Potrzebuje pomocy

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: Potrzebuje pomocy

Postautor: nataliajagoda » 27 lip 2011, 15:34

Tak kochana, nasz Pan Marek....

dziś kupiłam "niebo i piekło" :)
nataliajagoda

Postautor: cthulhu87 » 27 lip 2011, 23:03

Dobry wybór, to bardzo mądra i pomocna książka
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 28 lip 2011, 08:40

I moja ulubiona :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 28 lip 2011, 15:27

Co do Naszego Domu, ja traktuję tę książkę nieco inaczej niż np. Księgę Duchów czy nawet Niebo i piekło, będące również w pewnym sensie zbiorem przekazów Duchów. Widać tam rękę Kardeca, który odpowiednio je uporządkował, przeanalizował, porównał. W Naszym Domu czytamy wypowiedź jednego z Duchów, która przedstawia pewien świat... Ten świat może się różnić od tego, gdzie trafimy po śmierci. Może być lepszy lub gorszy. Dlatego warto tę książkę czytać nie tyle pod kątem szukania bezwzględnej prawdy, a raczej analizować to, czego autor nie przekazał wprost, co wyczytać można gdzieś przy okazji... Bez wątpienia książka nie trafi do osób twardo stąpających po ziemi, takich jak forrest, ale może się spodobać bardziej ludziom wrażliwym, zwolennikom ezoteryki, którzy odnajdą w niej wiele znanych sobie elementów.
Po przeczytaniu książki Nasz Dom raczej nikt nie stanie się spirytystą, co najwyżej może ona go zachęcić do sięgnięcia po kolejne lektury. Z drugiej jednak strony wiele osób tę książkę lubi i już się dopytuje o kolejne tomy z tej samej serii. Wszystko jest więc względne i myślę, że powinniśmy patrzeć nieco szerzej... Ja sam stałem się spirytystą dzięki Księdze Duchów, ale wiem, że inni trafiają na spirytyzm zupełnie inaczej. Im więcej otworzymy dróg, tym więcej osób na spirytyzm natrafi... A jak na niego natrafi, to odnajdzie nadzieję i sens życia. Takie mam przekonanie. Dlatego obok Naszego Domu będziemy wydawać książki naukowe, a obok książek naukowych romansidła spirytystyczne... Każdy znajdzie coś dla siebie, ale raczej nie będzie nikogo, kto pokocha wszystkie te książki.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 28 lip 2011, 18:32

Oto,co na ten temat pisze ks.Francois Brune:
"Pewnego dnia będziemy musieli stawic czoło złożoności tamtego świata.Jak się wydaje,w domu Pana istnieje wielka różnorodnosć siedzib.Przypuszczalnie każdy tworzy tam swoje własne otoczenie,dzieląc je z podobnymi sobie,tak jak na Ziemi niektórzy łączą się w grupy,by mieszkac w wigwamach jak Indianie,a inni starają się wrócić do czasów średniowiecza.Być moze jest gdzies planeta zwana gwiazdą Marduka,a w innych wymiarach wszechświata rozgrywają sie bitwy kosmiczne,przedstawione przez Spielberga.Są też prawdopodobnie istoty skladające się z wibracji zupełnie odmiennych od naszych ,zyjące według innych zasad."
Czyli wszystko TAM jest mozliwe,łącznie z istnieniem miasta zwanego Nosso Lar...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 28 lip 2011, 21:12

Atalio, w pełni się zgadzam z tym, co napisałaś. Ja też podchodzę do tematu tego, jak wyglądają zaświaty właśnie w taki sposób. Szukam pewnych wspólnych cech w opisach. Z tego, co widzę, na pewno istnieją tam rozmaite sfery. Te bardziej rozwinięte z założenia są niedostępne dla duchów niższych. Duchy przebywają także w towarzystwie tych, które są im bliskie pod względem sposobu bycia, poglądów itp. Tworzą sobie one światy budując je na własnych wyobrażeniach, materializując pewne idee, które są im wszystkim bliskie. Jest to też w sumie zbieżne z tym, co wynika z badań Moena... Te różne poziomy świadomości to tak jakby wchodzenie do różnych światów. Na pewno jest tutaj wiele do zbadania.

Nasz Dom ma więc wartość, jeśli potraktujemy to jak jeden z wielu opisów i zabierzemy się do studiów porównawczych. Sporo podobieństw znajdzie na pewno Voldo, który tłumaczy sobie książkę Behind the Veil. Jest to tego stopnia podobna, że niektórzy sceptycy Nasz Dom jako jej plagiat :D
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 28 lip 2011, 22:18

konrad pisze:Sporo podobieństw znajdzie na pewno Voldo, który tłumaczy sobie książkę Behind the Veil.

Khyh, no, że tak powiem... Od długiego czasu coś mi to tłumaczenie nie idzie :P Ale jakoś niedługo się za to wezmę ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 29 lip 2011, 09:20

Lepiej bierz się za robotę,bo czekamy... :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 29 lip 2011, 13:47

Za jakieś 2-3 tygodnie powinienem zacząć ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: nataliajagoda » 01 sie 2011, 11:42

cthulhu87 pisze:Dobry wybór, to bardzo mądra i pomocna książka

naprawdę ciekawie napisana, spodziewałam się trochę innego słownictwa-mile jednak jestem zaskoczona. Wszystko opisane w prost, tego mi było trzeba.
nataliajagoda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie