Rozwijanie Medialności

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Rozwijanie Medialności

Postautor: Angouleme » 08 sty 2012, 16:57

Witam

Czy próbował ktoś rozwijać swoją medialność sposobami opisanymi przez Kardec'a a dokładniej "pismo bezpośrednie" ? Jeśli tak, to z jakimi efektami i po jakim czasie ? Sam kiedyś próbowałem ale po krótkim czasie darowałem sobie przez niepowodzenie, być może zbyt szybko się zniechęcam :roll:
Awatar użytkownika
Angouleme

Re: Rozwijanie Medialności

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2012, 20:43

Praktykę mediumizmu, należy zawsze odbywać w grupie, w określonym dniu i godzinie, od ..do..
Nigdy nie należy przedłużać tych seansów. Należy ustalić program i trzymać się rygorystycznie tego programu/godzin/
Co do nauki ,był przypadek, ze uczący się przez cały rok nie napisał ani słowa, dopiero po opływie tego czasu nagle zaczął pisać, i to bardzo dobrze. Wszystko zależy od zdolności, wibracji, i od możliwości opanowania reki medium przez ducha.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Angouleme » 08 sty 2012, 22:01

Zbyszek pisze:Praktykę mediumizmu, należy zawsze odbywać w grupie, w określonym dniu i godzinie, od ..do..

Dziękuje za odpowiedź, ile przynajmniej osób powinno znajdować się w takiej grupie?

Jeśli ma ktoś za sobą taką praktykę to byłbym wdzięczy za podzielenie się swoimi doświadczeniami :)
Awatar użytkownika
Angouleme

Postautor: Voldo » 09 sty 2012, 01:17

A powiedz mi jedno...
Teoria już dobrze opanowana?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 09 sty 2012, 10:54

Voldo ale z ciebie hamulcowy :lol:

Według mnie jeśli chodzi o wiedzę to wystarczy podstawa która jest w "Księdze Duchów" i "Księdze mediów" a zadbać trzeba przede wszystkim o moralność, bo to właśnie ona może przyciągnąć byty niższe.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Angouleme » 09 sty 2012, 15:27

Voldo pisze:A powiedz mi jedno...
Teoria już dobrze opanowana?

Przeczytane "Księga Duchów", "Księga Mediów", "Piekło i Niebo wg Spirytyzmu", "Ewangelia wg Spirytyzmu" od deski do deski. Tak, wydaje mi się że opanowane :D Co do moralności- cały czas próbuję sie doskonalić, powolutku powolutku ale idzie w dobrą stronę :)
Awatar użytkownika
Angouleme

Postautor: 000Lukas000 » 09 sty 2012, 15:36

Powiedzmy sobie szczerze, nie ma się co aż tak upierać przy opanowaniu teorii bo jest to niewykonalne, gdyby chcieć opanować teorię trzeba by było przeczytać wszystkie dzieła Kardeca, Divaldo Franco, Chico Xavier, Leona Denisa i wielu innych.

Oprócz tego wszystkie części kwartalnika Spirytyzm, bo na pewno były tam często istotne informację i spostrzeżenia. Sprawozdania z wywołań obecnych takich jak te w Brazylii i innych miejscach gdy spirytyzm jest bardziej rozwinięty.

Jak widzicie opanowanie dobrze teorii jest niemożliwe, a to by rozpoznać niższego ducha i potrafić się przed nim obronić wystarczy podstawa ujęta w dwóch księgach i poziom moralny który w znacznym stopniu zniechęci duchy niższe.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 09 sty 2012, 19:07

Będe sie chwalić-przeczytałam wszystko,co jest dostępne po polsku,poza tym kilka rzeczy po angielsku. 8-)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 09 sty 2012, 22:36

Angouleme pisze:Dziękuje za odpowiedź, ile przynajmniej osób powinno znajdować się w takiej grupie?

Jeśli ma ktoś za sobą taką praktykę to byłbym wdzięczy za podzielenie się swoimi doświadczeniami :)

Napisałem ze praktykę mediumiczna należy wykonywać w grupie , ponieważ na początku gdy nie mamy konkretnej osoby ze zdolnościami mediumicznymi, nie wiemy u której osoby może się taka zdolność pokazać. Wykonując sam taki seans, jesteś narażony, ze to możesz być ty i później możesz nie być w stanie zakończyć seansu. Teoretycznie już dwie osoby, mogą przeprowadzić taki seans, ale idealna grupa, to siedem – dziewięć osób. Nasza grupa w centrum, składa się z czternastu osób, siedem medium i siedmiu prowadzących./Medium y Opiekun/ Ważne jest by osoby należące do grupy, były zawsze tymi samymi osobami, chyba ze się to robi w celach kształcenia medium i prowadzących. W takim wypadku podczas otwarcia należy wyrazić taka prośbę i nie zapomnieć prośby o opiekę. Po upływie czasu przeznaczonego na ta praktykę należy, taki seans zakończyć prosząc by wszystko wróciło na swoje miejsce. Wykonując takie praktyki, często popełniamy, niebezpieczny błąd, gdy otwieramy seans i nie znajdując w obecnej chwili żadnej odpowiedzi rozchodzimy się niepocieszeni bez zamknięcia. Na pierwszy kontakt bez doświadczonego medium możemy czekać wiele tygodni, gdyż dostosowanie ducha i medium może potrwać . Po upływie pewnego czasu należy poszukać innych osób w poszukiwaniu medium.
Nie wiem co jeszcze można dodać, chyba tylko to ze osoba która pragnie zajmować się tym, nie może zapomnieć o studiowaniu ewangelii i całej teorii spirytystycznej.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 09 sty 2012, 23:19

000Lukas000 pisze:Voldo ale z ciebie hamulcowy

Oj tam, oj tam 8-)

000Lukas000 pisze:Powiedzmy sobie szczerze, nie ma się co aż tak upierać przy opanowaniu teorii bo jest to niewykonalne, gdyby chcieć opanować teorię trzeba by było przeczytać wszystkie dzieła Kardeca, Divaldo Franco, Chico Xavier, Leona Denisa i wielu innych.

Nie no, nie popadajmy w przesadę :)
Przeczytać 700 książek czy więcej... To się prędzej umrze niż cokolwiek :lol:
Tak jak pisałeś - moralność jest bardzo ważna, ale jednak jakaś teoria też musi być opanowana...

Angouleme pisze:Przeczytane "Księga Duchów", "Księga Mediów", "Piekło i Niebo wg Spirytyzmu", "Ewangelia wg Spirytyzmu" od deski do deski. Tak, wydaje mi się że opanowane

No to podstawy pod dalsze studiowanie są :)
Wiesz, ja bym Ci poradził jedno - nie zabieraj się od razu za spirytyzm praktyczny. Do tego trzeba mieć grupę zaufanych ludzi, których się bardzo dobrze zna, a nie takich "z ulicy".
Powiedz no mi - w której części Polski mieszkasz? A najlepiej to w którym mieście? (No chyba, że nie w Polsce - to wtedy nieważne :) )
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi