Dobro

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dobro

Postautor: sigma » 30 wrz 2012, 02:38

cyt.: "Sigma, serio. Bo będę pisał do Konrada o bana dla Ciebie, za nieposzanowanie drugiego człowieka i wulgarny język... - Voldo".

Pisz.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 30 wrz 2012, 03:45

Konrad, to forum przeżyło już zwolenników różnych sensacji, przeżyło Vinitora, teraz z kolei przeżywa osobników którzy powinni się leczyć. Czy u psychologa czy psychiatry tego nie wiem ale powinni. Próba wyjścia z jakiegokolwiek uzależnienia (nie tylko z alkoholizmu) wiąże się z poddaniem refleksji dotychczasowego życia, przez co wzrasta samoświadomość. Wzrost samoświadomości, rozumienia siebie, wiąże się z lepszym rozumieniem innych. Przecież tu prym wiodą obecnie osoby które powinny się leczyć a pewnie tego leczenia nie podejmą i przez całe życie będą dokonywać projekcji swoich schiz nabytych w dzieciństwie na innych. Czy tak musi być ?
Piotr

sigma

Postautor: Voldo » 30 wrz 2012, 10:37

sigma pisze:Moi drodzy, dobiegam pięćdziesiątki, z tego co mówią lekarze nie wiadomo jak długo jeszcze pożyję. Odchodzę z tego forum. Tę resztę życia która mi pozostała wolałbym spędzić inaczej niż na bezsensownych dyskusjach z osobami które niewiele umieją (łącznie z wypowiadaniem się w języku polskim) i nie chcą się uczyć. Naprawdę, można znależć ciekawsze towarzystwo.

Pozdrawiam, może się z niektórymi jeszcze zobaczymy.

Nie chcę nic mówić, jednak słabo się rozmawia z ludźmi, którzy nawet słowa nie potrafią dotrzymać ;)
Miałeś iść, zostałeś. Obrażasz na prawo i lewo, dajesz diagnozy, itd. Cóż...
Ja w sumie zacznę Cię ignorować, a Ty zacznij mnie ignorować, i będzie święty spokój jeśli o to chodzi.
Aha. A to, o czym ciągle i ciągle mówisz, o tym swoim alkoholizmie. Nie daje Ci to żadnego prawa, żeby obrażać innych ludzi, rozumiesz to? Czy nie?
Jak to mówią "żyj i daj żyć innym". Jeśli nie zgadzasz się z czyimiś poglądami - spoko. Jednak nie musisz rzucać mięsem i powtarzać, że ludzie powinni się leczyć.

sigma pisze:Konrad, to forum przeżyło już zwolenników różnych sensacji, przeżyło Vinitora, teraz z kolei przeżywa osobników którzy powinni się leczyć.

I osobników, którzy pomimo swojego wieku nie nauczyli się jak się traktuje drugiego człowieka.

Dobra, ja swoje skończyłem.
Tylko mi to ciśnienie podnosi...
Więc miłego życia.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 30 wrz 2012, 12:13

Voldo, a kogo ja tu obraziłem ? Myśl, młodzieńcze, zanim coś napiszesz.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, 19:27 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

sigma

Postautor: Filaretka » 30 wrz 2012, 13:53

Voldo pisze:
sigma pisze:Moi drodzy, dobiegam pięćdziesiątki, z tego co mówią lekarze nie wiadomo jak długo jeszcze pożyję. Odchodzę z tego forum. Tę resztę życia która mi pozostała wolałbym spędzić inaczej niż na bezsensownych dyskusjach z osobami które niewiele umieją (łącznie z wypowiadaniem się w języku polskim) i nie chcą się uczyć. Naprawdę, można znależć ciekawsze towarzystwo.

Pozdrawiam, może się z niektórymi jeszcze zobaczymy.

Nie chcę nic mówić, jednak słabo się rozmawia z ludźmi, którzy nawet słowa nie potrafią dotrzymać ;)
Miałeś iść, zostałeś. Obrażasz na prawo i lewo, dajesz diagnozy, itd. Cóż...
Ja w sumie zacznę Cię ignorować, a Ty zacznij mnie ignorować, i będzie święty spokój jeśli o to chodzi.
Aha. A to, o czym ciągle i ciągle mówisz, o tym swoim alkoholizmie. Nie daje Ci to żadnego prawa, żeby obrażać innych ludzi, rozumiesz to? Czy nie?
Jak to mówią "żyj i daj żyć innym". Jeśli nie zgadzasz się z czyimiś poglądami - spoko. Jednak nie musisz rzucać mięsem i powtarzać, że ludzie powinni się leczyć.

sigma pisze:Konrad, to forum przeżyło już zwolenników różnych sensacji, przeżyło Vinitora, teraz z kolei przeżywa osobników którzy powinni się leczyć.

I osobników, którzy pomimo swojego wieku nie nauczyli się jak się traktuje drugiego człowieka.

Dobra, ja swoje skończyłem.
Tylko mi to ciśnienie podnosi...
Więc miłego życia.

Święta racja. Dzięki Voldo za ujęcie moich myśli w Twoich słowach. Zgadzam się z Tobą.

sigma pisze:A kogo ja tu obraziłem ? Myśl, młodzieńcze, zanim coś napiszesz.

Na przykład mnie obraziłeś, pisząc w pożegnalnym poście o tym "ciekawszym towarzystwie", ale innych obraziłeś konkretniej. Przecież nie znasz wszystkich ludzi na tym forum. Nie wiesz, jacy są. Sigma może spróbuj się otworzyć na innych, postaraj zrozumieć. Jeśli nie zgadzasz się z kimś w jakiejś kwestii to poczekaj chwilę, pomyśl, że ta druga osoba ma takie właśnie zdanie. Inne niż Ty. I porozmawiaj z nią, ale nie na zasadzie krytyki, tylko wymiany poglądów. Może dojdziecie do czegoś wspólnie, jeśli nie to niech tak zostanie. Jeżeli ta druga osoba nie robi ani Tobie, ani sobie, ani nikomu innemu krzywdy swoim poglądem na jakąś sprawę, to nie robi nic złego, nie sądzisz?

Wszystkiego dobrego :)
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 30 wrz 2012, 19:22

Filaretka pisze: ... Na przykład mnie obraziłeś, pisząc w pożegnalnym poście o tym "ciekawszym towarzystwie" ...

Istotnie, obraza totalna, szczyt chamstwa. Filaretko, czy Tobie się zdarza żyć w normalnym świecie ?

Filaretka pisze: ... ale innych obraziłeś konkretniej ...

Nie "konkretniej", tylko "bardziej konkretnie", gdzie Ty chodziłaś do szkoły ?

Filaretka pisze: ... Jeżeli ta druga osoba nie robi ani Tobie, ani sobie, ani nikomu innemu krzywdy swoim poglądem na jakąś sprawę, to nie robi nic złego, nie sądzisz?

A na czym polega, Twoim zdaniem, dyskusja ?
Piotr

sigma

Postautor: Voldo » 30 wrz 2012, 19:31

Zawsze mówiłem, że jak ktoś nie ma się do czegoś dowalić, to się dowali to ortografii czy składni :lol:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 30 wrz 2012, 19:36

Voldo pisze: ... A to, o czym ciągle i ciągle mówisz, o tym swoim alkoholizmie ...

Dzieciaku, przeżyj coś.

Voldo pisze:... Jednak nie musisz rzucać mięsem i powtarzać, że ludzie powinni się leczyć ...

Nie rzucam mięsem, jestem raczej wegetarianinem. Sugestia, że ja rzucam mięsem to dla mnie naprawdę wielka obraza.

Voldo pisze: ... I osobników, którzy pomimo swojego wieku nie nauczyli się jak się traktuje drugiego człowieka ...

Odrobiłeś lekcje ?
Piotr

sigma

Postautor: jario » 30 wrz 2012, 19:56

Hilary pisze:
sigma pisze:
Nikita pisze: ... Dobro wedlug Dalaj Lamy to to, co daje dlugoterminowe skutki a zlo to to, co tylko na krotka mete daje radosc ...

Dokładnie tak. Trzeba tylko dojrzeć do tego żeby to zrozumieć. Mnie to zajęło wiele lat.

Sigma kiedys twoje posty dawaly inne wrazenia, jednak ostatnie twoje wypowiedzi mam wrazenie ze podazaja w kierunku "krotkodystansowym"...
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: Filaretka » 30 wrz 2012, 20:00

sigma pisze:
Filaretka pisze: ... Na przykład mnie obraziłeś, pisząc w pożegnalnym poście o tym "ciekawszym towarzystwie" ...

Istotnie, obraza totalna, szczyt chamstwa. Filaretko, czy Tobie się zdarza żyć w normalnym świecie ?

W normalnym, a nawet w chamskim, jak sam zauważyłeś. ;)

sigma pisze:
Filaretka pisze: ... ale innych obraziłeś konkretniej ...

Nie "konkretniej", tylko "bardziej konkretnie", gdzie Ty chodziłaś do szkoły ?

Do innej niż Ty. Nie jestem polonistką, ale uważam, iż piszę poprawnie po polsku. Może nie piszę idealnie, jednak mam doświadczenie w pisaniu. Poza tym zdaje mi się, że trafiłam na forum spirytystyczne, a nie "polonistyczne" (a przynajmniej "bardziej spirytystyczne" ;) )

sigma pisze:
Filaretka pisze: ... Jeżeli ta druga osoba nie robi ani Tobie, ani sobie, ani nikomu innemu krzywdy swoim poglądem na jakąś sprawę, to nie robi nic złego, nie sądzisz?

A na czym polega, Twoim zdaniem, dyskusja ?

Na pewno nie na obrażaniu innych i stawiania siebie wyżej od pozostałych.

Voldo pisze:Zawsze mówiłem, że jak ktoś nie ma się do czegoś dowalić, to się dowali to ortografii czy składni :lol:

Haha :lol:

sigma pisze:
Voldo pisze: ... A to, o czym ciągle i ciągle mówisz, o tym swoim alkoholizmie ...

Dzieciaku, przeżyj coś.

Wszyscy mają jakieś doświadczenia. Ja też byłam uzależniona i nie uważam, że wiem więcej od innych, czy że jestem lepsza (a może "bardziej lepsza"?), bo z tego wyszłam.

sigma pisze:
Voldo pisze:... Jednak nie musisz rzucać mięsem i powtarzać, że ludzie powinni się leczyć ...

Nie rzucam mięsem, jestem raczej wegetarianinem. Sugestia, że ja rzucam mięsem to dla mnie naprawdę wielka obraza.

Bez komentarza...

Sigma, myślałam, że jednak potrafisz coś przemyśleć, zastanowić się nad swoim postępowaniem. No cóż może kiedyś, tymczasem chyba ta rozmowa jest bezsensu. Starałam się coś Tobie przekazać, ale Ty nie chcesz słuchać. Trudno. Chyba jednak trzeba będzie po prostu ignorować Twoje, niektóre wypowiedzi. Ludzie piszą grzecznie do Ciebie, chcą rozmawiać, a Ty ich obrażasz.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi