Zbyszek pisze:Zawsze, byłem przekonany ze obecne normy naukowe, jeszcze wielokrotnie ulegną zmianie.
Obecnie spekulują, ze będzie możliwa, podroż w czasie; co do tego nie jestem w pełni przekonany, ale kto to wie?
Oglądałem długi program naukowy na ten temat.
Ogólnie podróże w przeszłość nie są możliwe. Rzeczy które się dokonały nie są możliwe do cofnięcia - teorie matematyczne, fizyczne oraz logiczne - nie da rady

A szkoda bo przecież każdy z nas ma taką myśl... gdybym mógł się cofnąć z tą wiedzą co posiadam teraz do wcześniejszych dat i odpowiednio reagować...
Niestety, ktoś kto nas zaprojektował itd (BÓG?) zrobił to tak że nie ma tak łatwo
Każdy może sobie wyobrazić co by się stało z światem i naszym życiem gdyby tak się przenosić w przeszłość i odpowiednio reagować.
Przypomina mi się film efekt motyla ...
Ale nie uwaga, w przyszłość można

Jest to matematycznie i fizycznie potwierdzone.
Oczywiście narazie technologia na to nie pozwala ale ogólnie jest to możliwe a wygląda to tak:
W kosmosie czas płynie nieco innaczej i sposób wygląda tak:
Człowiek musi się poruszać z predkością światła w kosmosie, czyli potrzebny jest statek który będzie w stanie poruszać się z taką predkością oraz nasze ciała musiały by to jakoś wytrzymać. Następnie dla przykładu 10 lat biologicznych danego astronauty w kosmosie daje 100 lat biologicznych na ziemi.
Czyli:
Wsiadamy w statek, kręcimy się na orbicie przez np. 10 lat i potem lądujemy na ziemi. Nam przybywa 10 lat biologicznych a na ziemi mineło 100 lat. I w ten sposób przedostaliśmy się do przyszłości