ezoteryka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: ezoteryka

Postautor: Nikita » 14 lip 2011, 15:35

O tutaj jest link: http://swiatducha.wordpress.com/2009/08/21/lazariew/

Moim zdaniem bardzo ciekawe..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 17:57

Czytałam o nim kiedys w "Nieznanym Swiecie",ale bardzo nie podobały mi się jego tezy,a szczególnie cedowanie zła tego świata w wiekszości na kobiety.W ogóle jego stosunek do kobiet jest ohydny.A dlaczego o mnie pomyślałas?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 15 lip 2011, 08:02

Pomyslalam o Tobie bo on duzo pisze na temat karmy rodzinnej...

Nie wiem czy facet ma racje czy nie...ale ciekawy punkt widzenia..

Co do kobiet to chyba musiala go jakas kobieta skrzywdzic...bo jakos rzeczywiscie dziwnie pisze...no i to Rosjanin a w Rosji facet rzadzi....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 08:40

Nikito,nie wierzę w jego pisaninę na temat karmy rodzinnej-każdy ma swoją własną.A co do kobiet-jak mozna poważnie traktować kogoś,kto pisze,że pijanstwo,znęcanie się nad rodzina przez meżczyzn czy choroby rodzinne sa skutkiem niewłaściwego postepowania(czytaj braku pokory) kobiet?
Albo ta historyjka o dziecku,które rzekomo ma umrzeć za 2 lata ,ponieważ matka nadmiernie je kocha?
Daj sobie dziewczyno z nim spokój.Łazariew jest czynownikiem opresyjnego,patriarchalnego systemu,który na szczescie odchodzi w przeszłosć,choć jak widać gdzieniegdzie jeszcze trzyma się mocno.Jest też zajadłym mizoginistą co wypływa z niego wszystkimi porami.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Damian » 15 lip 2011, 12:48

Jeśli chodzi o Łazariewa to kupiłem już jego 4 część ,nie miałem tego robić bo po przeczytaniu jego 3 części wydaje mi się jak bym czytał ciągle to samo.Odnośnie śmierci tego dziecka to chodziło mu o to że jeśli kobieta stawia rodzinę lub dziecko na pierwszym miejscu i to się dla niej tylko liczy ,wywyższa to ponad wszystko nawet ponad boga co powoduje włączenie mechanizmu który spowoduje śmierć dziecka.Wydaję mi się że jeśli chodzi o karmiczną utratę dziecka,bądź śmierć przedwczesną człowieka która wiadomo jest szokiem dla rodziny .Wpływa na to wiele czynników karmicznych oraz nie tylko.A on przytoczył jeden z wielu przykładów jakie mogą to spowodować i nie chodziło mu tylko o to i że to jest jak by główną przyczyną śmierci dziecka.Na temat pijaków to nawet się nie będę wypowiadał(dziwna teoria,a pijacy jeszcze dziwniejsi).Ciekawie powiedział odnośnie wróżek :),że te dobre za dobrze przepowiadają przyszłość i człowiek znając ją ,np.że coś będzie w jego życiu pozytywnego już sie do tego przyzwyczaił i jest pewien jej.Myśli tylko on niej a nie o tym że nic nie jest pewne i może miał nie wiedzieć i dojść do tego po jakiś błędach lub przykrościach które by go nauczyły czegoś pozytywnego hmm.nie wiadomo.Będąc świadomy i pewny sam ją niszczy.Kiedyś czytałem że to niebezpieczny zwód dla osób go praktykujących ,dużo zależy od podejście i energii wróżki.
Odnośnie naszego diagnosty który jest podobny do Hausa tylko że ten jest z innej dziedziny :D to powiem że może jego książki nie są jakąś skarbnicą wiedzy jak K.D itp ale jest w nich coś co mnie zaciekawiło,nie które !! pomysły podobały mi się i dały mi do myślenia ,jakiś mały kawałek do całej układanki którą zbieram:).Z nie każdą teorią się zgodzę jego!! ale może dlatego że ich nie rozumiemy hmm.Nie wiem fakt że coś w tym jest co pisze.
Damian

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 16:27

Wypowiedź Łazariewa na temat kobiety,która bezwiednie doprowadza do smierci dziecka,kochając je bardziej niz Boga jest dla mnie wprost oburzajaca.Czyni on z Boga mściwego,zazdrosnego satrapę,który karze niewinne dziecko za bezmierną miłosć matki.Dla mnie jest to absolutnie nie do przyjecia.A obwinianie kobiet za pijaństwo i agresje mezów trąci zatęchłym średniowieczem,a mnie osobiscie doprowadza do szewskiej pasji.
Łazariew TO NIE JEST TO!
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 15 lip 2011, 18:59

Kilka rzeczy mi sie w jego pisaninie spodobaly: ze wazne jest co myslimy, mowimy i czynimy...ale o tym mowia takze inni wiec moze on sie najpierw oczytal a potem napisal podobnie...

Bo to wazne aby nie popadac w jakis negatywizm...co mi sie niestety czesto przydarza...bardzo nad tym pracuje...

On twierdzio, ze choroby powstaja w wyniku braku etyki lub jej lamania...a ja sie zastanawiam co zrobil moj chomik, ze zachorowal? kiedy zlamal prawo etyki? Choroby widocznie naleza do procesow w tym swiecie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 19:04

A na przykład jaką zasadę etyki czy prawa moralnego złamało niemowlę zmarłe na syndrom śmierci łózeczkowej?
Otóż to właśnie...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 15 lip 2011, 19:16

No wlasnie...Wierze w prawo karmy ale zarazem widze, ze cierpienie jest jakoby nieodlacznym elementem tego naszego zycia...oczywiscie, ze jak czlowiek zaczyna duchowo sie rozwijac to pewne rzeczy zaczyna takze zauwazac...i moze pewne rzeczy w sobie pozmieniac..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 19:17

Jak najbardziej :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi