atalia pisze:Od pewnego czasu nurtuja mnie wątpliwości zwiazane z wymienionymi w tytule wydarzeniami.Co było przyczyną tak wielkiej erupcji zła, z czynami,których bezprzykładne bestialstwo sprowadziło ludzkość do poziomu bodajże niespotykanego w dziejach?
Luperci Faviani pisze:Nikt nie umawia się na morderstwo, tylko na próbę polegającą na pojawieniu się okoliczności sprzyjających zbrodni.

000Lukas000 pisze:"Patriotyzm jest cnotą ziejących nienawiścią."
Oscar Wilde
Według mnie ludzie muszą przestać myśleć w kategoriach patriotycznych, patriotyzm dzieli ludzi na naszych i obcych.
Tak być nie może, człowiek ma wolną wolę i powinien kierować się własnym rozumem, nie krępowanym ani autorytetem, rozkazem czy patriotyzmem.
Wtedy tacy ludzie jak Hitler Stalin nie będą mieli podłoża by ich idee się rozprzestrzeniły.
000Lukas000 pisze:Ostatnio słyszałem coś takiego, "jak można sądzić żołnierzy że wykonali rozkaz" (wystrzelali niewinną wioskę).
Powiedziałem na to że człowiek ma wolną wolę, i to nią i własnym rozeznaniem powinien się kierować, bo nikt za niego nie poniesie konsekwencji w przyszłym życiu.
Dobry człowiek jeżeli dostał by taki rozkaz, nie tyle powinien go nie wykonać ale i ochraniać życie tych cywili nawet jeżeli musiał by zabić swoich, którzy chcą rozkaz wykonać.
Niekturym może się to wydawać nie do przyjęcia, ale nie ma ludzi czarnych białych czy żółtych, jest człowiek, istota duchowa, i trzeba się opowiadac nie wobec rasy a wobec sprawy
Nie jestem oczywiście za karą śmierci, ale czasami trzeba chronić życie a nie ma się możliwość zamknięcia tego który zagraża życiu, wtedy trzeba zlikwidować zagrożenie w inny sposób.

atalia pisze:Od pewnego czasu nurtuja mnie wątpliwości zwiazane z wymienionymi w tytule wydarzeniami.Co było przyczyną tak wielkiej erupcji zła, z czynami,których bezprzykładne bestialstwo sprowadziło ludzkość do poziomu bodajże niespotykanego w dziejach?
Czy II Wojna światowa była w pewnym sensie zainspirowana w świecie duchowym, po to,by ludzkość przeszła swoiste katharsis?Jeśli tak,to jaką rolę w tym barbarzynstwie odegrały duchy,a ściśle mówiac,kto przyjął na siebie rolę kata, a kto ofiary?Jeżeli ktoś dobrowolnie zgodził się być katem w tym spektaklu nienawiści,to przecież nie moze ponosić za to odpowiedzialnosci w znaczeniu przyczyna-skutek,czy akcja-reakcja.
Pomózcie proszę,rozwiać te wątpliwości.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości