Ogłoszenie w sprawie sobotnich spotkań

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Re: Ogłoszenie w sprawie sobotnich spotkań

Postautor: kalatala » 23 wrz 2013, 01:14

Spotkania do tej pory odbywały się w soboty w godz. 20-22. Przez pierwszą godzinę było czytanie Ewanegelii, przez drugą Księgi Duchów. Tomek (Voldo) nie pierwszy raz sugeruje, aby te spotkania stale urozmaicać, zresztą prowadził już wcześniej wykłady. Mi to w sumie obojętne, aczkolwiek formuła, którą stosowaliśmy do tej pory mi osobiście odpowiadała i nie czułam potrzeby dodawania czegokolwiek. Nawet gdy czytamy fragmeny już mi znane zwykle ktoś doda coś ciekawego i spostrzegawczego od siebie, co rzuca nowe światło na rozumienie przesłania. Dla mnie jest to odpowiednik mszy świętej.

Być może rzeczywiście termin spotkania nie jest najszczęśliwszy. Mi tam pasuje, ale dostosuję się do innego. Jednak wolałabym dzień weekendowy.

Spotkania odbywają się na Uniwersytecie Spirytystycznym.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 23 wrz 2013, 06:02

atalia pisze:Myślę,że spotkania w centrach spirytystycznych to zupełnie inna jakość niz spotkania wirtualne bo i też calkiem inna jest dynamika takich spotkań a ludzie ( przynajmniej tacy staroświeccy jak ja ) bardziej sobie cenią kontakty bezpośrednie.

Ależ co jedno przeszkadza drugiemu?
Czy jeśli lubię oglądać filmy, to muszę to robić w kinie, bo w domu jest inaczej?
Czy jeśli lubię czytać, to muszę to robić w bibliotece, bo tam jest atmosfera inna?
:)

Ja też dużo bardziej wolę nasze spotkania we Wrocławiu na żywo niż te wirtualne.

Jednak znam (myślę, że jak wszyscy) sytuację w naszym kraju i organizując te spotkania chcę umożliwić jednostkom nie mającym możliwości założenia grupy w swoim mieście chociaż namiastkę tych spotkań - a w końcu lepiej się spotykać wirtualnie niż w ogóle, czyż nie?
Poza tym - takie spotkania spirytystów z całego kraju normalnie organizowane są raz w roku (Kongres; no i teraz będzie więcej możliwości, ale dotychczas tak było) - a jednak należy współpracować jako grupa, żeby nie było tak, że "każdy sobie" - jedna grupa powinna motywować inną do działania - a takie spotkania na czacie temu mogą posłużyć, ponieważ jest to jakaś tam możliwość na wspólne spędzenie czasu i porozmawianie ze sobą.

Te spotkania mają też pomóc innym, przyszłym "liderom" grupy w organizacji takowych w swoim mieście - poprzez pokazanie, że wcale nie jest to jakoś bardzo skomplikowane i jedyne czego trzeba to chociaż trochę chcieć.
Bo ktoś sobie może myśleć, że zorganizowanie spotkania wiąże się od razu z wynajęciem sali i jak nie będzie 10 osób to się nie da nic zrobić - a doświadczenie pokazuje, że nawet jak będą 2 osoby spotykające się w kawiarni (i tam studiujące książki), to dobre Duchy widząc zaangażowanie owych "popchną" inne osoby, aby te znalazły informacje o takich spotkaniach - jednak do tego trzeba wytrwałości i pewnego stopnia oddania sprawie, bo na początku można się zniechęcić szybko - ale później procentuje, jeśli się człowiek nie podda.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 27 wrz 2013, 20:55

Zeby nie było, że ja mam cos przeciwko spotkaniom wirtualnym - niech mnie ręka boska broni.
Po prostu próbowałam wyjaśnić przyczyny spadku uczestnictwa w tych spotkaniach.
Ale być moze nie mam racji i nie upieram się przy swoim zdaniu. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 28 wrz 2013, 18:36

Od teraz organizatorem a raczej organizatorką spotkań jest Karolina (kalatala).
Pomysł ten wyszedł od Krzyśka, który chce, żeby więcej ludzi działało, a nie że wszystko robimy w kilka osób resztę pozostawiając "bez pracy".
Ja mam Wrocław, wykłady i jeszcze jak wyjdzie to wikipedię, więc myślę, że przekazanie tego wyjdzie mi na dobre.
Karolina będzie przypominać o wykładach, więc poleciłbym zainteresowanym o napisanie do niej PW z mailem.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 28 wrz 2013, 22:59

Dzięki Tomku i Krzyśku :-) Jestem tu jeszcze "nowa", ale z chęcią wezmę na siebie jakiś miły obowiązek :-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 30 wrz 2013, 17:58

O to jakaś nowość. Ja jestem bardzo chętna brać udział. Tylko piątek i sobota po prostu jak na razie odpada. W każdy inny dzień mogę siedzieć nawet do rana :)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 30 wrz 2013, 18:29

Spotkania są ustalone na środy na godzinę 20:30 - 22:30 :)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 01 paź 2013, 08:28

Ja w tygodniu w miarę możliwości również postaram się pojawiać, ale nie wiem, czy już jutro uda mi się przybyć.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 01 paź 2013, 11:47

podajcie jeszce linka do tych spotkan i bedzie juz wszystko wiadomo...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 01 paź 2013, 15:41

Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Internecie