samobojstwo

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: samobojstwo

Postautor: sigma » 12 lip 2012, 07:40

konrad pisze: ... Jeśli więc stosujemy medytację do tego, by była ona środkiem do niesienia szczęścia innym, to jest ona czymś pozytywnym ...

Pomagając sobie, pomagasz innym ...

Zrozumieć siebie, to zrozumieć Wszechświat ...

Naprawdę ten kwadrans (albo dłużej) dziennie żadną miarą nie przeszkadza w relacjach z innymi, wręcz przeciwnie.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Krzysztoff » 12 lip 2012, 12:23

Nikita pisze:Jakos mnie to zastanowilo. Bo ja tez mam ciagle klopoty z szyja i karkiem , spiecia miesni i bole....i zycie dosc upierdliwe...wiec sobie mysle, ze moze kiedys popelnilam samobojstwo i teraz przyszlo za to zaplacic. Musze tez przyznac, ze czasami mysle o smierci bo juz nie moge tego zniesc....ale wiem, ze nie moge tego zrobic....I tak wszystko wroci....

Nikita bardzo ciekawy temat, moim zdaniem to co jest dostępne i pozytywnie wpływa na nasze "wnętrze" należy stosować czyli : hipnoza, pozytywne afirmacje , wszelkiego rodzaju terapie psychologiczne, medytacje itd.

Bardzo ciekawą książką jest "Jak żyć szczęśliwie" (wspomniała o tym Atalia), która moim zdaniem kompiluje to wszystko o czym mówili przedmówcy , czyli z jednej strony "praca nad sobą" z 2-giej - czynne pomaganie innym.

Z mojej "praktyki" wynika jedno, że łatwo jest komuś radzić a trudniej przejść do praktyki o której mówi Konrad - czyli do pracy na rzecz innych , dlaczego tak trudno ? no bo ON nam na to nie pozwala :lol: i nie mówię tu o żadnym złym duchu . ON - czyli strach...

Strach przed oceną, przed reakcją otoczenia, przed tym że ktoś coś nam powie i zaboli, przed wieloma rzeczami ... JP2 - mówił "nie lękajcie się " i dla mnie to jest najważniejsza nauka... Ostatnio czułem przez pewien czas taką wszechogarniającą niemoc połączoną z poczuciem beznadziejności - uświadomienie sobie że to mój własny strach - pomogło mi mocno :)

Pozdrawiam Cię Nikito
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 12 lip 2012, 12:43

Ja myślę, że ten On to również egoizm i lenistwo, czego siłą sprawczą jest ego.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 12 lip 2012, 12:51

atalia pisze:Ja myślę, że ten On to również egoizm i lenistwo, czego siłą sprawczą jest ego.

prawda !
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 12 lip 2012, 15:30

atalia pisze: ... również egoizm i lenistwo, czego siłą sprawczą jest ego.

Atalia, w tym poście "ciocia szybka rada", wie pewnie dużo o rzeczywistości osoby z Polski mieszkającej w Niemczech, co jest przecież udziałem Nikity. Stąd ta pewność wypowiedzi.

" ... egoizm i lenistwo ... ", bez komentarza.
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 12 lip 2012, 17:50

Powiem tylko, że pisząc powyższe wcale nie miałam na myśli Nikity, raczej siebie.
Jeśli Nikita poczuła się urażona, najmocniej przepraszam. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 12 lip 2012, 20:00

Sigma, sigma, uspokój się, nie doszukuj się czegoś czego nie ma.
Niestety, właśnie to co powiedziała atalia ma rzeczywisty wpływ na sytuację, a ktoś kto temu zaprzecza w istocie nie jest do końca ze sobą szczery.
Ja przyznaje że za pewne to lenistwo jest kulą u nogi w moim przypadku, nie jestem doskonały, nikt z nas nie jest, inaczej nie żylibyśmy na ziemi.

Jeśli są chęci sposób zawsze się znajdzie
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 12 lip 2012, 22:45

000Lukas000 pisze:Sigma, sigma, uspokój się, nie doszukuj się czegoś czego nie ma ...

Com napisał, napisałem.

A pisząc to co napisałem, byłem spokojny. Co więcej pisząc to co teraz, też jestem spokojny bo nie przeszkadza mi to że ktoś się ze mną nie zgadza, wręcz przeciwnie, skłania mnie to do myślenia.

Ach, te zbawienne skutki medytacji zen szkoły soto ... 8-) .
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 13 lip 2012, 05:39

A w ogóle wątek założyła Nikita ...

:roll:
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 13 lip 2012, 08:50

Nadmienię, że już przeprosiłam, chociaż moja wypowiedź bynajmniej nie dotyczyła Nikity, była raczej natury ogólnej (odrobinę osobistej).
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi