II Wojna Światowa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: II Wojna Światowa

Postautor: Nikita » 13 cze 2011, 19:59

O Kaddafim mozna poczytac w prasie: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,9304 ... lczyc.html
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 13 cze 2011, 20:01

W prasie, w mediach, nie szukaj prawdy w takich miejscach, owszem możesz coś się dowiedzieć ale lepiej dzielić to co mówią przez 10.
Najlepiej oprzeć się na chłodnych faktach historycznych.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ouija-Expert » 14 cze 2011, 11:07

000Lukas000 pisze:Odnosnie tego że działania Hitlera i Stalina to nie była miłość do własnego narodu.
Patriotyzm zakłada też poświęcenie, pamiętaj o tym, mieli oni pokrętne i szalone idee ale nie wykluczały patriotyzmu, a wręcz były przejawem jego radykalnej odmiany.

każda idea przeradykalizowana może być szkodliwa. nie ma na to siły

000Lukas000 pisze:Widzicie, ludzie starają się unowocześnić teraz patriotyzm o szacunek do innych narodów.
Robi się to dlatego żeby nie odrzucić tego co uważało się za dobre z wychowania a takie nie było, mimo że w istocie odrzuca się to powoli i nie zauważalnie przez pozbawienie starego znaczenia.

patriotyzm od zawsze zakłada to samo. nie ma nowego i starego patriotyzmu. jest jeszcze nacjonalizm, który faktycznie jest szkodliwy i opiera się o idee patriotyczne. jednak trzeba pamiętać, że jest to już skrajnością

000Lukas000 pisze:Unia Europejska - Wymaga poświęcenia nieraz własnego narodu na rzecz innych narodów.
To bardzo dobra rzecz, ale prawdziwy patriotyzm, to stare prawdziwe znaczenie odrzuca takie działania, traktuje je bardziej jako zdradę.

unia europejska... to jest oddanie rządów w państwie dla innych państw. ciężko nazwać to dobrą rzeczą. idea może i jest dobra zakładając, że owe rządy mogą być dobre. jednak czy będzie tak faktycznie ? ocenimy to za kilka lat. "stary patriotyzm" (nie rozumiem tego podziału w sumie) z tego co czytałem nie miał nic przeciwko unii polsko-litewskiej. i nie sądzę, żeby któryś patriota uznawał to, za "zdradę". a opierało się to przedewszystkim na poświęceniu jednego narodu dla drugiego.

000Lukas000 pisze:Patriotyzm zakłada miłość i >>>poświęcenie<<< za własną ojczyznę.
I tylko tyle.

nawet jeżeli by było tak jak mówisz, to co w tym złego ? poświęcenie nie oznacza przecież zabijania ludzi, i bycia zamkniętym na potrzeby innych narodów.

000Lukas000 pisze:Dlatego Stary ale i ten prawdziwy patriotyzm nie wyklucza i nie przeciwstawia się ani Ksenofobii ani Nacjonalizmowi.

ale też nie wychwala ani nie nawołuje. możesz być patriotą utożsamiającym się ze swoim krajem i działać na rzecz innych narodów, a możesz być nadętym bucem który będzie wychwalał swoją historię i tradycję pod niebiosa równocześnie mówiąc, że trzeba powybijać wszystkich emigrantów. masz wolną rękę. to nie od definicji czy określenia zależy czy człowiek będzie człowiekiem.

000Lukas000 pisze:W filmie "Pan Wołodyjowski" jest scena jak Polacy nabijają na pal swojego wroga.
Czy to jest przejaw szacunku dla człowieka z innego narodu?
Jeżeli nie, to czy w takim razie Polacy w Panie Wołodyjowskim nie byli patriotami?

Pomijając że Pan Wołodyjowski nie jest literaturą faktu, patrzysz kilkaset lat wstecz. do tych samych czasów kiedy nawet chrześcijaństwo nie było najczystsze. gdyby obecnie miały nas obowiązywać prawa i obyczaje związane z tamtym czasem, to najprawdopodobniej obaj już dawno byśmy płonęli na stosie.

000Lukas000 pisze:Dziś znaczenie, prawdziwe znaczenie patriotyzmu jest zapominane i modernizowane na rzecz przyszłości, kiedyś słowo „Patriotyzm” będzie oznaczało całkowicie co innego i ni jak się miało do jego pierwotnego znaczenia.

Dowód już jest dziś w encyklopedii PWN

patriotyzm [łac. < gr.], postawa łącząca przywiązanie i miłość do ojczyzny oraz solidarność z własnym narodem — z szacunkiem dla innych narodów i poszanowaniem ich suwerennych praw;

Coś zostało dopisane do starego znaczenia, i to zaczyna przekształcać znaczenie patriotyzmu.
Ale to jest dobre.

I tutaj jest nasz punkcik, ja pojmuje patriotyzm jako ten stary, a wy jako ten nowy.
Według nowego, Adolf Hitler nie był patriotą, ale według starego był i to wielkim.
Dlatego każdy z nas w istocie ma słuszność biorąc pod uwagę stare i nowe znaczenie

Hitler był złym człowiekiem - to nie podlega dyskusji. i nie ważne jakimi ideami powierzchownie miał się kierować, chodziło mu wyłącznie o zdobycie władzy nad światem i eksterminację żydów. poglądy prawicowe i patriotyzm były tutaj umowne. gdyby tak miało nie być, to napewno nie podpisałby paktu z zssr. osobiście przecież gardził komunizmem i mordował lewicowców w swoim kraju.
Ouija-Expert

Postautor: 000Lukas000 » 14 cze 2011, 19:09

Pomijając że Pan Wołodyjowski nie jest literaturą faktu, patrzysz kilkaset lat wstecz. do tych samych czasów kiedy nawet chrześcijaństwo nie było najczystsze. gdyby obecnie miały nas obowiązywać prawa i obyczaje związane z tamtym czasem, to najprawdopodobniej obaj już dawno byśmy płonęli na stosie.

No i tu jednak potwierdzasz że różne rzeczy uległy modernizacji, w tym patriotyzm i chrześcijaństwo.

Ale to dobrze, bo inaczej faktycznie zamiast nieść kaganek oświaty to rozświetlalibyśmy ludzkość w inny sposób.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ouija-Expert » 14 cze 2011, 19:15

000Lukas000 pisze:

No i tu jednak potwierdzasz że różne rzeczy uległy modernizacji, w tym patriotyzm i chrześcijaństwo.

Ale to dobrze, bo inaczej faktycznie zamiast nieść kaganek oświaty to rozświetlalibyśmy ludzkość w inny sposób.

Oczywiście że potwierdzam. Wszystko powinno się rozwijać. Ideii i myśli to również dotyczy :)
Ouija-Expert

Postautor: cthulhu87 » 14 cze 2011, 20:57

Nie przejmujcie się tak bardzo, skoro reinkarnacja jest faktem, mogliście być raz Polakami, raz Niemcami, innym razem Persami. I co z tego? Nic. Trzeba po prostu pracować na rzecz innych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 cze 2011, 21:01

Faktem niby jest...ale ostatnie rozwazania ks.Brune na ten temat nieco zachwiały moją wiarą...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 14 cze 2011, 21:10

Dla mnie zawsze ważniejsza była kwestia dalszego istnienia umysłu po śmierci ciała, niezależnie od układu nerwowego. Tak naprawdę reinkarnacji nigdy nie traktowałem priorytetowo w swoich przemyśleniach spirytystycznych - ale sądzę, że jeśli aksjomat o sprawiedliwym i miłosiernym Bogu odzwierciedla prawdę, to nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.

No, ale nie chcę robić offtopu :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 cze 2011, 21:17

Offtop swoja droga,ale kwestia jest bardzo ważna.Ja,na przykład ,ostatnio pomyślałam sobie,że z tą reinkarnacją to zadnej rewelacji nie ma-życie w stanie wcielonym jest ciężkie i obfituje w tragedie ,w zwiazku z tym nie wiem,czy chciałabym znów inkarnować.
Ale znów wyłania się tu problem sprawiedliwości Bozej,o czym nadmienia c87.Trudno jest wierzyć w to,by Bóg tak nierówno obdarowywał swoje dzieci w czasie jedynego życia w ciele fizycznym :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 14 cze 2011, 21:25

Dla mnie idea jednego życia nie ma sensu. Bo po prostu jest niezgodna z Bożą sprawiedliwością.
Dlaczego jeden ma żyć w luksusie a drugi cierpieć od dziecka na różne choroby?
Poza tym - co się dzieje z samobójcami? Czy skracając sobie życie mają tak samo fajnie jak ten, który walczy z przeciwnościami przez 60 lat? Jakby tak było, to Ziemia miałaby wreszcie spokój, bo by się wszyscy pozabijali :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi