Wątek Ogrodniczy

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wątek Ogrodniczy

Postautor: juniperus » 21 mar 2013, 17:53

A ja liście (zdrowe oczywiście) kompostuję i zużywam wiosną. Z resztą wszystko co organiczne wrzucam do kompostownika. U mnie w ogrodzie mam piasek żółty jak nad Wisłą i nieustannie muszę rozrzucać kompost, obornik, korę, ściółkę, skoszoną trawę. Sadząc każdy kolejny krzew czy drzewo wywoziłam taczkę piachu i zastępowałam go czymś porządnym. Robota jak niekończąca się opowieść...
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 22 mar 2013, 20:40

ha ha czyli kazda z nas ma inny rodzaj ziemi...kazda z ans z czym innym sie boryka... :lol:

Kompostownik to dobra rzecz ...tez mam...wogole w moim ogrodzie nie stosuje zadnej chemii...wszystko naturalne...

Ale dzis tak zimno...kiedys w marcu juz prekopywalam ziemei a teraz? mroz i snieg...masakra..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: natalia » 22 mar 2013, 21:12

Ogrodnictwo to także jedna z moich pasji. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A 'specjalizuję się' w kwiatach doniczkowych, mam w domu kolekcję kilkuset doniczkowców oraz w warzywnictwie, uprawiam ogród warzywny (+ inne rzeczy jadalne oprócz warzyw, np. owoce, zioła).

Na kwiatach balkonowych czy ogrodowych, krzakach i drzewach już się tak nie znam, jak na doniczkowcach i warzywach, ale ignorantką nie jestem :)
Awatar użytkownika
natalia

Postautor: atalia » 22 mar 2013, 22:46

Kilkaset :?: :shock:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 23 mar 2013, 10:44

to sporo...ja w domu malo co trzymam...tylko aloesy, ktore po zimnych ogrodnikach wystawiam na balkon....ostatnio bardzo sie rozmnozyly...musze je poprzesadzac do innych doniczek...tylko niech ta zima sobie pojdzie.. :(
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: natalia » 23 mar 2013, 11:06

Tak, kilkaset. Nie wiem ile dokładnie, bo ta liczba jest płynna. Kiedyś liczyłam (kilka lat temu), ale nie zapamiętałam tej liczby, bo i nie chciałam. I bez liczb mnie mają za świra ;) Chociaż już nie mam takiego hopla jak kiedyś. Już teraz interesuję się tylko takimi roślinami, które wśród kolekcjonerów uchodzą za rarytasy, które są rzadkie, które trudniej zdobyć lub i które są (dość) drogie :( A mam tyle, bo mam przestrzeń. Tata zbudował duży dom, mamy 7 pokoi + wolne pomieszczenia na parterze, i mam kilkanaście parapetów + inną przestrzeń na kwiaty. A jak bym chciała, to bym upchała i 2 razy tyle. Ogólnie uwielbiam kwiaty doniczkowe, ale czasami, to mnie, ta pasja, przytłacza i czuję zniechęcenie :(

Co do spraw ogrodowych, też już mam dość tej zimy, tej wiosny ;) W tamtym roku to już siałam i sadziłam. W tym roku na razie gromadzę nasiona i dymkę różnych cebul, czosnek wiosenny i takie tam. I czekam na pogodę, aby wyjść w pole. No i produkuję rozsadę, na razie mam paprykę, kilka pomidorków, bakłażanów, rodzynków brazylijskich, pora i trochę kwiatów.

----------
Nikita pewnie masz na myśli aloe arborescens, aloes drzewiasty. To najpopularniejszy gatunek w naszych domach, i najmniej kłopotliwy. Też mam i chyba dam matce aby zrobiła z niego nalewkę, bo mam za dużo.
Awatar użytkownika
natalia

Postautor: kalatala » 23 mar 2013, 14:09

Matko, kilkaset doniczek... Ja mam ze 30 i uważam, że to za dużo. Zdecydowanie wolę rośliny ogrodowe.

Ja też mam kompostownik. Postawiłam dużą skrzynkę plastikową pod sosną wejmutką i zaczęłam tam wrzucać resztki. Gdy się napełniła postawiłam na niej następną skrzynkę. I teraz będę musiała postawić trzecią, bo druga jest już pełna :) A z pierwszej chyba już będę mogła skorzystać na wiosnę. O ile przyjdzie :roll:

Mój ogródek jest mały, mam tylko rośliny ozdobne. Muszę róże przenieść do innego ogrodu, bo u mnie nie rosną. To chyba właśnie kwestia gleby. Słońca wiele też nie ma, ale wydaje mi się, że różom parkowym powinno wystarczyć słońce do 2 po południu. Ciężkie mam warunki, ale dzięki temu dużo się uczę. Nie ma to jak własny poligon doświadczalny :D
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 23 mar 2013, 15:54

natalia pisze:kolekcję kilkuset doniczkowców

Ekhm, mogę się spytać, ile czasu Ci schodzi na podlewanie tego? 8-)

Coby nie robić offtopa, który się robi średnio w każdym poście - ja tam mam 2 kaktusy, przy czym jeden to mi towarzyszy od kilku dobrych lat. Jednak od 1,5 roku (przeprowadzki) nie mają one niestety warunków dobrych (brak słońca).
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 23 mar 2013, 17:58

No szkoda trochę tych kaktusów. Sama za nimi nie przepadam, ale to też żyjące istoty. A jaką masz wystawę słoneczną?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 23 mar 2013, 19:19

U mnie właśnie jest to, że słońce pojawia się góra godzinę dziennie. Tak usytuowany budynek jest...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności