Słowo Biskupstwo jest po prostu dane pod katolicyzm, by uwiarygodnić siebie w oczach parafian.
Skąd ta teza?
Tak jak ci wcześniej mówiłem były wtedy zbory, i ich nadzorcy, nad każdym jednym zborem, czuwał właśnie nadzorca który zresztą nie był kapłanem, a zbór to jest po prostu zebranie społeczności z danego miasta.
Biskupi ewangeliccy przecież nie są kapłanami, a są biskupami. Słowo biskup nie jest tożsame słowu - kapłan. Ma nieco inne znaczenie. Właściwie takie, jakie przytoczyłeś wyżej. Zresztą można tu raczej dyskutować o tym, że słowo nabiera po wiekach odmiennego znaczenia, nie zaś o tym, że podobnie jak w przypadku terminu spirytyzm, powstało po prawie dziewiętnastu wiekach od spisania księgi.
Co do tłumaczenia Nowego świata z angielskiego to jesteś niestety w błędzie, bo korzystano z wielu przekładów w późniejszym czasie a i badano historię tych zdarzeń oraz języki w których zapisana była Biblia.
Jeśli możesz, poproszę o jakieś odniesienie do źródeł w wolnej chwili. Chcę dowiedzieć się więcej o tym przekładzie, było nie było kontrowersyjnym. Co do badań historycznych świadków, o ile wiem, historycy np. uważają zastępowanie krzyża palem za nieuzasadnione, niedostatecznie poświadczone źrodłowo.