Czy spirytyzm jest religią ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy spirytyzm jest religią ?

Postautor: Krzysztoff » 30 wrz 2013, 15:37

Temat myślę nie został wyczerpany , mam wrażenie że niektórzy spirytyści mają alergię na słowo religia i uważają że spirytyzm to filozofia (chyba był nawet taki artykuł w jednym z kwartalników) , lub jak twierdził ostatnio Marcin - jest nauką albo paranauką :lol:

znalazłem taki oto materiał na ten temat
http://www.youtube.com/watch?v=n2Z9Dhog528

może warto by było przetłumaczyć ...

co myślicie ? :shock:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Czy spirytyzm jest religią ?

Postautor: Voldo » 30 wrz 2013, 17:21

Ja się za to zabiorę zaraz :)

Ogólnie materiały z tegoż kanału są warte posłuchania (tam zresztą też jest wykład nt. robienia wykładów - za który też się wezmę).
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 30 wrz 2013, 18:17

Krzysztoff pisze:lub jak twierdził ostatnio Marcin - jest nauką albo paranauką :lol:

Ja tego ostatnio nie wymyśliłem ;). To są słowa Allana Kardeca. W książce Czym jest spirytyzm? stwierdził, że "spirytyzm jest nauką opartą na obserwacji i systemem filozoficznym. Jako nauka opisuje relacje, które można nawiązać z Duchami; natomiast jako filozofia odnosi się do wszystkich konsekwencji moralnych, które wynikają z tychże powiązań". I dalej: "Spirytyzm jest nauką, która zajmuje się naturą, pochodzeniem i losem Duchów, a także ich powiązaniami ze światem cielesnym".
To, czy spirytyzm spełnia odpowiednie wymogi by nazywać go nauką, jest innym tematem. Moim zdaniem bliżej mu do paranauki (ale na pewno nie pseudonauki).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 30 wrz 2013, 18:19

Przetłumaczone, tylko potrzebuję kogoś do sprawdzenia tłumaczenia.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 01 paź 2013, 08:42

Co ciekawe Kardec w którymś z dzieł pisał jednak, że spirytyzm jest religią w pewnym sensie hehe Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale chyba w którymś numerze Przeglądu Spirytystycznego. A zatem tutaj należy podejść zdroworozsądkowo i analizować w spokoju każdy argument. Moim zdaniem sytuacja komplikuje się, bo dane słowo może mieć różne znaczenia w każdym języku, przez co w jednym kraju spirytyzm może być religią w innym - nie. Skłonny jestem stwierdzić, że spirytyzm w Ameryce Południowej, gdzie pojęcie religii jest luźniejsze, jest religią, a w Europie już nie do końca.

Weźmy jednak definicję Słownika PWN:

Religia to: "zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne"

Generalnie w sporą część definicji spirytyzm można wpisać, ale na podobnej zasadzie co ateizm. Przeanalizujmy po kolei:

"zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów"
- spirytyzm stwierdza istnienie Boga, ale nie daje tutaj wystarczającego materiału dowodowego, więc można mówić o wierzeniu, a nie pewności. Przy czym wierzeniu opartym na większej liczbie poszlak niż w przypadku tradycyjnych religii.

"pochodzenia i celu życia człowieka"
- w przypadku spirytyzmu mówimy bardziej tutaj już nie o wierzeniach, co o pewnych faktach

"powstania świata"
- nie mamy możliwości udowodnienia pewnych założeń, więc mówimy o pewnej hipotezie, która wpisuje się w spirytystyczny paradygmat

"oraz związane z nim obrzędy"
- typowych obrzędów w spirytyzmie nie ma, ale można założyć, że wykonywanie pewnych czynności bez zrozumienia może być traktowane jako obrzęd. Np. modlitwa. Spirytyści propagują zdroworozsądkowe podejście, ale czasem modlitwa może mieć elementy obrzędu, gdyż jest zakorzeniona w naszej tradycji. Np. mówienie słowa "Amen" na koniec. Część spirytystów je wypowiada, część nie. W Brazylii np. niektórzy mówią na koniec "Niech tak będzie". De facto słowa ta nie są nigdzie zalecane, więc ich stosowanie można traktować bardziej w formie pewnego obrzędu, utartego zwyczaju, który jest powtarzany bez zbytniej refleksji.

