Wątek Ogrodniczy

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wątek Ogrodniczy

Postautor: kalatala » 24 mar 2013, 10:34

A to beznadziejnie. Północ z lekkim odchyleniem na wschód lub zachód, albo w ogóle tylko sąsiedni budynek odbija światło. Osobiście chyba bym zwariowała z braku słońca w takim mieszkaniu. W takim wypadku polecam cienioznośne rośliny doniczkowe jak kliwia, zamiokulkas, cissus. Kliwia jest fajna, bo kwitnie co jakiś czas.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 25 mar 2013, 15:02

Ula, ależ ich wyhodowałaś :lol: Ja raczej koncentruję się na ogrodzie, więc roślinki z domu na lato tam właśnie wędrują. Jeśli chodzi o glebę, to faktycznie, żółty piach to masakra, tylko sosny dobrze na niej rosną. Niestety ja muszę wspierać się chemią, tj nawozami mineralnymi typu osmocotte, tj długo działającymi. Kompostu mam za mało, by starczyło dla wszystkich roślinek. :( W zeszłym roku zrobiłam handel i zamieniłam gruz na obornik spod konika, więc masy organicznej było więcej, tak, że nawet dżdżownice w końcu zechciały się przyprowadzić do mojego ogrodu :D . W tym roku znów muszę coś zakombinować ;) Czy ktoś wie, czy kasztanowiec jadalny wyhodowany z nasiona będzie owocował? Gdzieś przeczytałam, że niektóre odmiany kasztanowca jadalnego rozmnaża się wegetatywnie, ale nigdzie nie jest napisane, dlaczego. Mój rośnie z nasionka i zastanawiam się, czy jest sens wsadzać go do ogrodu.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 25 mar 2013, 18:08

To chyba Natalka tyle ich wyhodowała :) Ja w domu mam tylko ok. 80 doniczek.
Bardziej interesują mnie moje hodowle ogrodowe. Niestety, w tym roku jest jak jest. :(
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 25 mar 2013, 18:17

atalia 80 doniczek to strasznie dużo, gdzie Ty je mieścisz?
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 25 mar 2013, 22:15

Po całym domu są porozmieszczane... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 25 mar 2013, 22:36

Tak myślałam, że parapetów Ci brakło :lol: Moje parapety są na razie okupowane przez rozsady. Kiedy przyjdzie już prawdziwa wiosna powędrują do ogródka. To głównie kwiaty jednoroczne, byliny, jedna róża parkowa, azalia japońska, dwa rododendrony drobnokwiatowe i na deser pomidorki koktajlowe.
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 26 mar 2013, 12:12

O raaaany, ale musisz mieć słoneczne okna...! Ja niestety mam tylko wschodnie i zachodnie, z nasionek za bardzo wychodować się u mnie nie da :-( Ale mam nadzieję, że jak już skończę studia (ostatni semestr), to się dorobię domku na wsi, to moje marzenie! I wielki ogród dookoła, warzywnik, sad, oczko wodne... Ech... 8-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 03 kwie 2013, 13:39

Natalio, skoro z Ciebie taki amator doniczek, to może chcesz Crinum moorei...? Niedługo będę je przesadzać, mam cebulki do oddania/sprzedania.

Jest to roślina z południowej Afryki, długowieczna, wytrzymała na złe warunki (ale wtedy nie zakwitnie). Sama posiadam dwa dorosłe okazy, jeden ma co najmniej 30 lat, ciągle kwitnie. Roślina jest sporych rozmiarów, literatura podaje, że cebula dorasta do nawet 20 cm w średnicy, liście do metra długości. Potrzebuje ona sporo miejsca oraz okazałej donicy. Ta donica ze zdjęc jest zdecydowanie za mała. W związku z czym planuję dokonać przesadzenia tej wiosny, przy okazji chce pozbyć się cebulek przybyszowych, których mam 8. Są one różnej wielkości, od roślin wysokości jakichś 30 cm do zupełnie małych.

Roślina lubi półcień, kwitnie wiosną (właśnie teraz zaczyna). Na zimę koniecznie trzeba przenieść do chłodnego pomieszczenia. Jej walorem atrakcyjnym są nie tylko piękne, długie i kruche liście, ale też przepiękne kwiaty, mające niewiarygodny, bardzo mocny, słodki zapach. Niestety roślina kwitnie krótko, pojedynczy kwiat trwa jakieś półtorej doby, jednak jest to dość spektakularny pokaz.
Załączniki
Crinum moorei 1.jpg
W tym momencie stoją na klatce i wyglądają właśnie tak.
Crinum moorei 1.jpg (88.05 KiB) Przeglądany 4547 razy
Crinum moorei 2.jpg
W ogródku.
Crinum moorei 2.jpg (195.22 KiB) Przeglądany 4547 razy
Pachnący na tle lilaka1.jpg
Zbliżenie.
Pachnący na tle lilaka1.jpg (196.43 KiB) Przeglądany 4547 razy
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 15 maja 2013, 21:31

Ktoś kiedyś pytał tu o rośliny do suchego cienia-ostatnio znalazłam coś takiego, jak epimedium wielkokwiatowe.
Ha! EpiMEDIUM...mówi Wam to coś? ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 16 maja 2013, 12:04

atalia pisze:Ktoś kiedyś pytał tu o rośliny do suchego cienia-ostatnio znalazłam coś takiego, jak epimedium wielkokwiatowe.
Ha! EpiMEDIUM...mówi Wam to coś? ;)

To pewnie od EusaPIa MEDIUM
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności