Chico Xavier - czy nawiązano z nim kontakt?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Chico Xavier - czy nawiązano z nim kontakt?

Postautor: Nikita » 27 lut 2012, 19:58

Pawle chyba mnie nie zrozumiales...zycie ma sens samo w sobie...Ja to napisalam w sensie czysto filozoficzynm. a jesli chodzi o sens praktyczny to zycie zawsze toczy sie do przodu...czlowiek doswiadcza i rozwija sie. sa ludzie bardziej rozwinieci wiec majacy pewne zadania a sa tez ludzie mniej rozwinieci, ktorzy kiedys dojda do tego pulapu. Nieraz wydaje sie jakies zycie jalowe i bez sensu ale komu to oceniac czy to zycie ma sens czy nie. przeciez nie ma zupelnego bezruchu. Nawet w najnudniejszym okresie zawsze sie cos dzieje...trzeba sie tylko otworzyc na to co jest...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 27 lut 2012, 20:07

np mje zycie obecne jest bardzo jalowe wydawaloby sie...ale...ile ja sie w tym czasie nauczylam...no wlasnie...zycie nie polega tylko na akcji ale takze na obserwacji...a okresy bardziej zywotne przeplataja sie z tymi pasywnymi....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: dharma » 27 lut 2012, 20:12

no ciała,ciała ale to jest nasza rzeczywistość,przynajmniej na razie...
dharma

Postautor: konrad » 18 maja 2012, 15:50

Co do pytania z tematu: było już kilka przekazów podpisanych nazwiskiem Chico Xaviera, ale moim zdaniem nie są one zbyt wiarygodne. Jeden nawet odczytano w czasie jakiegoś brazylijskiego kongresu. Po pierwsze myślę, że taka osoba jak Chico zapewne będzie unikała podpisywania się swoim nazwiskiem w przekazach, by uniknąć nadużyć. Te przekazy, które otrzymano, także nie wnosiły wiele nowego, więc zupełnie je pomijam... Podobnie było z Kardekiem. Leon Denis na przykład manifestował się wielokrotnie i wygląda na to, że bardzo wspiera nasze działania (także w Polsce :)), ale z Kardekiem nikt kontaktu nie nawiązał... Może jest gdzieś daleko, a może jest po prostu wcielony na Ziemi czy w innym świecie. Któź to wie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: oran » 19 maja 2012, 22:41

" Leon Denis na przykład manifestował się wielokrotnie i wygląda na to, że bardzo wspiera nasze działania (także w Polsce )"
Konradzie napisz coś więcej...
Pozdrawiam.
oran

Postautor: konrad » 19 maja 2012, 22:56

Leon Denis zawsze miał sentyment do Polaków, jeszcze gdy żył. Służył bodajże w regimencie kierowanym przez polskiego generała i poznał osobiście wielu naszych rodaków. Dlatego też napisał specjalną przedmowę do "Życia po śmierci" itd.

Z różnych źródeł słyszałem, że Leon Denis wspiera rozwój spirytyzmu w naszej części Europy. Ja sam przypominam sobie historię nadania naszej dawnej grupce jego patronatu. Był to dzień, gdy Divaldo przyjechał drugi raz do Polski. Tego dnia intensywnie myślałem właśnie o Leonie Denis, co było dość dziwne, gdyż po pierwsze rzadko myślę tak intensywnie o spirytystycznych postaciach, a już w ogóle ten Leon Denis mnie zdziwił. :) Tego dnia rozmawialiśmy z Divaldo i on zasugerował, by utworzyć grupę spirytystyczną i nadać jej nazwę, bo w ten sposób stanie się czymś rzeczywistym. Nazwa zmienia wiele, bo wówczas traktuje się taką grupę dużo poważniej. Gdy zapytał się, jaką nazwę mamy zamiar nadać, od razu powiedziałem, że jej patronem będzie Leon Denis... Nazwa się wówczas przyjęła i myślę, że pomimo iż jej już nie używamy, wciąż pewnie Leon Denis pozostaje patronem naszych działań.

Generalnie Divaldo wspominał mi też, że Leon Denis wspiera mnie w działaniach i podobno miał pomagać mi w moim wykładzie w Krakowie, a pomoc rzeczywiście była potrzebna, bo kto był, to pamięta nasze problemy techniczne i głośne towarzystwo obok :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 20 maja 2012, 09:40

konrad pisze:Divaldo wspominał mi też, że Leon Denis wspiera mnie w działaniach

Z takim wsparciem nie może nam się nie udać :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 20 maja 2012, 14:32

Mi na początku styl Leona Denisa nie odpowiadał, jego książka "życie po śmierci" mnie zanudziła, w 1\3 zakończyłem, ale za to "Wielka Zagadka" mi się bardzo dobrze czyta, jest mądra i ciekawa.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi