Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: Hilary » 14 paź 2012, 18:15

A może Duchy niższe (w tym Duchy fauny i flory, ale poczynając od ludzkich) nie tyle są zmuszane, co w inny sposób są popychane?
Luźno wyobrażam sobie Ducha, który nie rozumie świata niematerialnego, toteż w ciągocie do materii- wreszcie trafia na ciało, które może zasiedlić. Tak jak materialista cały czas jest w pewnym stopniu połączony z Ziemią i nie umie się "wznieść", tak też widziałbym sytuację w której taka niezdolność sprawia, że Duch nawet chcąc ujrzeć świat niematerialny- nie zobaczy go. Nie patrzy!
W rezultacie prąc w kierunku Ziemii, która jest dla niego jedynym światem oczekuje na wcielenie tak jak inne Duchy, ale...

No nie wiem, chyba za wszelką cenę szukam drogi, która mogłaby wykluczyć wszystko, co można uznać za "brutalne oddziaływanie" w imię zasad. Ot- chciałbym znaleźć coś, co nie budziłoby wątpliwości moralnych tak, jak takie "upchanie w fizyczności na siłę".
Hilary

Postautor: Nikita » 17 paź 2012, 17:57

reinkarnacja wyjasnia dlaczego ludzie cierpia ....bo trzeba splacic dlugi karmiczne...juz nie pamietamy tego ile zla uczynilismy w poprzednich wcieleniach...a anwet dzis wydaje sie nam, ze jestesmy dobrzy ale nie chcemy widziec ile negatywnych mysli wysylamy w eter...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Belial71 » 18 paź 2012, 10:07

Jeśli bym wierzył w reinkarnację to jednak chciałbym wiedzieć za co jestem karany. Bo karanie obecnego wcielenia za występki poprzedniego jest niesprawiedliwe . Nie mam wpływu na to co robiło poprzednie wcielenie i tego nie wiem, to trochę tak jak by karać inną osobę.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 18 paź 2012, 10:24

Uświadom sobie, ze to nie ciało ma duszę, ale dusza ciało.
Ciało, w tym również rzecz jasna mózg, to tylko przyodziewek.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 18 paź 2012, 10:39

Ale ja to wiem tylko że moje ciało o tym nie wiem i czuje się źle skoro jest karane za coś o czym nie ma pojęcia.Załóżmy że w poprzednim wcieleniu byłem bardzo złym człowiekiem i wyrządziłem dużo zła innym a obecnie jestem normalnym człowiekiem z rodziną , dziećmi , pracą itd i nagle spotyka mnie jakaś kara za coś co zrobiła moja dusza w poprzednim wcieleniu. To z jakiej racji obecny przyodziewek ma cierpieć za winy poprzedniego ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: Nikita » 18 paź 2012, 13:28

Gdy sie czlowiek sobie dobrze przyjrzy to pewne sklonnosci w sobie zauwazy nawet gdy nie jest sie juz takim jak kiedys....Ja na przyklad potrafie bardzo szczerze i uwaznie na siebie patrzec i dostrzegam wiele przyczyn skad cos moglo sie wziasc...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 18 paź 2012, 16:54

Bo trzeba w tym wszystkim dojrzec nieśmiertelnośc duszy i umowność życia ziemskiego.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 18 paź 2012, 17:40

Belial71 pisze:Jeśli bym wierzył w reinkarnację to jednak chciałbym wiedzieć za co jestem karany. Bo karanie obecnego wcielenia za występki poprzedniego jest niesprawiedliwe . Nie mam wpływu na to co robiło poprzednie wcielenie i tego nie wiem, to trochę tak jak by karać inną osobę.

To sobie teraz pomyśl, że w poprzednim wcieleniu byłeś mordercą i oprawcą, po pierwsze wiedza o tym by cię mogła na tyle przytłoczyć że nie był byś w stanie wrócić na dobrą drogę, po drugie skoro pamiętał byś swoje winy wobec innych to skutkiem tego było by także i to że i inni pamiętali by winy jakie ty im wyrządziłeś, w tym momencie jakby twoje ofiary znalazły się w twoim środowisku, i inni ludzie którzy wiedzieli jakim byłeś człowiekiem, nie dali by ci możliwości postępu, zepchnęli by cię na margines społeczny gdzie byłbyś zostawiony na pastwę swoich złych skłonności i byś przegrał kolejne życie, a potem następne i następne, uległbyś pod wpływem przeważających złych przeżyć i złego nastawienia ludzi.
Bóg jednak przewidział takie sytuację, i żeby zapewnić nam grunt do rozwoju zapewnił nam błogosławioną deskę ratunku, amnezję wcieleniową zarówno u ciebie jak i u innych ludzi, dzięki temu możesz się spokojnie rozwijać nie przytłoczony przeszłością, a po drugie możesz się w ogóle urodzić i dożyć dojrzałego wieku by odpokutować swoje winy a nikt nie udusi cię w becie za twoje przeszłe winy, a matka która zapewnia ci pomoc z w rozwoju przez instynkt który również wynika z wielkiej mądrości opatrzności, da ci dobre wzorce i zapewni ci materialne bezpieczeństwo i miłość do czasu aż nie będziesz samodzielny. Oczywiście tu zdarzają się wyjątki, jeśli matką zostaje duch niski który nie rozumie obowiązków związanych z macierzyństwem.

Amnezja nie może być również wybiórcza, ponieważ te kilka fragmentów ułożyły by całość i by mogła zaistnieć sytuacja o której mówiłem, społeczeństwo zyskało by wiedzę której mieć nie powinno dla dobra poszczególnych jednostek jak i całości.

No i trzeba powiedzieć że mimo iż nie pamiętamy poprzedniego wcielenia to zapewniona jest ciągłość, nasz charakter, intuicja i osobowość, to wszystko zawiera w sobie to co potrzebujemy z poprzedniego wcielenia by żyć się rozwijać, zabieramy ze sobą to co żeśmy postanowili, często sami planując życie, a nasi opiekunowie dbają o to by nas strzec na tej drodze i ukierunkowywać na pierwotny twój plan.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 19 paź 2012, 14:47

Ja to wszystko rozumiem , tylko uważam że takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe i krzywdzące.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 19 paź 2012, 16:13

Jest to jedyne sprawiedliwe wytłumaczenie nierównosci i niesprawiedliwości w życiu ziemskim.
Jak inaczej wyjaśnić fakt, ze jeden opływa w miliony a drugi umiera z głodu? Jeden cieszy się doskonałym zdrowiem i długim życiem a drugi umiera na ciężką chorobę będąc dzieckiem? Jeden żyje w otoczeniu kochającej rodziny a drugi dożywa swych lat w samotnosci?
Jakimż okrutnym i niesprawiedliwym Ojcem musiałby być Bóg, gdyby obdzielał swe dzieci tak nierówno w czasie jednego, krótkiego ziemskiego istnienia.
No chyba że jest się ateistą, to wtedy, cóż, ślepy los, przypadek, biologia i walka o byt.
Spirytyzm jest filozofią doskonale tłumaczącą przyczyny ziemskich nierównosci, w odróżnieniu od innych religii Zachodu - religie Wschodu w dużej mierze (choć nie całkowicie ) są z nim zbieżne.
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi