Niefizyczny czy jak najbardziej fizyczny?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Niefizyczny czy jak najbardziej fizyczny?

Postautor: atalia » 10 mar 2010, 12:55

Przepol,to swietne-znasz kota Schroedingera!
Chciałabym jednak zwrócić uwagę,że czasteczki elementarne nie posiadają inteligencji-jest tu inny czynnik,który sprawia,że czasteczka zachowuje sie w ten,a nie inny sposób.!Stwierdzenie,ze cząsteczka myśli, jest chyba jednak pewnym uproszczeniem.
Pozdrawiam.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Przepol » 11 mar 2010, 17:22

To jeden z fajniejszych eksperymentów myślowych :)

Fizyka jest bardzo ciekawa .
Co do cząsteczek ja nie upraszczam i nie twierdze że cząsteczki mają inteligencje - tylko sprawiają takie wrażenie .
Przepol

Postautor: atalia » 25 wrz 2011, 21:25

Najnowsze wiesci pasującego do mojego starego tematu o fizyce-naukowcy ze szwajcarskiego CERN-u odkryli,że cząstki elementarne zwane neutrinami podróżują z predkością nadświetlną.
Jezeli eksperyment się potwierdzi,oznacza to,ze ogólna teoria wzglednosci Einsteina legnie w gruzach...w jaki sposób naukowcy odniosą się wtedy do takich pojęć jak energia i materia(masa) i czas,trudno dziś wyrokować,jednak odkrycie to moze oznaczać rewolucję nie tylko w fizyce.
Przy okazji-temat ten chyba raczej powinien znajdowac się w dziale "Nauka"-gdy go pisałam,takiego dzialu tu jeszcze nie było.

http://tvp.info/informacje/nauka/neutri ... la/5303599
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 25 wrz 2011, 21:35

Zawsze, byłem przekonany ze obecne normy naukowe, jeszcze wielokrotnie ulegną zmianie.
Obecnie spekulują, ze będzie możliwa, podroż w czasie; co do tego nie jestem w pełni przekonany, ale kto to wie?
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 26 wrz 2011, 18:43

Jesli doniesienia się potwierdzą,teoria względności legnie w gruzach i okaże się,ze E wcale nie równa sie mc kwadrat. :o
I co wtedy? :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 26 wrz 2011, 19:28

atalia pisze:I co wtedy? :?

Wtedy pozwę nauczycielkę fizyki z LO o odszkodowanie za nauczanie bzdur :twisted:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 26 wrz 2011, 20:30

Chyba będzie to pozew zbiorowy. :P
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: September518 » 27 wrz 2011, 10:14

Te nowe odkrycia mogą być przejawami przebudzenia ponadczasowej świadomości ludzi. Na razie są to delikatne, kruche przebłyski, ciche pomruki nadciągającej burzy.
September518

Postautor: Paweł2 » 29 wrz 2011, 23:24

Zbyszek pisze:Zawsze, byłem przekonany ze obecne normy naukowe, jeszcze wielokrotnie ulegną zmianie.
Obecnie spekulują, ze będzie możliwa, podroż w czasie; co do tego nie jestem w pełni przekonany, ale kto to wie?

Oglądałem długi program naukowy na ten temat.

Ogólnie podróże w przeszłość nie są możliwe. Rzeczy które się dokonały nie są możliwe do cofnięcia - teorie matematyczne, fizyczne oraz logiczne - nie da rady :(

A szkoda bo przecież każdy z nas ma taką myśl... gdybym mógł się cofnąć z tą wiedzą co posiadam teraz do wcześniejszych dat i odpowiednio reagować...

Niestety, ktoś kto nas zaprojektował itd (BÓG?) zrobił to tak że nie ma tak łatwo 8-)

Każdy może sobie wyobrazić co by się stało z światem i naszym życiem gdyby tak się przenosić w przeszłość i odpowiednio reagować.

Przypomina mi się film efekt motyla ... :D

Ale nie uwaga, w przyszłość można :) Jest to matematycznie i fizycznie potwierdzone.

Oczywiście narazie technologia na to nie pozwala ale ogólnie jest to możliwe a wygląda to tak:

W kosmosie czas płynie nieco innaczej i sposób wygląda tak:

Człowiek musi się poruszać z predkością światła w kosmosie, czyli potrzebny jest statek który będzie w stanie poruszać się z taką predkością oraz nasze ciała musiały by to jakoś wytrzymać. Następnie dla przykładu 10 lat biologicznych danego astronauty w kosmosie daje 100 lat biologicznych na ziemi.

Czyli:

Wsiadamy w statek, kręcimy się na orbicie przez np. 10 lat i potem lądujemy na ziemi. Nam przybywa 10 lat biologicznych a na ziemi mineło 100 lat. I w ten sposób przedostaliśmy się do przyszłości :)
Paweł2

Postautor: Voldo » 30 wrz 2011, 00:39

Paweł2 pisze:czyli potrzebny jest statek który będzie w stanie poruszać się z taką predkością oraz nasze ciała musiały by to jakoś wytrzymać

E, spoko, SG1 już dawno posiadało takie statki ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi