autor: konrad » 12 wrz 2011, 14:28
Ja słyszałem jeszcze inne pomysły, które przedstawiały też osoby należące do ośrodków spirytystycznych, których działalność nie współgra jednak z głównym nurtem. Generalnie podchodzę do tego również sceptycznie. Podobne zachowanie ma jedynie sens, gdy poprosi o nie konkretny Duch. Dlaczego? Część Duchów jest przekonana, że taki rytuał właśnie im pomoże i działa to na zasadzie placebo... Czasem proszą, by zapalić za nie świeczkę, opłacić mszę itp. Wówczas nawet najdziwniejsze rytuały mają sens.
Co do opisanej sytuacji, myślę, że fluidyzowanie wody ma sens, gdy chodzi o ludzi. Taka woda, w którą wsiąknęły dobre fluidy, może mieć zbawcze działanie na nasz organizm. Materia leczy materię. Gdy jednak mówimy o duchach, myślę, że wpływ fluidyczny jest istotny, ale odbywa się on raczej poza materialnymi dodatkami. Czyli kluczowa jest modlitwa, prośba o wsparcie Duchów opiekunów. Warto też się zastanowić nad tym, czy i my swoim podejściem i zachowaniem danego Ducha nie przyciągamy. Pamiętajmy, że tego typu manifestacje mają zawsze zezwolenie z góry. Jeśli coś widzimy lub jeśli czegoś doświadczamy, to ma to nie tylko duchową przyczynę, ale ma też mieć sens dla nas samych, uczestników danego zdarzenia.