście zwierząt). Potem ktoś pytał o "duchowe" uwarunkowania faktu, iż większość mężczyzn w pewnym wieku ma problemy z prostatą... :P
W każdym razie jakbym miał dziecko z Zespołem Downa i słyszał podobne stwierdzenia jak to ze strzałem w głowę, to naprawdę nie uważam, aby mnie czy temu dziecku cokolwiek by to pomogło. Sam chyba miałbym wtedy ochotę strzelić sobie w łeb ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 29 paź 2013, 08:53

Myślę, że nie wszystkie choroby są spowodowane długami karmicznymi. Duża ich część to konsekwencja złej diety, braku ruchu, wypadków itd. Choroby są też impulsem by nieść pomoc, rozwijać w sobie miłosierdzie, rozwijać się szukając remedium medycznych... Czytałam też, że niektóre Duchy biorą na siebie wrodzone upośledzenie, by pomóc w rozwoju swoim rodzicom, nie sobie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 29 paź 2013, 09:43

kalatala pisze:Myślę, że nie wszystkie choroby są spowodowane długami karmicznymi. Duża ich część to konsekwencja złej diety, braku ruchu, wypadków itd. Choroby są też impulsem by nieść pomoc, rozwijać w sobie miłosierdzie, rozwijać się szukając remedium medycznych... Czytałam też, że niektóre Duchy biorą na siebie wrodzone upośledzenie, by pomóc w rozwoju swoim rodzicom, nie sobie.

Podoba mi się ta odpowiedź. Myślę, że w tym temacie lepiej nie wdawać się w jakieś szczegółowe dywagacje...
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 29 paź 2013, 10:43

Marcinie , gdzie tu w Polsce masz ortodoksyjnych spirytystów ? :lol: może najwyżej ortodoksyjnych sceptyków hehe

Co do tego tematu , to co napisała Kalatala jest wydaje mi się trafne, jeżeli nawet duch ma kontrolę nad fizycznym ciałem , to istnieją też fizyczne konsekwencje wynikające z praw natury , fizjologii, genetyki itd

Czyli jak się źle odżywiasz, będziesz miał wrzody żołądka i duch nie powinien w to ingerować bo to prawo przyczyny i skutku .

Co do kwestii zwierząt to faktycznie ten temat nie jest dobrze omówiony w spirytyzmie, mam wrażenie że jest pomijany
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 29 paź 2013, 12:32

Krzysztoff pisze:Co do kwestii zwierząt to faktycznie ten temat nie jest dobrze omówiony w spirytyzmie, mam wrażenie że jest pomijany

Musimy to drążyć dalej :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Spirytyzm w Internecie