Schizofrenia.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Schizofrenia.

Postautor: Zbyszek » 20 paź 2012, 10:47

sigma pisze:A skąd wiadomo, ile jest światów ?

Lepiej zostawić inne światy i skupić się, w granicach naszego małego, ziemskiego. W ten sposób za oświeconego, możemy uznać kogoś dużo mniejszego. Jezus dla nas był i jest, wystarczająco na wysokim poziomie, ze można o nim powiedzieć jako o osobie, oświeconej. Ale z punktu całego wszechświata może on być tylko małym pionkiem.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 20 paź 2012, 11:14

dziwnie to brzmi gdy sie Jezusa nazywa "malym pionkiem"..
Mysle, ze istnieje we wszechswiecie hierarchia ale dla Boga wszyscy sa rownie wazni...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 20 paź 2012, 11:51

sigma pisze:
Zbyszek pisze: ... Z tego co piszesz, można zrozumieć, ze na świecie, nie ma ludzi oświeconych, ponieważ nie ma człowieka, co by wszystko wiedział. Jeżeli takie jest twoje rozumowanie, to się z tobą zgadzam.

A skąd wiadomo, ile jest światów ?

Zbyszek pisze:
sigma pisze:A skąd wiadomo, ile jest światów ?

Lepiej zostawić inne światy i skupić się, w granicach naszego małego, ziemskiego. W ten sposób za oświeconego, możemy uznać kogoś dużo mniejszego. Jezus dla nas był i jest, wystarczająco na wysokim poziomie, ze można o nim powiedzieć jako o osobie, oświeconej. Ale z punktu całego wszechświata może on być tylko małym pionkiem.

Odrobinkę konsekwencji w dyskusji. Albo ustalamy że światów jest wiele, albo że jest jeden. Po akceptacji możliwości istnienia innych światów można zastanawiać się nad tym czy myśleć o nich czy nie. Ale ja chcę mieć jasność czy rozmówca akceptuje wielość światów czy nie.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Zbyszek » 20 paź 2012, 11:53

Nikita pisze:dziwnie to brzmi gdy sie Jezusa nazywa "malym pionkiem"..
Mysle, ze istnieje we wszechswiecie hierarchia ale dla Boga wszyscy sa rownie wazni...

Nie chciałem, tym stwierdzeniem obrazić uczuć nikogo, gdyż Jezus po Bogu, jest dla mnie najlepszym przykładem i droga rozwoju.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 20 paź 2012, 12:09

sigma pisze:Odrobinkę konsekwencji w dyskusji. Albo ustalamy że światów jest wiele, albo że jest jeden. Po akceptacji możliwości istnienia innych światów można zastanawiać się nad tym czy myśleć o nich czy nie. Ale ja chcę mieć jasność czy rozmówca akceptuje wielość światów czy nie.

Za mało mamy wiadomości by oceniać, całość życia we wszechświecie, dlatego ja, jak na razie wole skupić się na naszym własnym podwórku. Nasz rozwój polega na uporządkowaniu, tego co mamy obok nas i dopiero później spoglądać dalej.
Na pytanie ile mamy światów, nie mogę ci odpowiedzieć, ale jest ich na pewno bardzo dużo. Prosta przyczyna tej odpowiedzi jest to ze, Bóg nie stwarzał by całego wszechświata tylko dla nas, było by to marnotrawstwo.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 21 paź 2012, 10:54

Zbyszek pisze: ... Za mało mamy wiadomości by oceniać, całość życia we wszechświecie, dlatego ja, jak na razie wole skupić się na naszym własnym podwórku. Nasz rozwój polega na uporządkowaniu, tego co mamy obok nas i dopiero później spoglądać dalej ...

Ja myślę, że nie ma potrzeby "oceniania" tego co jest we wszechświecie. Czy nie wystarczy zwykła medytacja, praktykowana cierpliwie żeby wiedzieć że coś jest ? Przecież samo określenie "wszechświat" jest pojęciem, czyli naszym ograniczeniem. Po co się nad tym zastanawiać ? A porządek rzeczy ? Faszyści mieli swój porządek rzeczy, komuniści swój, Czerwoni Khmerowie swój ... Pełno tych możliwości "porządkowania".
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 21 paź 2012, 11:04

Jaki jest sens zycia? Po prostu byc...
Wyjsc na slonce i posluchac szumu w lisciach drzew...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 21 paź 2012, 12:20

Zbyszek pisze:Prosta przyczyna tej odpowiedzi jest to ze, Bóg nie stwarzał by całego wszechświata tylko dla nas, było by to marnotrawstwo.

No nie wiem, dla mnie to jest zbyt proste. A niby po co są kratery na księżycu, wielkie rowy oceaniczne na oceanie spokojnym, bałagan w piwnicy moich sąsiadów i ogromne przestrzenie we wnętrzu Ziemi, do których nigdy nie dotrzemy? A do tego dorzućmy niewyobrażalne przestrzenie w kosmosie, które rozciągają się między ciałami niebieskimi. Czyste marnotrawstwo!
A od kiedy to Bóg myśli takimi kategoriami i prowadzi rachunek ekonomiczny? Ile kosztuje hektar na Marsie? Przecież puste przestrzenie na Marsie nie mogą być marnotrawione.
Myślę, że problem istnienia życia na innych planetach to zagadnienie naukowe, którym powinni zajmować się biolodzy i astronomowie, zwłaszcza że odkrywa się w ostatnich latach mnóstwo planet pozasłonecznych. Teologiczne (i teleologiczne) spekulacje do niczego tu nie prowadzą, chyba że lubimy zadowalać się prostymi wyjaśnieniami. Inne przykłady: Dlaczego krowy mają pyski? Bo Bóg chciał, żeby jadły trawę. Dlaczego ludzie nie mają sierści jak zwierzęta? Bo Bóg chciał, żeby szyli ubrania. Dlaczego na Ziemi żyją miliardy drożdży? Bo Bóg chciał, aby ludzie produkowali piwo i ciasta drożdżowe. Jak dla mnie... to czysty absurd. W ten sposób nie zdobywamy żadnej wiedzy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hilary » 21 paź 2012, 12:36

Ano właśnie... Bóg nie jest cieciem, ani właścicielem osiedla. To nie jest osiedle! :D

Prosty rachunek prawdopodobieństwa... szansa na to, by życie istniało tylko na Ziemi jest tak znikome, iż można to uznać niemal za niemożliwe. Bóg nie manipuluje prawami, które stworzył- przy 100 rzutach monetą miałem 50x orła i 50x reszkę. Z matematycznego punktu widzenia życie poza Ziemią istnieje.

Czy gdyby Mars był drugą planetą Ziemia... jak by się to skończyło?
Zastanówcie się, główną tarczą przeciwko użyciu broni atomowej jest to, że wszyscy na tym ucierpią. To byłoby nieprawdopodobne wyniszczenie, dwie tak odległe planety z tak chciwymi istotami jak ludzie?
Myślę, że dowodem na istnienie inteligentnych form życia w kosmosie jest to, że jeszcze się nam nie ujawnili :)
Hilary

Postautor: Zbyszek » 21 paź 2012, 14:58

cthulhu87 pisze:No nie wiem, dla mnie to jest zbyt proste.

Prości ludzie potrzebują prostych odpowiedzi, ale widzę ze tobie to nie wystarcza. W miarę doświadczeń i naszego rozwoju potrzebujemy dokładniejszych wyjaśnień, co świadczy ze jesteś o stopień wyżej, niż ludzie którym, by taka odpowiedz wystarczyła. Dzieci zadowolą się odpowiedzą prosta, ale starsi potrzebują odpowiedzi bardziej złożonej.
Ziemia nie jest pierwsza i nie ostatnia planeta na której powstało życie, takie jest prawo natury. Sama ziemia, miała okresy, zmienne, gdzie np, Sahara była pokryta roślinnością, a inne obszary były całkiem inne niż obecnie. Wszystko jest zmienne, czasem następuje zniszczenie, by moc później odrodzić się ponownie. Takie tez jest prawo reinkarnacji, umieramy, by narodzić się ponownie w innym ciele i być może na innej planecie.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi