Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: forrest » 11 mar 2012, 09:12

http://www.bbcknowledge.com/poland/czy-bog-istnieje

Trafiłem na takie coś. Jak ktoś ma czas, to może niech to prześledzi i ew. w dwóch zdaniach zrecenzuje (czy to jest coś poważnego, czy są jakieś spostrzeżenia na temat "istnienie Boga a teoria ewolucji", których nie poruszył Wallace, czy w ogóle pamiętali tam o pracach Kardeca i innych, itd.).
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Nikita » 13 mar 2012, 08:43

Przeczytalam caly watek jeszcze raz...
Otoz ostatnio zaszla wielka zmiana we mnie...wkoncu przestalam jeczec i zauwazylam jak bardzo Bog nam pomaga....wystarczy sie tylko otworzyc....czasami wpada sie w jakis dol, z ktorego trudno wyjsc ale to zawsze tylko na jakis czas a potem znowu swieci slonce...Obecnie wierze i widze, ze Bog pomaga...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 13 mar 2012, 15:34

Moja świadomosc ostatnio ewoluuje w kierunku Boga bezosobowego,Absolutu,Wszystkiego Co jest.Zresztą podobną postawę prezentował tu Zbyszek.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: forrest » 15 mar 2012, 21:09

atalia pisze:Moja świadomosc ostatnio ewoluuje w kierunku Boga bezosobowego,Absolutu,Wszystkiego Co jest.Zresztą podobną postawę prezentował tu Zbyszek.

To już nie jest Bóg. Przynajmniej mi do głowy by nie przyszło, żeby taki twór nazywać Bogiem.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 15 mar 2012, 21:16

Twór?To chyba nie najlepsze okreslenie.Jeśli tak jest,to Ty też jestes w obrębie tego tworu...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 16 mar 2012, 08:21

Tylko panteizm jest nielogiczny atalio, sama pomyśl, jeśli wszystko było by bogiem, to było by nie zdolne do podjęcia jakiejkolwiek decyzji bo było by bezosobowe, w istocie był by brak inteligencji, nie mówiąc o stworzeniu człowieka i postawieniu mu za cel dotarcia do doskonałości bo samo by jej nie osiągnęło.

Zawsze jak widzę że ludzie wkraczają w panteizm, jak sami później wymyślają najdziwniejsze błędne logiczne teorię, zawsze pamiętam ostrzeżenie duchów z KD.

"Gdyby Bóg był tym, nie byłby Bogiem, gdyż wówczas byłby skutkiem, a nie przyczyną - nie może być równocześnie jednym i drugim. Bóg istnieje, w to nie można wątpić, a to jest rzecz
główna - wierzcie mi i nie zapuszczajcie się dalej. Zbłądzilibyście w labiryncie i nie stalibyście się lepszymi, przeciwnie, stalibyście się pyszniejszymi, ponieważ sądzilibyście, że wiecie nieco więcej, a przecież nic byście nie wiedzieli. Pytajcie się raczej o wasze niedoskonałości i baczcie, jak byście je naprawili, a to będzie wam użyteczniejsze, niż oglądanie się za tym, na co nie możecie jeszcze otrzymać odpowiedzi".

To jest jedyna rzecz której nie powinniśmy jak na razie próbować zgłębiać rozumem i z tym się zgadzam, bo skoro nie znamy wszystkich praw i tworów utworzonych przez tą pierwotną inteligencję, skoro nie potrafimy ich zrozumieć, to jak możemy zgłębić istotę tej prainteligencji?

Jeszcze fragment z KD który też zawiera argumentację

"Rozum! Zastanówcie się nad tym poważnie, a nietrudno będzie wam poznać niedorzeczność tego twierdzenia."
Nauka ta czyni z Boga istotę czysto materialną, która, aczkolwiek obdarzona najwyższą inteligencją, jest w wielkim tym, czym my w małym. Ponieważ jednak materia przemienia się bez ustanku, nie miałby Bóg nawet stałości, podlegałby wszelkim zmianom, co byłoby zaprzeczeniem jednej z najważniejszych Jego własności, tj. niezmienności.
Własności materii nie można utożsamiać z pojęciem Boga, bo tym samym obniżanoby to pojęcie. Żadne wysiłki sofizmów nie doprowadzą do rozwiązania zagadnienia o wewnętrznej istocie Bożej. Nie wiemy dokładnie, czym On jest, ale wiemy, czym nie może być, a teoria powyższa jest w sprzeczności z Jego najistotniejszymi własnościami; utożsamia Stworzyciela z tworami, a więc umiejętnie zestrojoną maszynę z jej twórcą. Mądrość Boża, a tedy i Bóg sam, przejawia się w Jego dziełach, podobnie jak umiejętność malarza w jego obrazie: ale dzieła Boże nie są Bogiem w wyższym stopniu, niż obraz artysty-malarza nim samym.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 16 mar 2012, 09:02

Lukasie,to bardzo rozległy temat i nalezaloby najpierw przeczytac jakaś ksiażkę,by móc nan dyskutować.Trudno jest mi wyjaśniać problem od podstaw.Mogę Ci polecić książkę- wywiad z Willigisem Jaegerem pt."Fala jest morzem"czy prace Kena Wilbera.
Poza tym za czasów Kardeca mechanika kwantowa ,która doskonale wpasowuje się w pojęcie Jedni(chociaż oczywiście nie tłumaczy wszystkiego)była czymś całkowicie nieznanym,choc weddyjscy riszi juz tysiace lat temu wspominali o "wspólnym polu".

Wbrew pozorem takie postrzeganie Boga w ogóle nie przekreśla spirytyzmu-moze jest tak,ze "jestesmy ludźmi,bo Bóg chcial być czlowiekiem ?"A ze w ciągu wcieleń ziemskich utraciliśmy niewinnosć,musimy ją odzyskać,by móc powrócić sie do Matki-Ojca?

Do poznania natury Boga ziemska logika moze wykazać się czymś całkowicie niewystarczajacym,Lukasie-czy mozna na podstawie praw ziemskiej logiki deliberować o zamiarach Boga?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 16 mar 2012, 09:05

Z całym szacunkiem dla KD,ale w czasach Kardeca nikt nie wiedzial o tym,że pojęcie "materii' ma się nijak do zeczywistosci-czegos takiego jak "materia" po prostu nie ma,bowiem wszystko jest energią,różniaca się poziomem wibracji.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 16 mar 2012, 09:46

Wielcy mistycy chrześcijańscy mawiali o zjednoczeniu z absolutem, z Bóstwem, o zatraceniu siebie przed Bożym majestatem. Z kolei w religiach wschodu techniki medytacyjne pozwalają zdystansować się do iluzji, które na każdym kroku tworzy umysł. Może w rozwoju ducha ludzkiego, kiedy osiągnie się doskonałość w dziedzinie wiedzy i etyki, pozostaje już tylko pozbyć się ja, jako ostatniej przeszkody? Ciekawe tylko czy dzieło stworzenia zawarte jest w Bogu; czy może tylko Bóg wpływa na nie z zewnątrz? Jest w tym może jakiś mistycyzm, chwytliwa koncepcja... :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 16 mar 2012, 09:48

Calkowicie zgadzam sie z Atalia...ja takze tenduje w te strone aby nie uosabiac Boga ze starszym panem z broda ale jako Cos ukrytego, cos co jest istota rzeczy...niesamowita inteligencja, ktora stoi za kazdym mozliwym zdarzeniem, zyciem i dzialaniem....niesamowita Milosc itd. My naszym rozumem nie ogarniemy Boga ale sa na Ziemi i byli oswieceni lub mistycy, ktorzy wlasnie w ten sposob Boga opisuja...jako ocean milosci, swiatlosci....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi