Witajcie

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Witajcie

Postautor: kalatala » 09 mar 2013, 19:04

Zarejestrowałam się na Forum już dawno temu. Zaczełam nawet pisać post, aby się przedstawić, ale chociaż napisałam dużo, to jakos nie skończyłam, potem zamknęlam komputer i wszystko przepadło. Tak więc próbuję ponownie :-)

Mam na imię Karolina, 37 lat, mieszkam w Białymstoku, panna, bezdzietna. Z wykształcenia jestem architektem krajobrazu. Mam kota. Mieszkam z rodziną, czyli siostrą, szwagrem, siostrzeńcem i ojcem.

Ze spirytyzmem zetknęłam się "przypadkowo" gdy mieszkając w Nowym Jorku dostałam od siostry przesyłkę z trzema książkami. Siostra zawsze twierdziła, że jestem jakas inna, bo rzeczywiście jestem, i kierując się chęcią niesienia pomocy w znalezieniu mojej drogi przysłała mi te książki. Jedna była o magii, druga nie pamiętam już o czym, a trzecią była książka Allena Kardeca "Jak porozumiewac się z tamtym światem". Pierwszych dwóch nawet nie tknęłam. Zaczęłam czytać książkę Kardeca i muszę przyznać, że mieszkając w jakimś małym, ciemnym, piwnicznym mieszkanku wcale nie było to łatwe.

W trakcie lektury nagle ogarnęła mnie wszechogarniająca świadomość, że to wszystko to prawda. Zaczęłam się kierować w życiu naukami Duchów i muszę powiedzieć, że dopóty to robiłam, to moje życie stało się lepsze. Ale... Sama nie wiem, może miało tak być, w pewnym momencie przestałam dbać o siebie, swoją duszę, ciało również. Może to przez te głębokie rany z dzieciństwa, ciągle chodzę na psychoterapię. Również Nowy Jork jest miastem, w którym jest mnóstwo zła. Na mnie też ono miało wpływ.

Kilka lat temu wróciłam do Polski. Byłam strasznie rozbita psychicznie. Psychoterapia pomogła mi się nieco pozbierać, poszłam na studia. Glęboko wierzę w Boga, ale mam z Nim słaby kontakt w tym momencie, w przeszłości bywało znacznie lepiej. Jakiś czas temu zdecydowałam, że zacznę znowu chodzić do kościoła, bo w końcu nauki Chrystusa są zbieżne ze Spirytyzmem, więc co za różnica. Brakowało mi, ciągle brakuje, należności do społeczności wyznającej te same zasady moralne co ja.

Jednak widzę tyle nielogiczności w naukach Kościoła Katolickiego. I same nauki sa tak strasznie skomplikowane, że aż muszą być pisane całe tezy na ten temat. Czy to ma sens? Czy Bóg jest aż tak skomplikowany, że tylko najlotniejsze umysły są w stanie pojąć zasady wg których można zostac przyjętym do Królestwa Bożego? Momentami te nauki są tak kompletnie pozbawione sensu, że mnie od KK odrzuca.

Po prostu poszukuję. Może za daleko. Dlatego postanowiłam ponownie wgłebić się w Spirytyzm. Co mnie od niego odciąga to fakt, że panicznie boję się kontaktów z Duchami. Mam "Księgę Duchów" Kardeca i za nic nie mogę przez nią przejść. W pewnym momencie poziom lęku staje się tak wysoki, że odkładam książkę. Wydaje mi się, że miałam kilka kontaktów, na poziomie odczuwania. Zawsze przerażające. Miewam też "sny" z otwartymi oczyma, gdzie oprócz widzenia tego, co się znajduje na linii mojego wzroku, pojawiają się też inne elementy, ożywione. Ale to tylko kilka razy tak mi sie zdarzyło.

Mam nadzieję, że w końcu stanę się stałą uczestniczką Forum, pozdrawiam wszystkich serdecznie :-)

Karolina
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Re: Witajcie

Postautor: Voldo » 09 mar 2013, 19:18

Witam :)
Część spirytyzmu odpowiedzialna za kontakty z Duchami to jest spirytyzm praktyczny i ogólnie część naukowa, jednak spirytyzm składa się z trzech części - właśnie naukowej, ale też z filozoficznej (zawartej właśnie w Księdze Duchów) oraz moralnej (zawartej w Ewangelii według spirytyzmu) warto również jako rozszerzenie Kontaktów przeczytać "pełną wersję" czyli Księgę Mediów oraz Niebo i piekło według spirytyzmu.

Więc postaraj się przejść przez Księgę Duchów, nie jest ona aż tak straszna ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 09 mar 2013, 19:23

Cześć,

Przeczytałam jeszcze książkę Grzybowskiego, teraz nie pamiętam tytułu. Głównie opisywała ona wyniki prac prowadzonych przez grupę spirytystyczną w Bydgoszczy.

Ja się po prostu boję. Generalnie cierpię na mocne lęki wywołane przez doświadczenia z dzieciństwa. To nie książka jest straszna, tylko moje obawy, ze coś się mi nagle pojawi. A książka te obawy ożywia.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 09 mar 2013, 19:28

"Opowieści spirytystyczne" zapewne ;)

No to życzę Ci przełamania strachu, byś w końcu mogła przeczytać tą książkę, bo naprawdę warto.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: goska82 » 09 mar 2013, 21:49

Musisz się przemóc i przeczytać KD,nie masz wyjścia :D Jeżeli dasz radę ,to myślę,że po lekturze nie będziesz już odczuwała strachu. Im większą będziesz miała wiedzę tym mniej Twoja wyobraźnia będzie Cię "straszyć" :)
goska82

Postautor: kalatala » 09 mar 2013, 22:57

Bardzo dziękuję za słowa otuchy! Obiecuję Wam, że ponownie wezmę się za tę lekturę.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 10 mar 2013, 08:58

Miło Cię poznać kalatala. Posłuchaj Voldo i Gosi. Poznanie spirytyzmu najlepiej zacząć od Księgi Duchów Kardec'a i Ewangelii według Spirytyzmu. Wprowadzają one człowieka w świat duchów stopniowo, teoretycznie. Praktykę lepiej rozpoczynać później, gdy ma się już jakąś wiedzę teoretyczną. To dla Twojego dobra. Studiując spirytyzm musisz pamiętać, że duchy to nasi bracia - tacy jak my, z jedynie taką różnicą, że nie posiadają aktualnie ciała, a co za tym idzie mają troszkę inne zdolności uwarunkowane właśnie ich bezcielesnością. Ale o tym dowiesz się z czasem. Życzę powodzenia w studiowaniu. W razie wątpliwości, pytaj. Tu na forum jest wiele dobrych, życzliwych ludzi, którzy na pewno Ci pomogą.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 10 mar 2013, 09:59

Ale ja o tym wszystkim wiem, naprawdę. Ze Spirytyzmem zetknęłam się kilkanaście lat temu, tak jak wspomniałam, przeczytałam dwie książki. Utknęłam dopiero na "Księdze Duchów". To nie jest tak, że jestem kompletnie zielona. Inna rzecz, że w tamtym czasie mieszkałam za granicą i zdobycie tych trzech książek po polsku uważam za sukces. Wtedy w Internecie po polsku nie było kompletnie nic. Szukałam, chciałam nawiązać jakieś kontakty. Dopiero niedawno pomyślałam, że poszukam ponownie i trafiłam na to Forum.

Rozumiem, że "Księga Duchów" stanowi podstawę Spirytyzmu, ale naprawdę nie traktujcie mnie jak nowicjuszki. Moja nerwica nie ma z tym nic wspólnego. Po wczorajszym udzielaniu się na Forum znowu miałam sny z duchami. Dobrze, że chociaż w snach mnie nie przerażają... I nawet nie mogę o tym opowiedzieć psychoterepeucie, bo mnie chyba wyśmieje.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 10 mar 2013, 12:09

To wspaniale, że nie jesteś nowicjuszką w tej kwestii. Tym lepiej dla Ciebie, ponieważ pewien krok do przodu już poczyniłaś. Pozostaje Ci życzyć samych sukcesów :)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 10 mar 2013, 13:05

Witaj Karolina...gdy czytalam Twoj powitalny post odrazu mialam poczucie, ze jestes dojrzala dusza, ktora ma duza wiedze i duzo doswiadczen zyciowych i bardzo interesujacy czlowiek... :D Fajnie, ze jestes na forum....Ostatnio nasze forum przyciaga fajnych ludzi i bardzo sie z tego ciesze... :D "Starzy " forumowicze tez sa fajni... :D Szkoda tylko, ze sigma odszedl...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Witamy!