Belial71 pisze:Jeśli bym wierzył w reinkarnację to jednak chciałbym wiedzieć za co jestem karany. Bo karanie obecnego wcielenia za występki poprzedniego jest niesprawiedliwe . Nie mam wpływu na to co robiło poprzednie wcielenie i tego nie wiem, to trochę tak jak by karać inną osobę.
To sobie teraz pomyśl, że w poprzednim wcieleniu byłeś mordercą i oprawcą, po pierwsze wiedza o tym by cię mogła na tyle przytłoczyć że nie był byś w stanie wrócić na dobrą drogę, po drugie skoro pamiętał byś swoje winy wobec innych to skutkiem tego było by także i to że i inni pamiętali by winy jakie ty im wyrządziłeś, w tym momencie jakby twoje ofiary znalazły się w twoim środowisku, i inni ludzie którzy wiedzieli jakim byłeś człowiekiem, nie dali by ci możliwości postępu, zepchnęli by cię na margines społeczny gdzie byłbyś zostawiony na pastwę swoich złych skłonności i byś przegrał kolejne życie, a potem następne i następne, uległbyś pod wpływem przeważających złych przeżyć i złego nastawienia ludzi.
Bóg jednak przewidział takie sytuację, i żeby zapewnić nam grunt do rozwoju zapewnił nam błogosławioną deskę ratunku, amnezję wcieleniową zarówno u ciebie jak i u innych ludzi, dzięki temu możesz się spokojnie rozwijać nie przytłoczony przeszłością, a po drugie możesz się w ogóle urodzić i dożyć dojrzałego wieku by odpokutować swoje winy a nikt nie udusi cię w becie za twoje przeszłe winy, a matka która zapewnia ci pomoc z w rozwoju przez instynkt który również wynika z wielkiej mądrości opatrzności, da ci dobre wzorce i zapewni ci materialne bezpieczeństwo i miłość do czasu aż nie będziesz samodzielny. Oczywiście tu zdarzają się wyjątki, jeśli matką zostaje duch niski który nie rozumie obowiązków związanych z macierzyństwem.
Amnezja nie może być również wybiórcza, ponieważ te kilka fragmentów ułożyły by całość i by mogła zaistnieć sytuacja o której mówiłem, społeczeństwo zyskało by wiedzę której mieć nie powinno dla dobra poszczególnych jednostek jak i całości.
No i trzeba powiedzieć że mimo iż nie pamiętamy poprzedniego wcielenia to zapewniona jest ciągłość, nasz charakter, intuicja i osobowość, to wszystko zawiera w sobie to co potrzebujemy z poprzedniego wcielenia by żyć się rozwijać, zabieramy ze sobą to co żeśmy postanowili, często sami planując życie, a nasi opiekunowie dbają o to by nas strzec na tej drodze i ukierunkowywać na pierwotny twój plan.