Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: troll1 » 20 gru 2009, 16:46

spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: Jul » 16 lut 2010, 15:28

Czy ktoś z Was zwrócił już uwagę na nowo wydane książki M.Roach, "Duch" i "Sztywniak"? Ja jeszcze nie czytałem, z tego co wiem, autorka dość sceptycznie podchodzi do zjawisk spirytystycznych (ale nie demaskatorsko, czy agresywnie).

http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/4,444828.html
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazk ... 0tropie%20życia%20pozagrobowego
Jul

Postautor: Zuzka » 17 lut 2010, 19:05

http://www.nieznany.pl/Duch-posrod-nas-pbi-5239.html
nowa książka o tematyce spirytystycznej...
:)
Zuzka

Re: HEJNAŁ

Postautor: Kordi78 » 10 mar 2010, 23:35

Witam,
co do Hejnału, to mam w domu po babci kilka sztuk czasopisma HEJNAŁ.

Najwięcej jest z tekstami p. Agnieszki Pilchowej, którą babcia osobiście znała.

Jeżeli będzie zapotrzebowanie, a zorientuje się, że nie naruszłoby to praw autorskich majątkowych, to mogę zeskanować i udostępnić te czasopisma.

Pozdrawiam,
Kordi
Kordi78

Postautor: konrad » 10 mar 2010, 23:42

Kordi, przede wszystkim witaj na forum :)

Myślę, że nie ma już problemu z prawami autorskimi do Hejnału, więc myślę, że umieszczanie archiwalnych numerów w formie skanów w internecie, nie jest czymś złym. "Hejnał" zresztą ma dziś bardziej wartość historyczną, nie należy go chyba traktować jako wiarygodne źródło spirytystycznych informacji :). Pomimo wielu ciekawych artykułów i tłumaczeń, pełno tam tekstów dotyczących wyimaginowanych przepowiedni i nie do końca sprawdzonych informacji. Są też przepisy na zapiekankę, wskazówki dietetyczne itp.

Generalnie wydaje mi się więc, że póki co można skanować te bardziej wartościowe artykuły (jeden będzie przedrukowany w czasopiśmie "Spirytyzm", którego pierwszy numer ukaże się jeszcze w marcu). Jeśli jednak starczy Ci sił i motywacji, możesz zeskanować całość :) My, poza numerem, który umieszczony został na spirytyzm.pl, jesteśmy w posiadaniu bodajże jeszcze jednego wydania (sierpień-wrzesień 1939), ale niestety brak w nim stron...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 11 mar 2010, 00:04

czesc Kordi,

konrad pisze: Są też przepisy na zapiekankę

Ja i moja mama stoimy na stanowisku, że właśnie dlatego "Hejnał" stanowi trwały dorobek w dziejach spirytyzmu polskiego, a przy tym jest nieocenionym źródłem do zaspokojenia zgłodniałych spirytystów. :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Lektura kl IV Braca lwie serce - ksiazka o smierci

Postautor: Melys » 11 mar 2010, 08:44

lektura kl IV - Bracia lwie serce - Astrid Lindrgen.

ksiazka zaczyna sie od smierci i od przejscia najpier jednego z braci potem drugiego do innej krainy o wymyslonej przez chłopców nazwie ... zycie po smierci / pomyslalam super.... w koncu cos dzieciom wytłumacza /
Chłopcy maja tam / po drugiej stronie / wiele przygód... ksiazka uczy zeby nie bac sie smierci bo tam cos jest i mozna kontaktowac siez zywymi np przez białe gołębice.
Ale ..... :evil: Ksiazka konczy sie samobójstwem braci / jakby drugi raz musieli umrzec / jeden z braci ranny w walce z potworem stał sie niepełnosprawny i prosi brata by ten skoczył z wielkiej góry w przepesc by razem popełnili samobójstwo...bo tam / tam tez czeka na nich inna kraina po smierci / nie bedzie juz niepełnosprawny, będzie juz zdrowy, nic go nie bedzie bolało.
szok :!: wiec tłumacze mojemu synowi ze tak nie wolno... ze niepełnosprawnosc to nie powód... i wogóle wogóle... I poszło to moje cielątko z taką wiedza do szkoly i pani do dzieci - co wam dała ta ksiazka - wiec moje dziecie to wszystko co mu powiedziałam wurzucił z siebie... ze nie wolno itd ... i co :oops: Pani powiedziała ze Kuba chyba nie zrozumiał lektury bo to piekna ksiazka o miłosie braterskiej. A to samobójstwo to dowod ze nawet zycie / choc raz juz umarli / bracia sa w stanie poswiecic dla siebie.
I co... i jak ma byc dobrze.... :o
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 12 mar 2010, 11:02

cthulhu87 pisze:czesc Kordi,

konrad pisze: Są też przepisy na zapiekankę

Ja i moja mama stoimy na stanowisku, że właśnie dlatego "Hejnał" stanowi trwały dorobek w dziejach spirytyzmu polskiego, a przy tym jest nieocenionym źródłem do zaspokojenia zgłodniałych spirytystów. :)

Mogę przesłać kilka przepisów do naszego kwartalnika.
Na początek proponuję przepis na:
duchburger :D
Między dwa kawałki bułki wsunąć małego ducha z dodatkiem zielonej sałaty i przyprawić solą.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Melys » 12 mar 2010, 12:00

M.Roach Sztywniak Osobliwe życie nieboszczyków
- ja to mam jeszcze nie zdązyłam przeczytac - ale z tego co mi wiadomo to ksiazka o roakładajacych sie zwłokach ...
czytam Pod kopułą King Stephen - wiec sztywniak musi poczekac.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 03 maja 2010, 17:11

Ja wiedze o tamtym swiecie czerpalam z takich ksiazek jak: Zycie po smierci L. Szumana, Zycie po zyciu R. Moodyego, Polskie zycie po smierci Wydawnictwo Nieznany Swiat, Zycie po smierci Deepak Chopra. Czytalam tez fragmenty z ksiazek Kübler- Ross, ktora zajmowala sie tymi zjawiskami. Oraz ksiazka Jak umierac Dalajlamy. Oraz Autobiografia Jogina Joganandy. To nie jest ksiazka spirytystyczna ale tlumaczy co sie dzieje z dusza po smierci. A tamten swiat moze byc naprawde ciekawy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna