cthulhu87 pisze:Ale tu nikt do nikogo nie ma pretensji. Nie wiem czym tu się przejmować
Voldo pisze:Ogólnie to podejrzewam, że doszliśmy już do takiego stadium, że wszyscy wiemy mniej więcej to samo, a raczej wszyscy nie wiemy tego samego, co za tym idzie, nie ma jakich pytań zadawać ani o czym dyskutować.
Voldo pisze:Ja miałem kilka pytań - na forum raczej nikt by mi na nie nie odpowiedział, bo do tego jest potrzebna znajomość Genezy

kakofonia myśli pisze:Voldo pisze:Ogólnie to podejrzewam, że doszliśmy już do takiego stadium, że wszyscy wiemy mniej więcej to samo, a raczej wszyscy nie wiemy tego samego, co za tym idzie, nie ma jakich pytań zadawać ani o czym dyskutować.
Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, TomkuSpirytyzm to wezbrana rzeka pytań.
kakofonia myśli pisze:Voldo pisze:Ja miałem kilka pytań - na forum raczej nikt by mi na nie nie odpowiedział, bo do tego jest potrzebna znajomość Genezy
A to akurat przykre. Wydaje mi się, że Spirytyzm to nie tylko spisana doktryna, ale również intuicyjne szukanie odpowiedzi. Skąd możesz mieć pewność, że ktoś przedstawiwszy Ci swój punkt widzenia, nie rozwiałby jednocześnie Twoich wątpliwości?

Voldo pisze:że tak naprawdę to jest napisane w KD, ale nie jest wyraźnie napisane i dopowiedziane.
Voldo pisze:Jednak ja potrzebuję głównie to, co mówi spirytyzm, to, co mówią Duchy, a nie czyjś punkt widzeniaVoldo pisze:Jednak ja potrzebuję głównie to, co mówi spirytyzm, to, co mówią Duchy, a nie czyjś punkt widzenia
Interpretować można na wiele sposobów, jednak nic z tego nie wyniknie, jak tylko rozmowa - nie mówię, że to źle, ale odpowiedzi nie dostanę.

kakofonia myśli pisze:A tu chyba wpadamy w klasyczną pułapkę niezrozumienia wynikającą z niczego innego, jak z braku odpowiednika w naszym ludzkim wymiarze.
kakofonia myśli pisze:Mi raczej chodziło o to, że przecież wszyscy jesteśmy Duchami, czyż nie? Sam mówiłeś kiedyś, iż zdarzało Ci się, że przychodziły Ci do głowy myśli, pomysły, idee, które nie były Twoje
kakofonia myśli pisze:Spirytyzm to nie tylko czytanie książek i ślepe przyjmowanie wyciągniętych już wniosków.

Voldo pisze:Wszystkie nasze wewnętrzne głosy puściły to mimo uszu, jedynie Zbyszek napisał mi PW, wyjaśniając, że jestem w błędzie.
Voldo pisze:Dzisiaj z kolei we Wrocławiu doszliśmy do jeszcze lepszych wniosków. Które rozwiały moje wątpliwości - mam nadzieję, że nasze wnioski są poprawne - z KD się zgadzają, z moją logiką się zgadzają, ze wszystkim się zgadzają.
Voldo pisze:Spirytyzm to nie tylko czytanie książek i ślepe przyjmowanie wyciągniętych już wniosków.

kakofonia myśli pisze:Voldo pisze:Wszystkie nasze wewnętrzne głosy puściły to mimo uszu, jedynie Zbyszek napisał mi PW, wyjaśniając, że jestem w błędzie.
Czyli jednak ktoś się znalazł, więc o co chodzi?

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość