cz I
http://youtu.be/L0n0LqJczuo
cz II
http://youtu.be/EYaXjUfy3_4

atalia pisze:Drogi Arturze,jesli cała Biblia jest słowem Bozym, kazda wypowiedz z w niej zawarta,kazde słowo i kazde zdanie siłą rzeczy nim są ergo są prawdą fundamentalną nie podlegajaca dowolnej interpretacji czy modyfikacji.
Zatem słowa "podczas gdy umarli niczego juz nie wiedzą" są jednoznaczne -człowiek umarł,jego swiadomosć nie istnieje,koniec,kropka,szlus.
Mówisz:"Kohelet nie zabiera tu głosu na temat niesmiertelności duszy i jej życia duchowego po śmierci".
Alez zabiera!
Dalej:"ale przecież cos z tego życia trwa nadal".
Jakie coś?bardzo to nieprecyzyjne,nic nie mówiace wyrazenie.

cthulhu87 pisze:Jesteście niereformowalni

atalia pisze:Heheh![]()
Ja,jako nieroformowalnabedę jednak drążyć temacik(moje argumenty zostały ,jak zwykle zignorowane)
Arturze,jak zwykle nie odniosłes sie do meritum sprawy.
Pozostałę zdania tego wersetu nic nowego do sprawy nie wnosza-jednoznacznie z nich wynika,ze życia po śmierci nie ma i tyle.A egzegetycy interpretują je zgodnie z formacją,do której przynalezą.Swiadkowie Jehowy na tym zdaniu( i na pewnym słynnym przecinku) zbudowali całą swoją teorię,wiec przestań mi mówić o badaczach,proszę.
Sprawy się mają tak,ze kazdy wyczytuje z jednej z najwazniejszych ksiąg świata to,co mu się żywnie podoba.
Ze słow"umarli nie wiedzą nic",z kontekstem,czy bez,mozna bez chwili watpienia wyciagnać wniosek,ze śmierć jest kresem człowieka,co zreszta jasno wynika z dalszych słów:"i nigdy też nie będą mieli żadnego udziału w tym wszystkim,co się dzieje pod słońcem"
Ciekawe,jaki wniosek z tych słów wyciagnęłąby osoba,która dotychczas nie zetknęła się z Pismem Świetym.Być moze taki,że zmarli są w permamentnym stanie upojenia alkoholowego?![]()
Jeszcze raz (choć niechętnie,bo nie lubię się powtarzac) przywołam fragment z Księgi Rodzaju (1:14-19).Czy na to też znajdziesz jakies wytłumaczenie i przytoczysz badaczy Pisma?Chętnie przeczytam.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości