Kilka pytań dotyczących mediumizmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kilka pytań dotyczących mediumizmu

Postautor: Voldo » 20 mar 2013, 20:39

kakofonia myśli pisze:ale jakby sens takowej próby dla osoby, która jest jeszcze w mediumicznych powijakach, gdzieś mi ucieka. :?

Być może jesteś. Jednak w tym życiu.
Być może właśnie jeśli przeszła byś tą próbę, to nie będziesz już w powijakach, a się rozwiniesz w tym polu. Napewno się o tym nie przekonasz, jeśli to wszystko rzucisz.
Ja tam kiedyś też zaczynałem, może nie mediumizm, ale spirytyzm. W życiu bym nie pomyślał, że będę robił to, co teraz robię. W życiu bym nie pomyślał, że spirytyzm będzie stanowił większą część mojego życia. A ileż razy mogłem po prostu odpuścić, widząc, że nie ma to sensu.
Miałem wykład we Wrocku - nie udał się - mogłem porzucić to wszystko w cholerę i zająć się czytaniem książek - cóż, nie wyszło (chociaż nie wiem to taki plus, jako że nie wiem, czy ludzie chcą i lubią mnie słuchać :? 8-) ).
Były spotkania we Wrocku - jedno na kilka miesięcy - mogłem porzucić to wszystko w cholerę i zająć się czytaniem książek - uuups, nie wyszło.
I tak dalej. Wolę nie myśleć, co by było, gdybym cokolwiek porzucił.
I to samo w tym przypadku. Może porzucenie tego będzie błędem, którego będziesz żałować. Może nie w tym życiu - może jako Duch, widząc, jaką drogę przed sobą zamknęłaś.
Być może i to jest Twoja wyobraźnia - jednak BYĆ MOŻE NIE :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 21 mar 2013, 13:07

Słuchaj tego, co napisał Ci Tomek :) Wiesz ostatnio usłyszałam od pewnej kobiety mającej zdolność "jasnowidzenia" (jakkolwiek to brzmi), że każdy człowiek posiadający dodatkowy talent w sferze duchowej, przechodzi w życiu w pewnym momencie osobisty kryzys, gdzie wątpi w to, co się z nim dzieje i postanawia się wycofać. Tak samo powiedział również Jackowski. Maju, przypomnij sobie, ja również miałam taki moment. I kto mnie przekonywał, że nie powinnam się wycofać? Właśnie między innymi Ty :lol: Teraz ja mówię do Ciebie Maju: nie wycofuj się. Przyjdzie chwila, że "zrozumiesz, że od mediumizmu nie ma ucieczki" (mówią Ci coś te słowa?). A co jeżeli to słabe duchy dla swej uciechy próbują Cię odwieźć od dalszej kontynuacji tego, co zaczęłaś? Dasz im tę satysfakcję? Poczekaj, nie podejmuj teraz żadnych decyzji, zobacz, co będzie działo się dalej. Niczego nie neguj, nie odsuwaj się, tylko obserwuj i przyjmuj. Za niedługi czas dostaniesz swoją wskazówkę. Potrzeba z Twojej strony troszkę cierpliwości. Początki zawsze bywają trudne.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: kakofonia myśli » 21 mar 2013, 13:41

Kochani, mądrze prawicie. Też bym tak prawiła, gdyby mnie sytuacja nie dotyczyła :D
Rozumiem, czas czasowi. Tylko problem polega na tym, że cokolwiek mi się nie przydarzy w dalszej drodze, to i tak to zaneguję, bo już tak mam :?
Ponieważ nigdy nie przychodziło mi łatwo zaakceptowanie tego, co się ze mną dzieje, nawet jeśli miałam dziesiątki dowodów (choć zawsze przepuszczonych przez filtr subiektywizmu, więc czy aby na pewno można je dowodami nazwać?) teraz, nawet jeśli coś się wydarzy, nawet jeśli niebo mi na łeb spadnie, i tak to obejdę jakimś racjonalnym wytłumaczeniem. Chodzi o to, że wątpliwość jest jak chwast, gdy już się w nas zadomowi ciężko ją wyplenić, a ona korzystając z żyznej gleby pnie się po tyczce naszych przekonań przesłaniając słońce....
W każdym razie bardzo Wam wszystkim dziękuję za wsparcie. Właśnie doszłam do wniosku, że czasem ważniejszy od kontaktu z Opiekunem jest kontakt z ludźmi, którzy cię otaczają tutaj, na planie ziemskim. Kiedy w ludziach odnajduje się życzliwość, chęć zrozumienia, chęć podtrzymania na duchu jest to po prostu bezcenne.... :)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 21 mar 2013, 17:27

kakofonia myśli pisze:
Voldo pisze:Tylko skąd to możesz wiedzieć?

Cóż Voldo, wiedzieć nie mogę, ale jakby sens takowej próby dla osoby, która jest jeszcze w mediumicznych powijakach, gdzieś mi ucieka. :?

000Lukas000 pisze:Jeśli tak to nic o tym nie wiem :lol:

Hahahaha, czasami lepiej nie wiedzieć :) Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie Lukasie :D Napisałeś we wcześniejszym poście:
000Lukas000 pisze:Gdyby po prostu odszedł, świadczyło by to na plus

Nie miałbyś ochoty rozwinąć, bo nie bardzo złapać mogę :)?

Jeśli duch nie odpowiedział by na to pytanie, i nastała cisza, mogło by to świadczyć że nie chce poddawać się takim próbom, co nie było by takie dziwne. Jeśli jednak pojawił się komunikat że to tylko twoja wyobraźnia, to cóż, może to być prawdą, miałem zresztą podobnie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 21 mar 2013, 17:43

kakofonia myśli pisze:
Cóż Voldo, wiedzieć nie mogę, ale jakby sens takowej próby dla osoby, która jest jeszcze w mediumicznych powijakach, gdzieś mi ucieka. :?

Widzisz Łukaszu, tu na Ziemi jest wiele rzeczy i zjawisk, których sensu nie dostrzegamy. O ich prawdziwej wartości i przyczynie możemy dowiedzieć się czasem dopiero po śmierci, a czasem nawet po kolejnych wcieleniach.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, 19:43 przez Voldo, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Błąd z cytatem zażegnany :) //Voldo
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 21 mar 2013, 18:04

juniperus pisze:
000Lukas000 pisze:

Widzisz Łukaszu, tu na Ziemi jest wiele rzeczy i zjawisk, których sensu nie dostrzegamy. O ich prawdziwej wartości i przyczynie możemy dowiedzieć się czasem dopiero po śmierci, a czasem nawet po kolejnych wcieleniach.

Oj to kochane cytowanie :lol: To tekst kakofonii :)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 21 mar 2013, 18:06

Kurcze, faktycznie. Przepraszam Łukasz :lol: W takim razie Maju poprzednie zdanie kieruję do Ciebie. Ale ze mnie gapa :lol: Dzisiaj jeden z duchów napisał, że mam więcej czasu poświęcać na odpoczynek, ponieważ nie będę w stanie dalej pomagać. Chyba wezmę sobie do serca ten przekaz, bo już wszystko mi się myli.
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 21 mar 2013, 19:04

juniperus pisze:Kurcze, faktycznie. Przepraszam Łukasz :lol: W takim razie Maju poprzednie zdanie kieruję do Ciebie. Ale ze mnie gapa :lol: Dzisiaj jeden z duchów napisał, że mam więcej czasu poświęcać na odpoczynek, ponieważ nie będę w stanie dalej pomagać. Chyba wezmę sobie do serca ten przekaz, bo już wszystko mi się myli.

Nie jesteś jedyna, te cytaty tu na forum takie numery robią :lol:

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: kakofonia myśli » 23 mar 2013, 06:41

000Lukas000 pisze: Jeśli jednak pojawił się komunikat że to tylko twoja wyobraźnia, to cóż, może to być prawdą, miałem zresztą podobnie.

Oooo, a co Ci Twoja wyobraźnia powiedziała, jeśli można zapytać? Miałeś wrażenie, że odbierasz przekaz?

juniperus pisze:Widzisz (Łukaszua przezornie wycięłam z cytatu :lol:), tu na Ziemi jest wiele rzeczy i zjawisk, których sensu nie dostrzegamy. O ich prawdziwej wartości i przyczynie możemy dowiedzieć się czasem dopiero po śmierci, a czasem nawet po kolejnych wcieleniac

Pewnie, że tak Izuś, doskonale o tym wiem. I dlatego postanowiłam poczekać na rozwiązanie, które przyniesie życie :)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 23 mar 2013, 18:29

Oooo, a co Ci Twoja wyobraźnia powiedziała, jeśli można zapytać? Miałeś wrażenie, że odbierasz przekaz?

nie pamiętam dokładnie, przeważnie były to odpowiedzi TAK i NIE, jak to na początku

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi