Demony są czy ich nie ma ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Demony są czy ich nie ma ?

Postautor: Belial71 » 02 paź 2012, 08:55

No nie jak by Anioły nie miały wolnej woli to by nie było buntu , demony przecież występują w Biblii pod swoimi imionami. Odejście od bliskiej istoty może i przeczy zdrowemu rozsądkowi ale go nie wyklucza. Nie twierdzę też że demony kierowały się zdrowym rozsądkiem buntując się przeciw Bogu . Ile dzieci buntuje się przeciw swym rodzicom , ile dzieci odchodzi od nich z różnych powodów. Najbardziej mnie dziwi że jako pierwszy zbuntował się Lucyfer " Ten który niesie światło" ulubiony Anioł Boga. To jak wszechwiedzący nie wiedział ? Co do przyczyn Buntu Aniołów to zakładam że znacie i nie będę ich tu opisywał no chyba że jest inaczej.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: Luperci Faviani » 02 paź 2012, 09:39

A ja myślę, że historię buntu aniołów traktujecie zbyt dosłownie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Belial71 » 02 paź 2012, 09:44

Ale co traktuję zbyt dosłownie ? To że taki fakt miał miejsce ? Przyczyny tego buntu ? Bo nie wiem jak się odnieść do Twojego postu możesz troszkę rozwinąć swoją myśl ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: oran » 02 paź 2012, 10:04

Belial,to również imie jednego ze zbuntowanych Aniołow...!?
Jest (chyba) taka teoria,że Anioły jako doskonałe istoty,gdy ulegają z buntowaniu to nie mogą powrócić do stanu początkowego.
Dlaczego Ciebie tak bardzo pociąga historia "demonów"?
oran

Postautor: Filaretka » 02 paź 2012, 10:07

Kiedyś zwątpiłam w Boże miłosierdzie, w to, że Bóg jest miłością. Później zaczęłam się nad tym zastanawiać. Sama musiałam poradzić sobie w tym temacie i może właśnie dlatego teraz jestem przekonana, iż rzeczywiście Bóg jest dobry. Codziennie dostaję dowody na to. Poza tym dobre Duchy przekazują nam tę prawdę. Uczą też, że duchy mogą na jakiś czas zatrzymać się w swoim rozwoju, ale nie cofnąć. Z tego wynika, że jeśli jest się Aniołem, czyli duchem czystym, to nie można stać się złym. Życie spirytystyczne trwa od bardzo dawna. Duchy na początku są neutralne i muszą dopiero zdobywać wiedzę. Co za tym idzie, niektóre z nich mogły podążać drogą dobra, inne mogły gdzieś zbłądzić. Ale nawet te, które zbłądziły nie mają nic wspólnego, moim zdaniem, ze zbuntowanymi aniołami, gdyż pod pojęciem anioła rozumiem między innymi istotę niezwykle mądrą. Uważam, że ludzie po prostu wymyślili bunt aniołów, bo towarzyszyły im złe duchy. Zapewne uznali, że jeśli coś lub ktoś sprzeciwia się Bożym przykazaniom, czy po prostu dobru, musi mieć również niezwykłą siłę.
Niektórzy mówią, że jest Bóg i jest szatan. To wygląda tak, jakby stawiali szatana na równi z Bogiem. Nie lubię tego. Ja wierzę i wiem, że Bóg jest jeden i jest sprawiedliwy i miłosierny.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 02 paź 2012, 10:27

Zgadza się Belial to imię jednego z pierwszych Zbuntowanych Aniołów . Przyjełem taki nick już bardzo dawno , niejednokrotnie na różnych forach naciskano na mnie bym go zmienił przez co musiałem rezygnować z dyskusji na tych forach bo uważam że mogę przyjąć nick jaki chcę bo jestem wolnym człowiekiem i nie uważam też ze imię Demona kogoś obraża przynajmniej nie to jest moim zamiarem. A czemu mnie interesuje historia demonów trudne pytanie może dlatego że są "namacalne" nie wiem czy to dobre określenie . Mają imiona , podobno można je przywoływać są moze mniej tajemnicze i mistyczne od Boga czy Aniołów , w końcu są "dowody" też nie wiem czy dobre okreslenie na ich działanie . Do tego interesuje mnie ich bunt skoro z góry wiedzieli że nie mają raczej szansy na jakąkolwiek wygraną a z drugiej strony może właśnie o to im chodziło co mają teraz dręczenie ludzi jawne sprzeciwianie się przeciw Bogu "opętania" . Zresztą zawsze bardziej mnie pociągało to co mroczne , złe " dreszczyk emocji" co nie robi ze mnie złego człowieka. Z jednej strony im współczuję , z drugiej boję . W końcu na początku żaden z nich nie był zły coś ich zmieniło co może przeczyć wszechmocy Boga bo jeśli ich ukochał to czemu nie uchronił ich przed takim losem . To niekoniecznie historia samych demonów mnie interesuje , ona też ale są i inne zagadnienia w ich sprawie właśnie dlaczego , po co .Czy miały źle w niebie ? Czy tak trudno było się zgodzić z Bożym Planem co do stworzenia człowieka ?
Anioły są mądre ale zło nie wyklucza mądrości ilu genialnych ludzi było złymi. Bo jeśli ktos się buntuje przeciw doskonałości za jaką 3/4 ludzi uznaje Boga to nie jest On chyba doskonałoscią cos tam jest nie tak. W końcu zdziwiło mnie że 3/4 spirytystów neguje ich istnienie .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 02 paź 2012, 11:24

Belial71 pisze:Anioły są mądre ale zło nie wyklucza mądrości ilu genialnych ludzi było złymi. Bo jeśli ktos się buntuje przeciw doskonałości za jaką 3/4 ludzi uznaje Boga to nie jest On chyba doskonałoscią cos tam jest nie tak. W końcu zdziwiło mnie że 3/4 spirytystów neguje ich istnienie .

Według mnie zło wyklucza mądrość. Ideałem ludzkim zawsze było utożsamienie tego co dobre z tym co mądre. Zło natomiast nie wyklucza wiedzy, sprytu, umiejętności, inteligencji - ale to nie jest jeszcze mądrość. Czasami więcej mądrości można znaleźć wśród prostych, ale dobrodusznych ludzi, a nie na uniwersytetach.

Co do kwestii demonów - myślę, że temat obraca się tu ciągle wokół jakiejś mitologii, najpewniej biblijnej, szerzej - bliskowschodniej. Mój rozum to odrzuca. W anioły też nie wierzę - jedynie w wysoko rozwinięte duchy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 02 paź 2012, 12:52

To co w Biblii pisza o demonach wacle nie musi byc prawda...to taka mitologia...jakos trzeba bylo wyjasnic temat dlaczego na swiecie istnieje zlo. Zlo istnieje w nas , w naszych codziennych wyborach...i tylko my jestesmy za to odpowiedzialni a nie jakis diabel ktory kusi...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Belial71 » 02 paź 2012, 13:06

To samo można powiedzieć na temat istnienia Boga że to taka mitologia w sumie na temat wszystkiego .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: Filaretka » 02 paź 2012, 13:21

Nie zgodzę się, że można nazwać Boga wymysłem ludzkim, że Jego istnienie jest niczym innym, jak tylko mitologią. W końcu Ktoś musiał stworzyć cały wszechświat, wszystkie istoty. To nie jest tak, że wszystko powstało z niczego i tak po prostu w wyniku przypadku. Nie wierzę w przypadki.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi