Wywoływanie duchów okiem sceptyka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wywoływanie duchów okiem sceptyka

Postautor: atalia » 15 sty 2013, 18:46

Widzę, że całą rzecz idzie tu nie tyle o komunikat mediumiczne , co ogólnie rzecz biorac o istnienie świata duchowego - w tym wypadku jedno wynika z drugiego, bowiem jesli istnieje zaswiat, ty i muszą z niego co jakiś czas docierać wiadomosci, w ten, czy inny sposób.
Wiele razy pisano tu już o dowodach na istnienie "tamtego świata" i nie bede przynudzać, przywolujac tu je wszystkie, jednak pragnęłabym się skupic na tym, czego niektórzy domagają się najbardziej, tj. jakichkolwiek dowodach ze strony bardziej, hmmm...naukowej.
Wydano już na ten temat dostatecznie dużo ksiażek napisanych przez byłych sceptyków, racjonalistów, materialistów i zdeklarowanych ateistów, którzy w wyniku doswiadczeń osobistych czy też prowadzonych przez siebie praktyk bądź badań , często w sposób przypadkowy doznali dotknięcia świata duchowego i olśnieni, oswieceni, wszystko rozumiejący pragną dzielić się swymi doznaniami z innymi. Tyle razy podawałam tu juz nazwiska owych autorów i tytuły ich dzieł, że nie chcę sie powtarzać, napiszę tylko o czymś nowym, a mianowicie o książce neurochirurga Ebena Alexandra , opisującego swoje przezycia z czasu, gdy jego mózg praktycznie nie funkcjonował - praca ta nosi tytuł "Proof of Heaven" (Dowód na istnienie nieba), na razie jest dostępna tylko po angielsku.

Kochany Oranie, przecież jesteś obeitą i kto ma wiedzieć, jak nie Ty, że jesteśmy czymś wiecej niż ciałem fizycznym... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 15 sty 2013, 19:19

Kochana Atalio, dlatego,że miałem tych doświadczeń, tzw.oobe,powiedzmy kilka,mam wątpliwości-dziwnie to brzmi :?:
Ale właśnie to uświadamia mi jak ogromną moc ma mózg,potrafi wytworzyć obrazy tak realne jak sama rzeczywistość ...ale jak dotąd nie udało mi się zweryfikować owych doświadczeń-podaje przykład :jestem poza, we własnej sypialni,astralną ręką dotykam mebli,jest noc a więc jest też ciemno....po powrocie do ciała i otwarciu oczu od razu rzucają mi się w oczy wyrażnie świecące cyfry diodowego zegara (2.20) czego nie widziałem będąc "poza".
(tak na wszelki wypadek dodam,że ja wiem jak to tłumaczą obenauci)
Pozdrawiam cieplutko. :)
oran

Postautor: oran » 15 sty 2013, 19:23

ps.
ja nie piszę,że nie wierzę,ma jedynie większe lub mniejsze wątpliwości........
oran

Postautor: orystes » 15 sty 2013, 19:33

oran pisze:............, tzw.oobe,powiedzmy kilka,mam wątpliwości-dziwnie to brzmi :?:
Ale właśnie to uświadamia mi jak ogromną moc ma mózg,potrafi wytworzyć obrazy tak realne jak sama rzeczywistość ...ale jak dotąd nie udało mi się zweryfikować owych doświadczeń-podaje przykład :jestem poza, we własnej sypialni,astralną ręką dotykam mebli,jest noc a więc jest też ciemno....

Jak dla mnie to bardziej wygląda na Ld niż oobe, jak ci się następny raz zdarzy wykonaj test rzeczywistości, i poczytaj trochę Monroe, on też zaczynał od czegoś takiego i miał masę wątpliwości.
orystes

Postautor: Poszukiwacz » 15 sty 2013, 19:44

Ja tutaj akurat widzę tylko implikacje, mediuizm => zaświaty, a nie równoważność. Jestem w stanie wyobrazić, iż mimo istnienia zaświatów, nie mamy z nim jakiegokolwiek kontaktu.

Osobiście stoję na pozycji 'nie wiem', nie wiem czy istnieje Bóg, nie wiem czy istnieje życie po śmierci itd. Jestem na etapie poszukiwań, aby wyrobić sobie najbardziej prawdziwą dla mnie opinie.

Tutaj jednak chciałbym poruszyć sam fakt WYWOŁANIA ducha. Skupmy się na konkretach. Zostawmy to, czy duchy istnieją faktycznie, czy niektórzy ludzie faktycznie je widzą na jawie, czy podczas snu, albo je czują bo tego nie da się zainicjować i przez to trudno zweryfikować wiarygodność.
Chodzi mi o samą sytuację przywołania ducha przez medium i dalsza z nim rozmowa. Bo to jest już mocne twierdzenie, że nie tylko widziałem lub czułem ducha kiedyś tam, ale to, że mogę go przywołać i z nim ROZMAWIAĆ. To można już w pewien sposób starać się weryfikować.

- czy podczas przywołania duch faktycznie jest obecny i widzi co się dzieje ? - wtedy zastosować test z kartką i liczbą
- jak wygląda taka rozmowa technicznie, przynajmniej mniej więcej. Czy duch faktycznie 'rozmawia' z medium pełnymi zdaniami, czy przesyła jej tylko jakieś niewyraźne symbole. Czy duch może odbierać od nas pytania ? Jeżeli tak to zapytać ducha o jego hasło do facebooka i sprawdzić czy pasuje.
- pisanie za pomocą ducha, jeżeli medium daję duchowi swoją rękę i to on ją prowadzi, to niech chociaż RAZ medium przywoła ducha znającego obcy język (nawet jeżeli nie obcokrajowca, to wiele osób przecież zna dwa języki) i niech coś napisze w tym języku

Moim zdaniem to są naprawdę PROSTE testy, które dają niezbity dowód. Jeżeli prawdą jest, iż faktycznie można rozmawiać z duchami, to tego typu dowodów powinno być BAARDZO dużo. Ale widocznie jest zupełnie odwrotnie ...
Poszukiwacz

Postautor: oran » 15 sty 2013, 20:15

Orytes a zechciej powiedzieć (napisać) czym rózni się ld od oobe,tak ?
Wszystkie książki Monroa przeczytałem w 2009 r. a pierwsze doświadczenie obe miałem (nie wiedząc o tym,że to to..) we wczesnych latach 70. a kurs Adama Bytofa świadomego śnienia w 2010 r.
Więc tematem zajmuje się już od wielu lat a to co opisuje w swoich trzech ksiązkach R.M. nigdy nie zostało potwierdzone eksperymentalnie przez niezależne instytuty naukowe,była podjęta tylko jedna próba-nieudana.

Poszukiwacz,ja też odpowiadam-nie wiem-
Pozdrawiam.
oran

Postautor: Nikita » 15 sty 2013, 20:50

Chcialabym tez wyjsc z ciala ale boje sie tego zarazem...slyszalam tez o spontanicznym wyjsciu z ciala u niektorych ludzi...np jedna babka opowiadala mi, ze jak byla mala dziewczynka, lezac w lozku nagle zawisla nad sufitem spogladajac na swoje cialo z gory...

Ja mysle, ze naszym, problemem jest ta amnezja, ktora nas obarczono w tym swiecie i absolutnie nic nie pamietamy z poprzednich zyc i swiatow astralnych...ale jak sie okazuje istnieja pewne "przecieki"...i sa osoby bardziej predystynowane do pewnych doswiadczen....Mysle sceptyku, ze musialbys sam czegos takiego doswiadczyc....albo wyjsc z ciala albo pojsc na seans spirytystyczny, na ktorym manifestuja sie duchy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 15 sty 2013, 23:46

Poszukiwacz pisze:- pisanie za pomocą ducha, jeżeli medium daję duchowi swoją rękę i to on ją prowadzi, to niech chociaż RAZ medium przywoła ducha znającego obcy język (nawet jeżeli nie obcokrajowca, to wiele osób przecież zna dwa języki) i niech coś napisze w tym języku

Ależ proszę Cię bardzo: http://www.portal.spirytyzm.pl/index.ph ... Itemid=266
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: oran » 16 sty 2013, 09:34

W ostatnim z kwartalników,jaki został mi przesłany,są ćwiczenia na nauczenie się pisma automatycznego.I tu mam do Was pytanie czy ktoś z Was próbował uczyć się tego,opierając się o te ćwiczenia ? Lub wie czy te ćwiczenia doprowadziły kogoś do opanowania takiej umiejętności ? (może spróbuję)

Widziałem kiedyś na discovery jak jakaś chyba japonka,jedną ręką pisała felieton w języku chińskim (znakami) a drugą w j.angielskim,jednocześnie a w dodatku każda z treści była o czym innym.Tłumaczyła to tym, że ma zdolność myślenia niezależnie dwoma półkulami mózgowymi...

Tak,Divaldo to wyjątkowy człowiek,który sprawia,że człowiek wyzbywa sie wątpliwości...natomiast na róznych forach jest wielu,którzy niby mają takie uzdolnienia co szybko okazuje sie nieprawdą,wręcz szarlatanerią i przez nich osłabia się taka wiara...

Pozdrawiam :)
oran

Postautor: 000Lukas000 » 16 sty 2013, 09:39

- czy podczas przywołania duch faktycznie jest obecny i widzi co się dzieje ? - wtedy zastosować test z kartką i liczbą
- jak wygląda taka rozmowa technicznie, przynajmniej mniej więcej. Czy duch faktycznie 'rozmawia' z medium pełnymi zdaniami, czy przesyła jej tylko jakieś niewyraźne symbole. Czy duch może odbierać od nas pytania ? Jeżeli tak to zapytać ducha o jego hasło do facebooka i sprawdzić czy pasuje.
- pisanie za pomocą ducha, jeżeli medium daję duchowi swoją rękę i to on ją prowadzi, to niech chociaż RAZ medium przywoła ducha znającego obcy język (nawet jeżeli nie obcokrajowca, to wiele osób przecież zna dwa języki) i niech coś napisze w tym języku

Poważny duch podobnie jak człowiek raczej nie będzie chciał się bawić w takie testy dowodząc swojej realności, to tak jak by ktoś powiedział tobie żebyś dowiódł swojej realności, raczej nie będziesz robił tego z wielką chęcią o ile w ogóle nie zignorujesz sprawy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi