CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Postautor: konrad » 12 lis 2009, 12:40

Forum istnieje od roku. Gdy zaczynaliśmy, było na nim 20 użytkowników. Dziś jest prawie 100. To dobry wynik, nawet gdy porównamy z innymi forami paranormalnymi itp. My skupiamy się na jednym konkretnym temacie, nie szukamy sensacji, więc jesteśmy dość niszowi. Mimo to wzrost zainteresowania da się zaobserwować.

Jeśli chodzi o liczbę wejść na portal spirytyzm.pl, w ciągu roku wzrosła o 100%, co też uważam za dobry wynik.

x6464 pisze:Ale naprawdę szukam dobrego medium ... i ludzi powiązanych ze spirytyzmem...

Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy, jesteśmy największą grupą osób zainteresowanych spirytyzmem w kraju. Niestety zbyt wiele osób wciąż traktuje temat stereotypowo. W Polsce znaleźć można media, ale najczęściej działają one samotnie, co, jak pokazuje doświadczenie, nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem.

x6464 pisze:Chciałbym dowiedzieć się jeżeli to nie tajemnica kim jesteś Konrad Adminem?

Tak, jestem adminem forum i portalu spirytyzm.pl. Zacząłem sam, ale teraz dzięki wsparciu innych osób z Polskiego Towarzystwa Studiów Spirytystycznych jest już łatwiej. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: x6464 » 18 lis 2009, 23:45

W takim razie czekam az cos sie ruszy na forum , jakas grupa spotkan czy cos ??
x6464

Postautor: konrad » 19 lis 2009, 17:37

Spotykamy się w miarę regularnie, więc nie jest źle. Jeśli jesteś z Warszawy, zapraszam Cię na debatę spirytystyczną 28 listopada (sobota) w Tarabuku. Będzie to świetna okazja, żeby się poznać. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: x6464 » 20 lis 2009, 00:40

konrad pisze:Spotykamy się w miarę regularnie, więc nie jest źle. Jeśli jesteś z Warszawy, zapraszam Cię na debatę spirytystyczną 28 listopada (sobota) w Tarabuku. Będzie to świetna okazja, żeby się poznać. :)

CUZ :D Miloby bylo .... lecz nie jestem z Warszawki :( a droga do warszawy to koszmar:P nie poszalejesz fotoradary:|
:geek:
x6464

Postautor: konrad » 20 lis 2009, 12:26

To przynajmniej zapraszam do posłuchania debaty w Radiu Wolne Media w internecie. :) Niedługo podeślę link
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: x6464 » 20 lis 2009, 23:09

konrad pisze:To przynajmniej zapraszam do posłuchania debaty w Radiu Wolne Media w internecie. :) Niedługo podeślę link

Jak to nie problem to ok:P mysle jednak ze DEBATA nie wplywa dobrze na kontakt z duchami itp:P Z pewnoscia odstrasza... Ale zapewne nie bedzie to przypominac spotkania spirytystow ;)
Jak juz :) to jak to napisales DEBATE :roll:

Cuz pomazyc mozna :)

Wiem ze takie spotkania jak byly za czasow KARDECA gdzies na pewno sa... i warto by bylo cos takiego wlasnie ... zaaranzowac ...

Sorka ze nie uzywam ąęćż ale szkoda klikania :P
x6464

Postautor: konrad » 21 lis 2009, 21:36

Sensem debaty nie będzie wywoływanie duchów, tylko mam nadzieję poważna rozmowa na temat tego, czy można udowodnić istnienie życia po śmierci.

Co do spotkań takich, o jakich pisał Kardec, to oczywiście na świecie są organizowane w naprawdę wielu miejscach. Myślę, że powoli stajemy się gotowi do tego, by i tu zacząć je organizować.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: x6464 » 25 lis 2009, 00:06

konrad pisze:Sensem debaty nie będzie wywoływanie duchów, tylko mam nadzieję poważna rozmowa na temat tego, czy można udowodnić istnienie życia po śmierci.

Co do spotkań takich, o jakich pisał Kardec, to oczywiście na świecie są organizowane w naprawdę wielu miejscach. Myślę, że powoli stajemy się gotowi do tego, by i tu zacząć je organizować.

Nieco dziwnie :)
Piszesz wyzej : czy można udowodnić istnienie życia po śmierci .

Sam seans udowadnia te kwestie . Wiec o czym tu debatowac? W ksiazkach Kardeca jest to szeroko opisane.

Seans spirytystyczny - by mowil sam za siebie . I jest wiekszy sens organizowania seansu anizeli debaty .
Choc to moje zdanie.

Wiecej daje praktyka niz teoria. Rozmawiajac i debatujac osiagamy duzo , seans natomiast daje nam maximum ! Uczymy sie na bledach ...

Moze znasz jakies medium? Z ktorym moglbym popisac np maile??
8-)
x6464

Postautor: vinitor » 02 sty 2010, 05:03

Ponieważ, jak mi się wydaje, jeden z moich postów w `Zawiłościach` umknął uwadze, więc transferuję go tutaj po niewielkiej korekcie.
Teorie Kardeca opierają się na logice wzmocnionej licznymi przekazami z tamtej strony. Potwierdzenia trzeba szukać w różnych źródłach. Fakt niezaprzeczalny. Kot siedząc przy jednej mysiej dziurze może zdechnąć. Trzymanie się kurczowo jednej opinii może prowadzić na manowce. Czy mogę płynąć na łodzi spokojnie, nie wiedząc dokładnie, czy nie ma ona przypadkiem dziury przez którą może dojść do jej zalania? Po to są przeglądy i zabiegi konserwacyjne. A co z spirytyzmem? Jest OK, bo badaniami zajmował się sam Kardec i jego następcy? Poruszam tę sprawę także tutaj, gdyż Stowarzyszenie ma mi się kojarzyć z celem jaki mu przyświeca. Większość zamieszczonych tu postów zajmuje się więcej oprawą niż treścią. Tak jak każde ludzkie dzieło, prace należy aktualizować stosownie do upływającego czasu. To, co opracował Kardec winno podlegać stałej analizie i zatwierdzenia przez nowe pokolenia. A nuż Bóg coś zmienił, a nuż Kardec coś ważnego przeoczył? Z jednej strony, jeżeli dowodzenie Kardeca jest prawidłowe, to nie ma się co obawiać; z drugiej strony stagnacja na tym polu świadczy o braku postępu i bardziej przypomina widok spoczywającego na laurach, niż aktywnego przedstawiciela nauki i to wyjątkowo szczególnej. Należy korzystać z wszystkich podstawowych działań matematycznych, aby nikt nie pomyślał, że niedostatek to efekt nieuctwa czy lenistwa. Ciekawe, czy wszyscy forumowicze i członkowie Stowarzyszenia zainteresowani tą nauką, przyjmują bezkrytycznie słowo pisane w XIX wieku. Mała dygresja. Czy Stowarzyszenie ma te same cele co Towarzystwo? Mam poważne podejście do życia, jednakowoż nadmiar wątpliwości nie rozwieję samym czytaniem literatury, która z jakichś przyczyn nie podlega weryfikacji. Nauka Kardeca nie jest zbiorem aksjomatów a jej treść powinna być odrestaurowana. Dla katolików biblia jest słowem natchnionym przez Boga; spirytyzm zawdzięczamy łaskawości Duchów. Budowanie na niepewnym gruncie wymaga mniej intuicji a więcej ostrożności i stałej kontroli. Biorąc pod uwagę charakterystyczną dla nich prawdomówność, graniczącą nierzadko z fantazją, korekta i testy sprawdzające są jak najbardziej uzasadnione. Wydaje mi się, że pora przejrzeć cały dorobek Kardeca i nielicznych kontynuatorów, posegregować na prawdziwe i mniej prawdopodobne; na pochodzące bezpośrednio od Duchów szczególnie tych nie kłamiących, i te będące tworem jego logiki. Potem poddać systematycznej ocenie i sprawdzianowi na zgodność z wcześniejszymi ustaleniami twórcy. Propagatorzy tego nurtu powinni być całkowicie zgodni co do prawdziwych wartości dorobku Kardeca i jak wyraża się sigma (Piotrek), `podpisywać obydwoma rękoma` pod głoszoną spirytystyczna nowiną.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: sigma » 02 sty 2010, 08:42

Ja myślę że Twój powyższy post nie umknął uwadze ... W każdym razie ja nie będę tutaj kolejny raz prostował pod czym podpisuję się obiema rękami ponieważ już to zrobiłem.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi