Zbyszek pisze:-Chciałbym żeby mi ktoś wyjaśnił jedna rzecz, bo nie bardzo rozumie;
-Jezus jest synem Bożym,
-My wszyscy jesteśmy dziećmi Boga,
-Jezus jest Bogiem,
-Czyli wychodzi na to, ze Jezus jest naszym bratem,-czyli my wszyscy jesteśmy Bogami.
-Z moich obliczeń i wiedzy tak to wychodzi, jeżeli my nie jesteśmy dziećmi Boga, kim lub czym jesteśmy?
Powiem ci co wiem, Jezus był od początku, pierwsze wzmianki o nim są na początku księgi rodzaju, był nazywany słowem, pisze że na początku było słowo, i słowo było u Boga i Bogiem było słowo.
Można by stwierdzić że nie był stworzony, jednak był nazywany pierworodnym, więc to wyklucza tą tezę, pierworodni jednak mieli bardzo duże prawa, więc pewnie względem tych praw odziedziczy cześć Boskości, stał się Bogiem ale nie Bogiem Ojcem.
Stad był od początku, i jest nazywany bogiem choćby na początku ewangelii Jana.
Nie są jednak Jednym w że tak powiem fizycznej formie, są jednym bardziej pod względem zjednoczenia w miłości czy coś takiego.
Gdyby byli jednym w formie fizycznej, wtedy Jezus nie był by w stanie się modlić do Ojca, bo do kogo by się modlił? Chyba tylko do siebie.
Odnośnie słowa Syn Boży, oznacza ono tyle co anioł, w księdze rodzaju czytamy że synowie boży współżyli z ludzkimi kobietami, chodziło tam o aniołów. Jezus więc jest Aniołem, stworzonym jako pierwszy który ma przywilej pierworództwa i otrzymał część boskości. W przypadku jednak Listów Jana, albo ewangelii już nie pamiętam dokładnie nazywanie wierzących w Jezusa dziećmi bożymi odnosiło się nie do tego jakoby byliśmy aniołami, ale przez zjednoczenie z Jezusem, zostaliśmy przez niego na powrót przyłączeni do Ojca, a odłączył nas oczywiście wcześniej grzech. Mniej więcej w tym sensie jesteśmy dziećmi bożymi.
Reasumując
-Jezus jest synem Bożym i jest Bogiem jako że powstał jako anioł jeszcze przed stworzeniem świata, otrzymał przywilej pierworództwa i z tym część boskości
-My wszyscy jesteśmy dziećmi Boga - jako że zostaliśmy na powrót przez łaskę za sprawą Jezusa Chrystusa złączeni z Bogiem, powiedział bym nawet że odnosi się do do bycia dziećmi Jezusa, jako że to on nas odkupił
Czyli wychodzi na to, ze Jezus jest naszym bratem,-czyli my wszyscy jesteśmy Bogami. - a to już wynika z powyższego