"zasady moralne"
- tutaj oczywiście wyjaśnienia nie są potrzebne

"i formy organizacyjne"
- spirytyzm ma pewną formę organizacyjną, choć odróżnia się ona od tej tradycyjnie stosowanej przez religie np. brak w niej silnej hierarchii, uprzywilejowania jednostek itp. Forma organizacyjna spirytyzmu jest bardziej tożsama z formą organizacyjną instytucji świeckich: stowarzyszenia, szkoły itp.

Takich oto kilka refleksji z mojej strony.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 01 paź 2013, 11:46

Mi sie wydaje, ze spirytyzmowi blizej do nauki niz do religii...owszem sa takze wazne wartosci moralne ale jednak jest zasadnicza roznica miedzy religia a spirytyzmem...zwykle zalozycielem jakiejs religii jest jakas wyzsza dusza no Jezus w chrzescijanstwie, Zoroastra, Mahawira w dzinizmie, Budda w buddyzmie, Mahomet w islamie itd....Kardec byl wielki ale nie az tak wielki jak ci zalozyciele religijni....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: methyl » 01 paź 2013, 12:48

Ktoś już gdzieś kiedyś na tym forum pisał:
"Spirytyzm nie jest religią przyszłości. On jest przyszłością każdej religii".

Jak się troche zastanowić, to nie ma nad czym dyskutować.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: konrad » 01 paź 2013, 15:41

Nikita pisze:Mi sie wydaje, ze spirytyzmowi blizej do nauki niz do religii...owszem sa takze wazne wartosci moralne ale jednak jest zasadnicza roznica miedzy religia a spirytyzmem...zwykle zalozycielem jakiejs religii jest jakas wyzsza dusza no Jezus w chrzescijanstwie, Zoroastra, Mahawira w dzinizmie, Budda w buddyzmie, Mahomet w islamie itd....Kardec byl wielki ale nie az tak wielki jak ci zalozyciele religijni....

Myślę, że gdyby Kardec żył 3000 lat temu, to dziś byłby wspominany jak inne postaci, o których mówisz. Po prostu w zamierzchłych czasach przymioty każdego z nich były znacznie wyolbrzymiane w wyobraźni ludzi, więc w ówczesnych opisach urastali do bycia bogami, istotami doskonałymi. Trochę inaczej działo się już w czasach nie tak nam odległych, kiedy niektóre postaci są mitologizowane, ale do pełnej doskonałości jest im daleko. Choćby Jan Paweł II, który ma zwolenników swojej świętości, ale jednocześnie i sporo krytyków, którzy nie pozwalają jego postaci bardziej w tej świętości urosnąć.

Patrząc z innej strony, kluczem do zrozumienia spirytyzmu jest nie tyle zrozumienie jego części naukowej, ale treści moralnych, które z niej wynikają, co stanowi swoiste novum. Zazwyczaj nauka odnosiła się wyłącznie do opisu świata, ale nie szła już w jego interpretacje pod kątem moralności, etyki itp.

Ja jestem zwolennikiem wizji, o której wspomniał methyl, przytaczając słowa Leona Denis. Spirytyzm jest elementem niezbędnym do pogodzenia religii z nauką, do poszukiwania punktów wspólnych między religiami, a także do znalezienia prawdy ukrytej w każdej z nich.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Signus » 01 paź 2013, 16:14

. Ciężko określić jednoznacznie spirytyzm ponieważ posiada cechy nauki filozofii i religii i jest każdą z nich po trochu ale nie jest żadną z nich wyłącznie. Wiec moze lepiej jest nie określać spirytyzmu w sposób jednoznaczny.
"Pomagać innym to rozwijać się samemu." Marie-Louise Morton
Awatar użytkownika
Signus
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 01 paź 2013, 16:56

W obcojęzycznych materiałach (a także pamiętam z wykładu Divaldo) mówi się że spirytyzm ma 3 aspekty
naukowy, filozoficzny i religijny . Myślę że trzeba się pogodzić ze słowem "religia", "Bóg" , "modlitwa" i traktować te słowa normalnie , jak każde inne , oczywiście znając ich znaczenie w spirytyźmie , że

religia - tak ale jako łączność z Bogiem i wiara w Boga (dobrze to opisuje przetłumaczony przez Tomka wykład) - nie rytuały, kult
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi