Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Postautor: cthulhu87 » 28 lis 2011, 11:17

Słowo Biskupstwo jest po prostu dane pod katolicyzm, by uwiarygodnić siebie w oczach parafian.

Skąd ta teza?

Tak jak ci wcześniej mówiłem były wtedy zbory, i ich nadzorcy, nad każdym jednym zborem, czuwał właśnie nadzorca który zresztą nie był kapłanem, a zbór to jest po prostu zebranie społeczności z danego miasta.

Biskupi ewangeliccy przecież nie są kapłanami, a są biskupami. Słowo biskup nie jest tożsame słowu - kapłan. Ma nieco inne znaczenie. Właściwie takie, jakie przytoczyłeś wyżej. Zresztą można tu raczej dyskutować o tym, że słowo nabiera po wiekach odmiennego znaczenia, nie zaś o tym, że podobnie jak w przypadku terminu spirytyzm, powstało po prawie dziewiętnastu wiekach od spisania księgi.

Co do tłumaczenia Nowego świata z angielskiego to jesteś niestety w błędzie, bo korzystano z wielu przekładów w późniejszym czasie a i badano historię tych zdarzeń oraz języki w których zapisana była Biblia.

Jeśli możesz, poproszę o jakieś odniesienie do źródeł w wolnej chwili. Chcę dowiedzieć się więcej o tym przekładzie, było nie było kontrowersyjnym. Co do badań historycznych świadków, o ile wiem, historycy np. uważają zastępowanie krzyża palem za nieuzasadnione, niedostatecznie poświadczone źrodłowo.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 28 lis 2011, 13:21

Nie sądzisz że ze względu na znaczenie dzisiejsze słowa Biskup powinno się użyć słowa w pełni spolszczonego, jak właśnie nadzorca? Biskup ma dziś inne znaczenie niż miał kiedyś.

Powiedz mi u jakiego odłamu ewangelickiego spotkałeś się z biskupami? Ja spotkałem się z pastorami, ale nigdy nie słyszałem o biskupie.

Co do źródeł to kiedyś za nimi popatrzę, dawno się tym nie zajmowałem, ale na staniu ostało mi się to zdjęcie, przedstawiające rzymską rzeźbę z II wieku przedstawiający system kary właśnie.
Załączniki
Zdjęcia-0070.jpg
Zdjęcia-0070.jpg (31.77 KiB) Przeglądany 5277 razy
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 28 lis 2011, 14:32

Jeszcze co do krzyża czy pala, tutaj akurat skłaniał bym się do krzyża, ale tak na prawdę to ta kwestia nie ma jak być rozważona, są dowody za palem i dowody za krzyżem.
Poczytaj Biblie jak chcesz, wiele rzeczy zrozumiesz i zauważysz.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 28 lis 2011, 14:59

Powiedz mi u jakiego odłamu ewangelickiego spotkałeś się z biskupami? Ja spotkałem się z pastorami, ale nigdy nie słyszałem o biskupie.

Trochę mnie zaskoczyłeś tym pytaniem. Przecież biskupi są w Kościele Ewangelicko-Augsburskim. Z konkretnych nazwisk kojarzę Andrzeja Wantułę czy Jerzego Samca. Ze znanych mi protestantów dodałbym jeszcze szefa Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce, Marka Kamińskiego. Na pewno jest biskupem. U innych wyznań nie wiem, ale pewnie znajdą się różne takie, w których ten urząd zachowano.
Nie sądzisz że ze względu na znaczenie dzisiejsze słowa Biskup powinno się użyć słowa w pełni spolszczonego, jak właśnie nadzorca? Biskup ma dziś inne znaczenie niż miał kiedyś.

Nie wiem, bo z jednej strony - jak wspomniałeś - słowo nabrało nowej treści znaczeniowej z czasem, ale i struktura kościoła od czasów starożytnych zmieniła się radykalnie. Z drugiej strony możliwe, że nadzorca byłoby lepsze, ale znaczenie tego słowa jest szersze i odnosi się nie tylko do chrześcijaństwa. Nie mnie rozstrzygać co jest tu poprawne, bo nie jestem tłumaczem ani nie znam NT w oryginale, tj. w grece. Gdyby się zdać na intuicję, zostawiłbym biskupa. Zresztą to zupełnie nieważne, podjąłem ten temat tylko po to, żeby wykazać, że problem z tłumaczeniem słowa episcopos jest zupełnie inny niż nieuprawnione używanie terminów nowszej proweniencji - zastępowanie starożytnych czarowników nowoczesnymi spirytystami. Tak jak wspomniałem, wróżka z Endor nie miała pojęcia o Kardecu :).
Jeśli ktoś na to pozwala, czemu nie pozwolić na używanie innych nowoczesnych zwrotów? Zamieńmy słowo mesjasz na rewolucjonista - będzie ciekawie :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 29 lis 2011, 10:51

Tylko tak jak mówiłem, dzisiaj uznaje się że nawet banda dzieciaków siadająca przy świeczkach i tablicy Ouija odbywa seans spirytystyczny i nie często przez ogół zostali by nazwani spirytystami jeśli zajmują się tym częściej niż rzadziej.

Pod tym względem te dzieciaki wcale się nie różnią od wielu rzeczy które były kiedyś.
Także jak widzisz pod względem ogółu ludzkości użycie tej nowoczesnej nazwy wpasowuje się w znaczenie.
Po za tym prawa Biblijne nie rozpatrują kwestii spirytyzmu tak jak byśmy chcieli, według tego co pisze w Biblii kontakt ze zmarłymi jest niemożliwy, w zamiast tego skontaktujesz się z demonami, a każdy kto to robi jest obrzydliwy w oczach Boga.

Także rzeczy na które my zwracamy uwagę, że wróżka Endora nie znała Kardeca, w tym wypadku nie mają żadnego znaczenia, kontaktujemy się z demonami więc można nas władować do wora ze wszystkimi innymi.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 29 lis 2011, 11:23

Co Wy tak sie zapędzacie w jakieś teoretyczne dyskusje na temat definicji spirytysty i spirytyzmu.Sprawa jest prosta-spirytystą jest ten,który lubi spirytus,czyli zdecydowana wiekszosć społeczeństwa polskiego.
That`s all folks! (Tom i Jerry) :P
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 30 lis 2011, 12:53

No widzisz, i d*** zbita, taki ze mnie spirytysta jak z koziej d*** trąbka :lol: :lol: :lol:

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 30 lis 2011, 14:47

To chyba tak jak wiekszosc z nas-spirytyści pożal się Boze... :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 02 gru 2011, 17:25

000Lukas000 pisze:
Luperci Faviani pisze:
Zbyszek pisze:Czy to oznacza ze Chrystus naprawdę nie był Chrześcijaninem.

Chrystus był żydem.

Powiedział bym że wyrodził się z Judaizmu, to że kiedyś byłem katolikiem nie czyni mnie nim teraz.
Jezus nie należał do żadnej religii a jak już coś to należał do religii miłości, a ziemskie wierzenia tylko wykorzystał by być przyjętym

To jest Twoja interpretacja, kolego. Nazywaj to jak chcesz, ale Jezus był żydem i basta.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 05 gru 2011, 15:43

To ja jestem katolikiem;) Choć niepraktykującym

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi