ezoteryka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

ezoteryka

Postautor: RODI » 01 lip 2011, 19:38

Co spirytyzm mówi o ezoteryce ( wróżeniu, energetyce, magii )? To bardzo ważne dla mnie, ponieważ to całe moje życie.
http://www.zniczpruszkow.com.pl/
www.ukskomorow.cba.pl/

kibic, ezoteryk, spirytysta, narciarz i DJ cały RODI :)
RODI

Re: ezoteryka

Postautor: Wergiliusz » 02 lip 2011, 00:00

To bardzo rozległy temat. Ja również interesuje się ezoteryką (i dzięki niej tutaj trafiłem). Spirytyzm pozbawia ezoterykę tej całej otoczki tajemnic i legend, i wyjaśnia wiele zjawisk do tej pory uznawanych za magię. Więc może spróbuje po kolei jakoś to objaśnić.

Na początek możesz całkowicie zapomnieć o wróżeniu, nie ma sposobu żeby przewidzieć przyszłość głównie dlatego że nie jest ona nigdzie zapisana, sami ją sobie tworzymy więc wszelkie wróżby to tylko manipulacja naszym życiem. Jeżeli ktoś komunikuje się z duchami aby poznać przyszłość (to chyba nazywa się nekromancja, o ile dobrze pamiętam) to jest przez nie oszukiwany, po prostu duchy mniej rozwinięte bawi ą się jego kosztem. Ogólnie wróżbiarstwo to bzdura i szkoda na to czasu.

Energetyka to już znacznie bardziej użyteczna i ciekawa dziedzina. Jeśli chodzi o nasza energię wewnętrzną to nazywa się ona fluidem życiowym, to on sprawia że nasze ciało żyje i funkcjonuje, kiedy się wyczerpie ciało umiera. Normalnie możemy go pozyskiwać z pożywienia, wody i powietrza (ale sądzę że mogą istnieć jeszcze inne źródła, mniej materialne, to tłumaczyłoby kilka zjawisk takich jak np. wampiryzm energetyczny). Z własnego doświadczenia wiem że możemy w pewnym stopniu manipulować tym fluidem zwiększając wydolność poszczególnych części ciała (całkiem prawdopodobne że możliwa jest także coś w rodzaju biokinezy).

Wokół nas również jest pewien rodzaj fluidu na który możemy wpływać za pomocą myśli (całkiem dobrze opisuje to Denis w "Życiu po śmierci) To właśnie ten wpływ nazywany jest potocznie magią. Wszelkie zaklęcia, rytuały, amulety itp, służą wyłącznie wzmocnieniu naszej wiary bo to tak naprawdę od niej wszystko zależy, forma jest niczym, treść wszystkim. Zapewne oglądałeś film Sekret albo czytałeś o prawie przyciągania, to właśnie jest to co nazywa się magią tylko że pozbawione niepotrzebnych naleciałości. Pozostaje jeszcze kwestia klątw i uroków, większość z nich to kompletne bzdury, niektórzy wmawiają sobie że są pod wpływem jakiegoś złego czaru więc wciąż mają pecha. Jeżeli życzymy komuś źle istnieje wielkie prawdopodobieństwo że to zło spotka nas samych. Czasami dochodzi do ingerencji złych duchów i to już jest poważniejszy problem ale najczęściej pomaga szczera modlitwa oraz rozmowy z naszym opiekunem duchowym.

Ponieważ jest dosyć późno mogłem pominąć pewne kwestie albo źle wyjaśnić te już poruszone więc proszę o wyrozumiałość, część z tego jest nieco subiektywna więc dobrze by było gdyby wypowiedzieli się również inni spirytyści
Wergiliusz

Postautor: atalia » 02 lip 2011, 10:15

W zasadzie zgadzam się z tym,co napisał Wergiliusz,dodam tylko,że bardzo powszechnym błędem jest utożsamianie spirytyzmu z szeroko pojęta tzw.ezoteryką,tj.wrózbiarstwem odmian wszelakich,astrologią,numerologią,nekromancją,itd. itd...bład ten popełniaja nawet autorzy różnych dość poważnych publikacji(?),wrzucajac powyzsze do jednego worka ze spirytyzmem,co jest oczywistym nieporozumieniem.
Dlatego też osobom,które zaczynaja interesować się tym systemem naukowo-religijno-filozoficznym,czym spirytyzm jest w istocie,zaleca sie przeczytanie najwaźniejszych jego dzieł,tzn. "Ksiegi Duchów", "Nieba i piekła według spirytyzmu" czy "Ewangelii według spirytyzmu".Lektura tych(oraz innych)ksiażek uświadamia czytelnikowi,czym naprawde jest spirytyzm...
Miłej lektury... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: RODI » 02 lip 2011, 11:13

Ciekawe, ale nie do końca zgadzam się z wróżeniem, bo gdy trafimy na dobrą wróżkę to sprawdzalność wynosi prawie 100%. Pozatym sam z wróżeniem mam do czynienia. Każdy oczywiście ma prawo do własnego zdania.
www.ukskomorow.cba.pl/

RODI

Postautor: Wergiliusz » 02 lip 2011, 12:09

RODI pisze:Ciekawe, ale nie do końca zgadzam się z wróżeniem, bo gdy trafimy na dobrą wróżkę to sprawdzalność wynosi prawie 100%. Pozatym sam z wróżeniem mam do czynienia. Każdy oczywiście ma prawo do własnego zdania.

A jak sądzisz dlaczego tak jest? Proponuje dobrze zapoznać się z zasadami działania prawa przyciągania, jeżeli uwierzymy że jakaś wróżba się spełni to ona się spełni ale nie dlatego że ktoś nam tak powiedział tylko dlatego że sami tego chcemy. Poza tym po co wróżyć skoro za pomocą myśli sami możemy kształtować swoją przyszłość?
Wergiliusz

Postautor: cthulhu87 » 02 lip 2011, 12:15

Tak trochę poza tematem, warto zapoznać się z tym interesującym zjawiskiem, od dawna już opisanym przez socjologów:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Samospe%C5 ... _proroctwo
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 02 lip 2011, 13:32

Hmm...przeczytaj mój temat "Wróżki telefoniczne" w dziale "Różne różnosci"...Poza tym w wielu wypadkach mamy do czynienia z tzw."zimnym odczytem"-wróżka (badź wróż)umiejętnie i niepostrzeżenie wyciąga od klienta przydatne informacje i mówi to,co dana osoba pragnie usłyszeć.Osoby wróżace niewątpliwie posiadaja dar wnikliwej obserwacji i błyskawicznego kojarzenia faktów... :roll:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: RODI » 02 lip 2011, 15:12

Oczywiście bywają naciągaczki. Nie wszystkie są złe.
www.ukskomorow.cba.pl/

RODI

Postautor: 000Lukas000 » 02 lip 2011, 19:20

Zadam ci Rodi proste pytanie, ty opowiedz się za jedną z wersji.

1: Wierze że Bóg dał człowiekowi wolną wolę i w związku z tym sytuacje w jakich się znajdzie są skutkiem podjętych przez niego decyzji.

2: Człowiek ma określoną przyszłość i można ją przewidzieć, co za tym idzie decyzje które podejmuje są tylko i wyłącznie iluzją wolnej woli.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 02 lip 2011, 20:47

RODI pisze:Ciekawe, ale nie do końca zgadzam się z wróżeniem, bo gdy trafimy na dobrą wróżkę to sprawdzalność wynosi prawie 100%.

Do tego momentu RODI w wielu punktach się z Tobą zgadzałam. Jeżeli jednak chodzi o 100 % sprawdzalności, to jednak muszą to być jakieś sporadyczne przypadki. Osobiście się z takimi nie spotkałam, co oczywiście nie wyklucza prawdziwości Twoich twierdzeń. Może jednak migawki wglądu, jakieś wycinkowe wizje, z których można wywnioskować resztę. Reszta będzie jeno domniemaniem i albo się trafi z przepowiednią, albo nie.

RODI pisze:Pozatym sam z wróżeniem mam do czynienia.

Opowiesz nam więcej o tym?

Tak przy okazji powtórzę, już po raz n-ty pewnie, że czasem w jakimś stopniu uśpione czy nieuświadomione zdolności tzw.parapsychiczne, ma jednak każdy. To tylko kwestia świadomości, czy też systematycznej pracy nad sobą i kontrolą własnych myśli. Badania nad tym prowadzone są już jak wiadomo, od dawna. Na uwagę, jak mi się wydaje, zasługują prowadzone ostatnio w tym zakresie badania na Uniwersytecie Cornella w stanie Nowy York w USA. Możliwe, że profesor Daryl Bem z tegoż uniwersytetu, pomysłodawca i koordynator badań, przedstawi, udostępni na dniach swoje wyniki. Są naprawdę imponujące (przecieki z uniwerku już krążą...). Profesor Daryl Bem udowadnia, właśnie na podstawie laboratoryjnych badań, prowadzonych na 1000 przypadkowych ochotnikach, iż możliwości ludzkiego mózgu są zdolne m.in. do przewidywania przyszłości (na którą zresztą mamy wpływ i w świecie przyczynowo-skutkowym możemy w każdej chwili swoją przyszłość nieco zmienić. Powiedzmy na inną jej wersję). Pokazał też na owych ochotnikach, jak zmusić nasze mózgi do uaktywniania innych zjawisk psi. Zastosował tu... bardzo starą, zapomnianą metodę... odwrotności. U Kahunów nazwali by to może zmianą schematów czy odwracaniem sekwencji zdarzeń? Tak czy inaczej ciekawe. No i piękne też, kiedy nauka łącząc się z duchowością udowadnia, że tak naprawdę nie ma cudów czy zjawisk nadprzyrodzonych, a istnieje jeszcze i w wielu wypadkach nadal, zwyczajna ludzka ignorancja. Bardzo to ostatnio przyspiesza... Aż się w głowie może zakręcić.:)
Przepraszam, że może nieco chaotycznie to napisałam, ale krócej nie potrafię. No i pośpiech... Wybaczcie.
Pozdrawiam!:)
m.
animus

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi