cierpienie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: cierpienie

Postautor: nuta » 25 paź 2012, 13:09

Czytałam i często wracam do tej księgi,ale i tak trudno mi przyjąć za prawdę, a już szczególnie gdy dotyczy to dzieci
nuta

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 17:27

Spirytyści kurczowo trzymają się reinkarnacji bo jak napisała Atalia tyle się mówiło o .. i o wielości wcieleń. Ale żyjemy tu i teraz przyjmując za pewnik reinkarnację to i tak nic nie będę pamiętał i przykładowo jak przezywam jakieś cierpienie w obecnym wcieleniu w następnym będę pozbawiony radości że cierpienie się skończyło . To jaki sens ma to cierpienie skoro nie będę go pamiętał. Nie ma się co denerwować Atalio nie wszyscy mamy taki sam pogląd na te sprawy . Ja nie przyjmuję reinkarnacji za pewnik i tak jak Nuta pisze do mnie też nie przemawia nagroda w kolejnym wcieleniu. Jest to trochę taka obietnica bez pokrycia. A co umierania dzieci też uważam to za podłość i jeśli coś lub ktoś ma wpływ na to co się dzieje na świecie to ta kwestia mu nie wyszła. Jest wiele takich przykładów np zgwałconej uczciwej kobiecie , która nic nikomu nie zrobiła mamy powiedzieć " Cóż pewnie w poprzednim wcieleniu nieźle nawywijałaś ale nie martw się w następnym będzie lepiej" ? Co winne są ofiary napadów , cywilne ofiary wojen , dzieci katowane przez zwyrodniałych rodziców ? Gdzie wtedy jest ten miłosierny Bóg ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 25 paź 2012, 17:38

Ależ ja się wcale nie denerwuję - co mi do tego w co wierzysz? Chodziło mi oto, że Nuta pytała Lukasa o sens cierpienia i śmierci 2-letniego dziecka. A jak Lukas ma odpowiedzieć jako spirytysta?
Jeśli nie chcesz wierzyć w reinkarnację, lub, inaczej- uznać jej sensu, Twój biznes i tyle - nikt tu Cię na siłę do swoich racji nie będzie przekonywać.
Dla mnie akurat reinkarnacja (nota bene przeprowadzono wiele badań naukowych na ten temat) jest czymś, co przekonująco i logicznie wyjaśnia nierówności i niesprawiedliwośc życia ziemskiego. Co z tego,że nie pamiętam poprzednich wcieleń? Wiem, że tak dla mnie ( a przynajmniej dla dobra mojej psychiki i umysłu ) jest najlepiej.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 17:42

Rozumiem , tylko wtedy jaki sens ma reinkarnacja ? Skoro nie pamiętamy lekcji ?Zgoda że pamiętając wszystko można zwariować i to właśnie jest ten mankament. Co do badań naukowych poszperam tu i ówdzie .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 25 paź 2012, 17:46

Belial71 pisze: Ja nie przyjmuję reinkarnacji za pewnik i tak jak Nuta pisze do mnie też nie przemawia nagroda w kolejnym wcieleniu. Jest to trochę taka obietnica bez pokrycia. A co umierania dzieci też uważam to za podłość i jeśli coś lub ktoś ma wpływ na to co się dzieje na świecie to ta kwestia mu nie wyszła. Jest wiele takich przykładów np zgwałconej uczciwej kobiecie , która nic nikomu nie zrobiła mamy powiedzieć " Cóż pewnie w poprzednim wcieleniu nieźle nawywijałaś ale nie martw się w następnym będzie lepiej" ? Co winne są ofiary napadów , cywilne ofiary wojen , dzieci katowane przez zwyrodniałych rodziców ? Gdzie wtedy jest ten miłosierny Bóg ?

dokładnie Belial

a może cierpienie nie ma sensu i jest dziełem przypadku,nikt i nic nad tym nie czuwa,a życie po śmierci to cukierek i nadzieja dla udręczonych zyciem ludzi ?
nuta

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 17:52

Osobiście wierzę w życie po śmierci , ale jak piszę wierzę ale nie wiem. Jest też teoria że życie po życiu wymyślili ludzie ze strachu przed śmiercią żeby nie była ona tak radykalna i przerażająca.Sam często jak wszyscy u mnie śpią myślę na te tematy i czasem tak się sam nastraszę że muszę włączyć sobie jakiś film na odprężenie.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 25 paź 2012, 18:05

Poza tym to co pisze w KD nie jest weryfikowalne, a jedyne dwie sprawy weryfikowalne są nieprawdziwe,wyższe cywilizacje na Marsie i Jowiszu, i potop o zasięgu globalnym,geologia jest w stanie udowodnić że takiego potopu nie było
nuta

Postautor: Nikita » 25 paź 2012, 18:25

tez nie lubie cierpienia...ale patrzac na ludzi dostrzegam , ze to ludzie ludziom najczesciej wyrzadzaja zlo..wiec dlaczego winic za to Boga?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 18:29

Może temu zapobiec jako wszechmogący . Dlaczego źli ludzie wyrządzają krzywdę dobrym ludziom i ci ostatni cierpią przez to. Bóg jako mogący wszystko może położyć temu kres a tego nie robi . Przykładowo dwóch bandziorów gwalci kobietę , która na skróty wracała wieczorem do domu to Bóg jako że wie wszystko wie o tym że ta kobieta zostanie brutalnie zgwałcona to czemu nie sprawi żeby ta kobieta poszła inną drogą czy np. że w tym miejscu akurat zjawi się patrol Policji ? Może ponoć wszystko. Czemu dopuszcza do wyrządzania zła ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: oran » 25 paź 2012, 18:35

Nikito,ale cierpienie,myślę sobie,że trzeba dostrzec szerzej niż tylko ludzie,to nie tylko o to chodzi,pomyśl,wyobraż sobie ile w każdej sekundzie na ziemi jest cierpienia dla wszystkich istot czujących...samo nasuwa się pytanie po co..
I tak na wszelki wypadek dodam dla tych co "wiedzą",że to co piszę to OGROMNA skrótowość :)

Ktoś,gdzieś napisał : "To Jaśnie Pan Bóg stworzył ten świat skazał ludzi i zwierzęta na cirpienie. Król nicości !"
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 18:39 przez oran, łącznie zmieniany 1 raz
oran

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi