Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Postautor: charondas » 14 lip 2010, 11:25

Czy istnieją jakieś sposoby/metody pomocy zmarłym ?
Czy palenie świeczek na grobach ma jakiś sens dla zmarłych ?
charondas

Re: Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2010, 12:27

Cześć Charondas:)

Jeśli chodzi o pomoc, dobrze byłoby, żebyś uściślił nieco problem, bo np. w jednym przypadku wystarczy modlitwa (istotne jest, żeby była szczera, niekoniecznie ubrana w słowa - duch odczuwa, że nakierowujesz na niego swoje myśli, w sytuacjach trudnych można go w ten sposób wesprzeć). To trochę tak, jak w sytuacji, gdy jest nam ciężko i mamy jakiś problem, ale otrzymujemy list od kogoś bliskiego, ze słowami otuchy i wsparcia. Fakt, że ten ktoś mieszka np. za Atlantykiem, albo w Australii, i nie możemy się z nim widzieć, nie świadczy o tym, że list nie dotarł, albo że jest bez znaczenia.

Są oczywiście konkretne problemy, które dotyczą tak zmarłych, jak i żywych, np. w przypadku uciążliwych manifestacji, grupa spirytystyczna rozmawia z Duchem, którego sprawa dotyczy, dąży do wyjaśnienia takich czy innych zachowań i do rozwiązania problemu, ew. prosi o interwencję Duchy Wyższe. Problem tak sformułowany jest wieloaspektowy, więc pewnie i działania można podjąć różnorakie.

ad. 2 Palenie świeczek na grobach zawsze ma sens, jeśli jest wyrazem pamięci, tęsknoty czy innego uczucia, skierowanego wobec zmarłego. Podobnie jest z odwiedzaniem grobów bliskich. Sam fakt, że ciało leży w takim czy innym grobie niewiele znaczy, podobnie jak jakikolwiek pusty gest, ale za to bardzo istotne są nasze zachowania w połączeniu z intencjami i uczuciami, które temu towarzyszą. Szacunek, pamięć, okazywanie przywiązania czy miłości na grobach bliskich, tęsknota, w świetle tego czego uczy spirytyzm, zawsze docierają do adresata, niezależnie od tego gdzie jesteśmy i co robimy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 01 sie 2010, 20:17

Palenie świeczek na grobach zawsze ma sens, [...] ciało leży w takim czy innym grobie niewiele znaczy

Świeczki są ważne, ale grób to sprawa bez znaczenia? Grób też nie jest jakimś wyrazem szacunku?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 01 sie 2010, 20:28

msze gregoriańskie, msze święte oraz modlitwa, modlitwa, modltwa....
artur

Postautor: vinitor » 05 sie 2010, 10:40

Sebastian pisze:Świeczki są ważne, ale grób to sprawa bez znaczenia? Grób też nie jest jakimś wyrazem szacunku?

Na temat grobów pisałem. W moim pojęciu cmentarze nie powstały z miłości dla zmarłych. Można się doszukać wielu powodów ale nie zamierzam się w to wgłębiać.
O czym świadczy grób i jego wystrój graniczący z przepychem? Czy im więcej kosztował, to emanuje tym większą miłością do zmarłego? Świeczki i wiele innych dodatków to symbole i tradycja. Dla mnie jedyną wykładnią miłości są myśli i uczucia towarzyszące pamięci po tych co odeszli. Modlitwa akcentuje więź jaką odczuwa modlący się w intencji zmarłego. Co by to jednak nie było nie ma być wymuszone i pozorem, gdyż Boga i Ducha się nie oszuka.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: wdowa » 23 lis 2011, 19:09

Czyli jedyny sposób pomocy umarłym to modlitwa i świece jak rozumiem?No i msze-ale do nich nie jestem przekonana-czy pomaga coś za co płacimy?takie popularne teraz gregorianki-według mnie to naciąganie ludzi,co Wy o tym sądzicie?Ja dałam na roczne msze-nie będę pisać nawet ile kosztowały-chodzę na nie,przyjmuję komunię,zrobiłam to aby mieć poczucie że zrobiłam wszystko co można zrobić aby pomóc,ale jakos nie mam poczucia pomocy na tych mszach-nie wiem może się mylę-może nieważne jaka forma,a chodzi o to aby dusza czuła że chcemy jej pomóc?
wdowa

Postautor: 000Lukas000 » 23 lis 2011, 20:59

Artur jest katolikiem, kiedyś co prawda zainteresował się spirytyzmem i ezoteryzmem, ale zanim poznał to drugie nawrócił się na katolicyzm, i niechaj Bóg błogosławi mu na jego nowej drodze. Stad jednak te msze gregoriańskie.

Co do poglądu spirytystycznego, modlitwa pomaga, ale bardzo ważne by modlitwa płynęła z serca, w świecie duchowym najważniejsze są intencję. W wypadku modlitw opłacanych i narzucanych wiele ludzi nie modli się sercem, a tylko ustami, taka modlitwa nic ze sobą nie niesie.

Jedna twoja modlitwa, w którą wlejesz swoją miłość jest tysiąc razy wartościowsza niż 100 opłaconych mszy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 24 lis 2011, 15:33

wdowa pisze:Czyli jedyny sposób pomocy umarłym to modlitwa i świece jak rozumiem?No i msze-ale do nich nie jestem przekonana

Modlitwa - tak, zdecydowanie.
Świece - tylko jeśli pomagają Ci się skupić na modlitwie.
Msza - jak wyżej. Chociaż tutaj nie sprowadzał bym roli mszy do aż takiego parteru. Podczas mszy zachodzą różne zjawiska mistyczne pod warunkiem, że ludzie przeżywają ceremonię w odpowiedni sposób. Opłata za mszę jest sprawą umowną i wcale niezbędną dla zmarłego.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: wdowa » 24 lis 2011, 17:01

Ja jak również moi najbliżsi i przyjaciele na mszach za meża staramy na prawde się skupić na modlitwie za Niego:)
Lukas-napisałeś w taki sposób jakby bycie katolikiem wykluczało interesowanie się spirytyzmem?ja jestem katoliczką jak większość Polaków-moim zdaniem nie ma złej religii,Bóg jest jeden,spirytyzm istnieje w wszystkich religiach.Najważniejsze to chyba życ dobrze,kochać siebie,Boga i innych?
wdowa

Postautor: atalia » 24 lis 2011, 19:26

Myślę,że Lukas w zadnym razie niczego nie wykluczył,a napisał tak dlatego,ponieważ Artur jest zdeklarowanym przeciwnikiem spirytyzmu.Wsród spirytystów na pewno znajduje się sporo katolików,bowiem jedno drugiego nie wyklucza-sam Chico Xavier mawiał,ze nigdy się z Kościoła Katolickiego "nie wypisał".
Tak wiec uspokój swoje sumienie. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi