Witam :)

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Witam :)

Postautor: Czarny » 29 kwie 2012, 16:42

Witam wszystkich.
Na imię mam Krystian.
Zainteresowałem się spirytyzmem po przeczytaniu ,,Księgi Duchów" którą przypadkiem znalazłem w wersji elektronicznej w internecie, ale czy tak na prawdę przypadkiem tego nie jestem pewien do końca, zawsze zadawałem "trudne" pytania na które nigdy nikt mi nie chciał odpowiedzieć, lub odpowiadano tak żeby tylko namotać w głowię i wrócić do punktu wyjścia, na szczęście moje wewnętrzne modlitwy zostały najwyraźniej wysłuchane przez kogoś :)

Księga Duchów zawierała informację do których sam doszedłem po długoletnich rozmyśleniach a że jestem typem samotnika to miałem trochę tego czasu, książka ta poszerzyła nawet to co ustaliłem sam, a inne aspekty obaliła bo były one przesiąknięte jakby to powiedzieć...egoizmem ludzkim?, nie wiem jakby to lepiej ująć w słowach.
Do książki wiele razy wracam jeśli mam jakieś pytania, za każdym razem bardziej pojmuję sens słów w niej zawartych.

Założyłem tu także konto, aby zapytać się o drukowane wydania książki bo nic nie zastąpi tego szelestu papieru :)

Mam pewne pytanie tutaj do forumowiczów, czytałem kiedyś pewną książkę fantasy bodajże Wiedźmina i pojawia się tam fragment w którym znajomy głównego bohatera opowiada o rzezi w pewnym mieście i pisze tam, że ostatni broniący się przed napastnikiem zabarykadowali się gdzieś chyba z jednej z wież, jako że napastnicy prędzej czy później mogli by się dostać do pomieszczenia i wszystkich by zabili to obrońcy postanowili, że wolą sami popełnić hmm no właśnie samobójstwo?
Słowa mniej więcej z książki były takie "kobiety zabiły swoje dzieci, a mężowie następnie swe żony i na końcu sami siebie"
To była tylko książka, ale gdyby taka sytuacja pojawiła się w rzeczywistości, a pewnie takie niestety się zdarzały, to jak by taki uczynek został potraktowany? Zawsze mnie to ciekawiło bo cóż to dosyć trudna sytuacja w zasadzie na 80% gdyby sami tego nie zrobili to by odwlekli tylko śmierć i jeszcze zapewne oprawcy potraktowaliby ich nieprzyjemnie zanim by ich zabili, co już jest dostatecznie złe.
Co sądzicie?
Czarny

Re: Witam :)

Postautor: Voldo » 29 kwie 2012, 17:53

Cześć :)

Jeśli chodzi o ową sytuację... Nigdy nie wiemy, co się stanie za chwilę, więc i nie powinno się nawet w takiej sytuacji popełniać samobójstwa. Kto wie, może 20 sekund po tym, jak się pozabijali, przeleciałaby jakaś strzyga czy inne takie (dawno czytałem Wiedźmina, nie pamiętam nazw potworów) i wybiła agresorów, i by sobie poszła dalej (więc i obrońcy pozostaliby przy życiu).

I mam nadzieję, że nie będziesz tutaj tylko i wyłącznie po to, by dowiedzieć się o KD ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Czarny » 29 kwie 2012, 18:17

Myślę, że znajdzie się tu sporo tematów o których można wspólnie podyskutować :D
Czarny

Postautor: 000Lukas000 » 03 maja 2012, 20:13

Witam, podobnie jak ty zacząłem od przypadkowego znalezienia księgi duchów w internecie, i dostałem odpowiedzi których oczekiwałem.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 03 maja 2012, 22:23

Cześć.

Samobójstwo jest złem, jak każde inne morderstwo, a zła w żaden sposób nie można usprawiedliwiać, więc samobójcy ponoszą przykre konsekwencje swojego czynu nawet, jeśli popełnili go w tzw. słusznej sprawie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: metalage » 04 maja 2012, 18:45

Witam cię Krystianie na forum.
ostatni broniący się przed napastnikiem zabarykadowali się gdzieś chyba z jednej z wież, jako że napastnicy prędzej czy później mogli by się dostać do pomieszczenia i wszystkich by zabili to obrońcy postanowili, że wolą sami popełnić hmm no właśnie samobójstwo?

W rzeczywistości ułatwili sprawę sprawcom.
Nie poszanowali własnego życia. Człowiek świadomy, rozumie, że cierpienie jest częścią istnienia.Takie osoby podtrzymałyby swój żywot jak najdłużej w sposób naturalny.
Dodatkowo ci głupcy zapomnieli o niezwykłości świata jaki ich otacza.
Ileż to razy ludzie byli w śmiertelnych zagrożeniach i jednak im się udawało przeżyć/przetrwać.
Moim zdaniem broniącym zabrakło wiary we własne możliwości. Oni wręcz zachowali się w sposób egoistyczny. Wynika z tego, że ich zdaniem byli na tyle świadomi, że zginą, że sami zdecydowali się zabić i nie dać satysfakcji przeciwnikom.
Byli w stanie przewidzieć swoją śmierć! (Stali się wyrocznią? Nie sądzę)
Chcieli uciec przed cierpieniem? A czym jest cierpienie po życiu? Jaki sens jest go skracanie?

ale gdyby taka sytuacja pojawiła się w rzeczywistości, a pewnie takie niestety się zdarzały, to jak by taki uczynek został potraktowany

Potraktowany zostałby w sposób indywidualny. Każdy jest istotą z odrębnym rozumem i postrzeganiem świata.
Napastnicy mogliby to potraktować jako dominację, bo ich czynnikiem rozwoju jest dominacja nad innymi. Więc według ich filozofii, byłoby rzeczą naturalną, że słabsi giną i by potraktowali ich masowe samobójstwo czysto naturalne.
Czy tego chcieli broniący? Czyż nie byłoby bardziej wartościowe walczenie do utraty ostatniej iskry życia? Czyż mężniejsze jest bronienie swoich wartości do końca życia, a nie ich skracanie samobójstwem?

Zawsze mnie to ciekawiło bo cóż to dosyć trudna sytuacja w zasadzie na 80% gdyby sami tego nie zrobili to by odwlekli tylko śmierć i jeszcze zapewne oprawcy potraktowaliby ich nieprzyjemnie zanim by ich zabili, co już jest dostatecznie złe.

Zaczęło cię to ciekawić najwyżej w momencie przeczytania tej książki, bądź w momencie, kiedy w swoim życiu zwróciłeś na to uwagę.
W końcu urodziłeś się jako istota czysta nic nie wiedząca, dopiero zaczynająca poznawać świat. Miałeś swój początek. Więc stwierdzanie, że zawsze cię to ciekawiło jest jak najbardziej błędne.

Piszesz, że jest to sytuacja trudna.
Może dla ciebie jest to sytuacja trudna, dla mnie nie. Warto czasem dać do swojej świadomości możliwość, że dla kogoś to może być tak oczywiste, że nie jest to w żaden sposób trudna sytuacja.

Zakładasz, że na 80% gdyby tego nie zrobili to by odwlekli śmierć.
Jakimi statystykami się sugerujesz?A może czysto hipotetycznie podałeś tą wartość i teraz zaczniesz wprowadzać innych w błąd( już pomijając fakt, że sam się wprowadzasz w błąd)
metalage

Postautor: Voldo » 04 maja 2012, 19:56

metalage pisze:Zaczęło cię to ciekawić najwyżej w momencie przeczytania tej książki, bądź w momencie, kiedy w swoim życiu zwróciłeś na to uwagę.
W końcu urodziłeś się jako istota czysta nic nie wiedząca, dopiero zaczynająca poznawać świat. Miałeś swój początek. Więc stwierdzanie, że zawsze cię to ciekawiło jest jak najbardziej błędne.

Bez przesady jednak...
Po co rozbierać każdą odpowiedź na czynniki pierwsze?
"Temat życia po śmierci ciekawił mnie od drugiego marca roku 2005", zamiast "temat życia po śmierci ciekawił mnie od dawna" - nie bawmy się tutaj już w takich dokładnisiów, bo człowiek zwariuje...
(Tak nawiązując do tego co niżej cytowane - też innych i siebie wprowadzam w błąd, bo wcale się od drugiego marca nie interesuję, bo nie wiem od kiedy, więc zakładam to czysto hipotetycznie)...

metalage pisze:Zakładasz, że na 80% gdyby tego nie zrobili to by odwlekli śmierć.
Jakimi statystykami się sugerujesz?A może czysto hipotetycznie podałeś tą wartość i teraz zaczniesz wprowadzać innych w błąd( już pomijając fakt, że sam się wprowadzasz w błąd)

A tego to już komentować nie będę, bo jedyne co mi przychodzi na myśl, że położenie ręki na twarzy, jeśli wiesz o co chodzi ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: metalage » 04 maja 2012, 21:18

Temat życia po śmierci ciekawił mnie od drugiego marca roku 2005", zamiast "temat życia po śmierci ciekawił mnie od dawna" - nie bawmy się tutaj już w takich dokładnisiów

W sumie w jednym i drugim chodzi o te same jedno przesłanie.

Zawsze mnie to ciekawiło

Masz rację zbytnio doczepiłem się szczegółów.
Interesuje się formą wypowiedzi ich strukturą i ludzkimi schematami według których żyjemy. Od razu, więc zauważyłem nie poprawność w sensie zdania.
Jednak jego przesłanie było klarowane, że się tym ciekawi.

metalage napisał(a):
Zakładasz, że na 80% gdyby tego nie zrobili to by odwlekli śmierć.

A tego to już komentować nie będę, bo jedyne co mi przychodzi na myśl, że położenie ręki na twarzy, jeśli wiesz o co chodzi ;)

że położenie ręki na twarzy

To się facepalm nazywa ^ ^

Jednak pobudki do jego użycia są mi nie znane.
metalage

Postautor: cthulhu87 » 04 maja 2012, 21:37

hej : )
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 04 maja 2012, 21:42

Pobudką jest załamanie, że każdy wypowiedziany procent mamy popierać badaniami...
To nie są jakieś badania naukowe, żeby każdy procent musiał być ściśle zbadany itd., tylko po prostu rzucenie sobie od tak, że 80%...
Krótko mówiąc - mnie by przeczytanie takiego czegoś troszkę zniechęciło do pisania (bo bym miał przeświadczenie, że muszę uważać, na tym jakże przepoważnym ( :lol: ) forum, na każde napisane słówko)...
Ja rozumiem - przekazy mediumiczne, wiarygodność mediów, ok, to trzeba poddać analizie... Ale rzucenie pewnego procentu bazując na książce, która do tego jest zaliczana do fantastyki?

Było klarowne i niech tak zostanie, nie utrudniajmy sobie życia na siłę ;)

metalage pisze:Piszesz, że jest to sytuacja trudna.
Może dla ciebie jest to sytuacja trudna, dla mnie nie. Warto czasem dać do swojej świadomości możliwość, że dla kogoś to może być tak oczywiste, że nie jest to w żaden sposób trudna sytuacja.

To, że komuś jest gorzej, nie umniejsza tego, że mi jest źle...
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Witamy!