Nowy papież Franciszek

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Nowy papież Franciszek

Postautor: Luperci Faviani » 17 mar 2013, 10:19

Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 17 mar 2013, 11:00

Dzieki Luperci..w prasie niemieckiej tez czytalam o tych zarzutach...Ja go nie osadzam....kazdy czlowiek ma swoje sumienie i on sam musi sie z tym rozprawic....i tak nie wierze, ze kosciol sie jakos zmienia w najblizszm czasie...no ale jest co jest..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 17 mar 2013, 11:58

Zgadzam sie z Nikitą. Każdy ma prawo popełniać błędy i każdy ma prawo przejrzeć na oczy i się zmienić. Dyskutujemy tu o potrzebie reform w KK. Jak najbardziej są potrzebne. Być może Franciszek bedzie takim symbolem zmian - tak, jak on sam się zmienił.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 17 mar 2013, 20:42

Mnie jest wszystko jedno. Traktuję to jako ciekawostkę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: |Coca|Cola| » 24 mar 2013, 19:17

Ostatnio oglądałem taki program i tam lektor mówił ,że Papież Franciszek zasiadł na papieskim stolcu :D .
Awatar użytkownika
|Coca|Cola|

Postautor: goska82 » 24 mar 2013, 23:33

:lol:
goska82

Postautor: Nikita » 25 mar 2013, 13:40

he he dobre...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 24 kwie 2013, 21:16

a co myślicie o pomyśle żeby napisać list do nowego papieża Franciszka ? co byśmy mu napisali jako spirytyści?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 24 kwie 2013, 22:28

Może to i niegłupi pomysł. Papież jest z Argentyny, do Brazylii daleko nie ma, więc może mieć dobre pojęcie na temat Spirytyzmu.

Ja bym mu napisała, że jest mi przykro, że KK tak traktuje Spirytyzm. Wysłałabym mu Księgę Duchów oraz Ewangelię w jego języku z prośbą, aby przybliżył sobie ten temat i zrozumiał, że pomawianie nas o satanizm jest dla nas obraźliwe. A jeśli dojdzie do wniosku, że traktowanie Spirytyzmu jako zła jest niewłaściwe, to niech zmieni stanowisko KK w tej sprawie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 25 kwie 2013, 15:11

Myślę, że pisanie listu na nic się zda. Zapewne nie trafi on do papieża, a poza tym wątpię, żeby miało to jakieś przełożenie na katolików. Bardziej mnie cieszy to, że obecny papież akcentuje to, co w chrześcijaństwie ważne, czyli tematy miłosierdzia, ubóstwa, życzliwości. Jeśli katolicy zaczną go słuchać tutaj, nie będzie problemu ze spirytyzmem. ;) Pamiętajmy, że bardzo często spirytyzm jest potępiany nie przez hierarchów kościoła, ale przez wiernych, którzy podchodzą do tematu czasem bardzo zabobonnie, bez większej refleksji. Oni raczej nie wsłuchują się w słowa papieża. Ilu katolików czyta encykliki papieskie? Niewielu. A większość Polaków, jeśli chodzi o Jana Pawła II, pamięta tylko jego słowa o kremówkach.

Co do samego spirytyzmu i jego propagowania, polecam słowa Mahatmy Gandhiego:

Obrazek

"Bądź zmianą, którą chcesz zobaczyć na świecie". Oznaczają one nie mniej ni więcej, tylko: "Skup się na pracy nad sobą, dawaj przykład innym, a świat się zmieni pod Twoim wpływem". Myślę, że najlepszy sposób na zmianę podejścia kogokolwiek do spirytyzmu, to właśnie pokazywanie naszym przykładem, że spirytyzm jest naprawdę czymś dobrym i wartym zainteresowania. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi