śmierć wczasie snu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: śmierć wczasie snu

Postautor: Paul 023 » 13 gru 2011, 11:46

Ja za to polecam, abyś przeczytał najpierw książkę
dr.Michaela Newtona "Wędrówka Dusz" - książka jest bardzo
ciekawa i fajna :) Po przeczytaniu sam zdecydujesz czy wierzyć
w to czy też nie i nikt z nas nie będzie Ciebie zmuszał do wierzył w to czy tamto. ;)

My jesteśmy tu po to by tylko doradzić czy pocieszyć, albowiem
nawet przekazać częściowo swoją wiedzę innym.

Pozdrawiam
Paul 023

Postautor: mateusso022 » 13 gru 2011, 18:29

Ok rozumię ja chciałem się dowiedzieć coś o śmierci w czasie snu,ciekawi mnie to,macie racje,zgadzam się tylko myślałem nad śmiercią.
Moje gg:40071604
Jesteś czymś więcej niż ciałem fizycznym
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: nuta » 15 gru 2011, 07:47

Paul 023 pisze:Ja za to polecam, abyś przeczytał najpierw książkę
dr.Michaela Newtona "Wędrówka Dusz" - książka jest bardzo
ciekawa i fajna :) Po przeczytaniu sam zdecydujesz czy wierzyć
w to czy też nie i nikt z nas nie będzie Ciebie zmuszał do wierzył w to czy tamto. ;)

My jesteśmy tu po to by tylko doradzić czy pocieszyć, albowiem
nawet przekazać częściowo swoją wiedzę innym.

Pozdrawiam

Przepraszam,ale jaką ty masz wiedzę Paulusie ? książkową ? czytać każdy umie,może jakieś fakty,bo takie pisanie mnie nie przekonuje.Zresztą ty masz to do siebie,że powielasz zdanie innych,jakbyś nie potrafił myśleć samodzielnie. Przykro mi,ale papuzie gadki mnie nie satysfakcjonują .Odnoszę wrażenie,że się wywyższasz,a w sumie nie masz nic ciekawego do powiedzenia,chcesz nauczać innych,a sam niewiele potrafisz i to własnie ty powinieneś uzupełnić wiedzę :roll:
Mateuszu,nie bierz do siebie tego co pisze Paul,bo może być tak,że umiesz więcej niż on ;)
nuta

Postautor: Voldo » 15 gru 2011, 13:33

No tak, w końcu książki są przekłamane i informacje powinniśmy zdobywać tylko i wyłącznie dzięki naszym własnym kontaktom, czyż nie tak?

Jaka różnica jest między książkami a "własnym" kontaktem z Duchami? Bo dla mnie niewielka. Ba. Książki dadzą więcej pożytku.
W końcu w naszym kraju trudno jest o chociażby jedno prawdziwe medium. A co dopiero np. 5 rozsianych po kraju nieznających się, ażeby móc potwierdzić informacje...

Wykładowcy na studiach też mają często gęsto wiedzę książkową, a jednak swoją wiedzę przekazują. Czy nie powinni tego robić?

Z Twojego komentarza, Nuta, wynika, że znasz osobiście Paula i dokładnie przestudiowałaś/eś jego wiedzę z zakresu spirytyzmu. Czyż nie? Bo w końcu jeśli nie, to nie masz prawa oceniać - tak jak my nie mamy prawa przekazywać wiedzy pozyskanej z książek (które często bazowane są właśnie na kontaktach aka spirytyzmie praktycznym).

Ja tam jako ktoś, kto podąża ścieżką spirytyzmu Kardecjańskiego, polecam na początek zapoznanie się z książkami Kardeca, a nie Newtona. Ale moment - nie mam prawa głosu, bo przecież moja wiedza bazuje na książkach.

Mówisz też "powielasz zdanie innych, jakbyś nie potrafił myśleć samodzielnie" - wg tego uważasz, że powinniśmy, że tak powiem, olać zdanie mądrzejszych i robić wszystko według własnych myśli... O żesz, gdyby nie rodzice i ich nauki, to bym zapewne już dawno skończył to wcielenie. Chyba jednak pozostanę przy słuchaniu się mądrzejszych, a nie sam, egoistycznie, będę myślał, że jestem najmądrzejszy i taki Divaldo czy Kardec mogą mi "naskoczyć"...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 15 gru 2011, 14:32

Nuta spirytyzm to nie jest byle jaka dziedzina wiedzy, tutaj są zagrożenia, wiele zagrożeń, a bez odpowiedniego przygotowania które zapewnia właśnie wiedza, bez odpowiedniego nastawienia i dobrych intencji, zabieranie się do praktyki nie tylko niesie za sobą prawie pewne zagrożenie ale i nie jest w cale owocne i pożyteczne.

Nie ma nic co dawało by pewność że duchy będą postępowały zgodnie z prawdą, pamiętaj że są niższe duchy, które mogą chcieć nas oszukać lub zdominować w tym celu też upodabniając się do duchów wyższych. A niestety bez odpowiedniego przygotowania oraz nastawienia nie tylko nie mamy szans na rozpoznanie z kim mamy do czynienia ale i nie pojawi się raczej między nami duch który ma wystarczający poziom moralny i wiedzę by mógł wnieść coś pożytecznego.

Ludzie którzy nie zaznajomili się ze spirytyzmem uważają że są duchy odpowiadające za przepowiadanie przyszłości, że na tabliczce Oujia wystarczy umieścić napisać "Niebo", "Piekło", "Czyściec" i to wystarczy by duch przyznał się jakie są jego zamiary i czego można się po nim spodziewać.

Wierzą później że każdy duch który przychodzi będzie na chciał coś zrobić bo ten "zły" jest taki jaki jest a ten "dobry" będzie zły bo go wyciągnąłeś na siłę z "Nieba".

Czy według ciebie takie seanse są pożyteczne?

Znam osobę która urządziła sobie taki pożyteczny seansik bez wiedzy, na jej nieszczęście ma zdolności medialne i przyczepił się do niej najgorszy z możliwych duchów, chcąc ją złamać i zdominować, po zaznajomieniu się jednak z tą bezużyteczną wiedzą intensywność jego działań spadła a i ona nie boi się tak jak kiedyś, ma co prawda przed sobą jeszcze wiele pracy jeśli chce mieć go z głowy, bo problemem jest jej postępowanie i kondycja psychiczna.

Takie przykłady praktyki bez tej nieprzydatnej książkowej wiedzy mógł bym mnożyć, i pewnie nie tylko ja bo inni pewnie też z tym się spotykali.

A co do zarzutu że kolega wszystko papuguję, to wiedz że w każdej dziedzinie jest to samo, znajdź mi przynajmniej dwóch matematyków którzy na temat wyniku 2+2=... mają różne zdania albo przynajmniej dwóch biologów którzy różne zjawiska określają jako fotosyntezę.

Tak i w spirytyzmie, każdy z nas posiada taką samą wiedzę, a różnić możemy się tylko w kilku kwestiach które nie zostały jeszcze do końca wyjaśnione.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: nuta » 15 gru 2011, 17:37

Koledzy,moja wypowiedź dotyczy wyłącznie Paula i jego wywyższania się nad innych.

Co do Pawła, znam go i jego mocno wybujałe ego :evil:
nuta

Postautor: mateusso022 » 15 gru 2011, 18:28

Czego Ci potrzeba Będziesz potrzebował trzech podstawowych rzeczy. Pierwszą jest dyscyplina. Drugą - dyscyplina, a trzecią - dyscyplina.

- Emmanuel
..

Powoli śię uczę:) :chico:
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: mateusso022 » 15 gru 2011, 18:40

Jestem beztronny:) narazie czytam książke księge duchów,ciekawa...
od 4 klasy podstawowej kiedy zobaczyłem ducha,przestraszyłem sie w pokoju zaczołem czytać książki o zjawisk paranormalnych,puzniej o kosmosie i zaciekawiło mnie ufo...puzniej teora Danikena,ćwiczyłem joge a babcia mnie co tydzien prowadziła do kościoła od maleńkośći po kmoni troche nabrałem dystansu do kościoła ale dalej chodziłem do kościoła dziwiło mnie to że jest tyle wiar urodziłem się na ślasku w cieszynie w moje klasie postawowej połowa to ludzie innej wiary a druga katolicy i zwsze się bawiliśmy nikt nie dokuczał poszłem do gimnazjum zmieniłem się przestałem chodzić do kościoła,po bierzmowaniu, 3 klasie gimnazjum sie pierszy raz upiłem,waliłem świat,teraz kiedy mi się świat wali od paru lat ktoś umiera zawsze przed swiętami,tęsknie za nimi i temu sie iteresuje spirytyzmem bo nabrało moje życie koloru więże że oni są,aż to trudno mi pisać było byłem ateisą kiedy a kiedyś mały mateuszek chodził do kościułka i sie modlił.
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: mateusso022 » 15 gru 2011, 18:45

oczywiscie babcia mi kazała ale groziła bym nie ćwiczył jogi ani nie czytał tych bzdur o duchach dzis wiem że te dwie strony światopogladowe zderzyły sie i spowodowało ze poszłem w slępa drogę,chce odnalez sie i dale wiezyć w to co wieże,w boga i duszę:)
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: 000Lukas000 » 15 gru 2011, 18:56

Moja babcia też nie jest zadowolona z moich wyborów. Nie raz mi suszy głowę, bo myśli że źle robię, uważa pewnie że wyląduje w piekle i chce mnie uratować.

Mnie spirytyzm nauczył przede wszystkim szanować poglądy innych i oducza nawracania, co jako chrześcijanin robiłem. Wszystko w swoim czasie.
Każda cząstka wiedzy potrzebuje odpowiedniego gruntu, a człowiek który jeszcze go nie posiada nie przyjmie kolejnej porcji wiedzy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi