Duch?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch?

Postautor: orystes » 21 maja 2011, 19:34

000Lukas000 pisze:I jak byś mogła powiedz, o jakich to dźwiękach rozwijających świadomość mówiłaś, można je nabyć w internecie???

Te dźwięki to tak zwane metamusic oparte na technologi hemi-sync http://www.hemi-sync.com/shopcontent.as ... iSyncWorks czyli dudnień różnicowych. Można je kupić kosz płyty to 40-60 zl. A można też i pobrać nie całkiem legalnie. Jak byś ściągał w celach testowych oczywiście to szukaj w formacie bezstratnym czyli flac, mp3 nie jest tu polecane.
orystes

Postautor: tadyszka » 21 maja 2011, 19:35

właśnie kochana atalio jakie ksiazki jego bys polecała?
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 21 maja 2011, 19:49

Moze opowiem od początku.Najpierw oczywiście wziełam się za czytanie-jak zwykle dobrze jest zaczać od teorii i przeczytałam wszystkie ksiażki Roberta Monroe,twórcy metody Hemi-Sync i jego ucznia Bruce`a Moena.W sumie było tego chyba z 8 ksiażek.Poźniej zapisałam się na warsztaty Hemi-sync i kupiłam tam sobie 3 części programu Roberta "Gateway Experience".Jest to 7-częściowy zestaw wielu przeróznych ćwiczeń(po angielsku,ale dość łatwe)umożliwiajacych harmonizowanie półkul mózgowych przy pomocy odpowiednio dobranych dźwieków(Orystes pisze o tym)i stosunkowo szybkie wchodzenie w stany medytacyjne...Efekty,trzeba przyznać ,sa dosć spektakularne.
Mam też zestaw nagrań Moena(nie Hemi-Sync)"Swiadome podróże w niefizyczne swiaty".Co mozna przy ich pomocy osiagnąć?Powiem tak-wszystko albo nic-zależy, w co sie wierzy...Ja zobaczyłam wiele,może nawet za wiele,by w to uwierzyć,choć otrzymana wiedza została mocno zweryfikowana...ale co o tym wszystkim mysle teraz?...za duża racjonalistka ze mnie...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 21 maja 2011, 21:59

to takie troche mgliste...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: konrad » 22 maja 2011, 11:02

Co ciekawe Moen nie jest znany jakoś powszechnie na świecie... Gdy w Google'u wpisuje się jego nazwisko, pojawiają się praktycznie oprócz kilku amerykańskich, strony polskie i duńskie... Ja sam znalazłem w internecie nagranie jego warszawskich warsztatów i widać po nich, że jest bardzo sympatyczną osobą z dużym poczuciem humoru. Co do informacji, które przekazuje, moim zdaniem są one bardzo ciekawe i warte tego, by się nimi zainteresować, gdyż mogą być kolejnym kawałeczkiem w tym ogromnym puzzle, jakim jest medialność.

Generalnie, z tego, co zauważyłem, harmonizowanie półkul pozwala na wchodzenie w inne stany świadomości, jednakże nie wiem, czy słusznie Moen nazywa to "poznawanie życia po życiu". To czy taki stan świadomości jest rzeczywiście wejściem w sfery ducha, pozostaje dla mnie jeszcze niezbadane. Owszem część osób wspomina o pewnych doświadczeniach, które pozwalają im stwierdzić, że tak jest, ale moim zdaniem to jeszcze zbyt mało, bo dowody te nie są tak silne, jak w przypadku spirytyzmu. W każdym razie temat warto badać, bo jest ciekawy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 22 maja 2011, 16:10

Szkoda że Moen zrezgnował z przyjazdów do Polski bo fajne były te jego warsztaty :D Ciekawa jestem czy gdzies na świecie jeszcze je organizuje?

Technika Moena jak dla mnie ma jeden minus.
Nigdy nie wiadomo czy to co sie widzi to prawda,czy wyobraźnia?
Dopiero gdy osoba prosząca o kontakt potwierdza lub zaprzecza opis kontaktu,to wiadomo co było co.
Dzięki Moenowi dowiedziałam sie ze umię widzieć na odległość
,ze postrzeganie pozazmysłowe jest możliwe i patrząc cna jakiś przedmiot można cos powiedzieć na temat jego właściciela.....
Moen i jego żona są przesympatyczni :D
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: atalia » 22 maja 2011, 16:49

Z pewnoscia metody moenowskie nie dorównuja pod względem wiarygodności spirytystycznym,ale ,jak to mówią czasem"lepszy rydz niż nic".W skrytości ducha(!)licze na bardziej wiarygodne kontakty.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: orystes » 22 maja 2011, 18:00

atalia pisze:Z pewnoscia metody moenowskie nie dorównuja pod względem wiarygodności spirytystycznym,ale ,jak to mówią czasem"lepszy rydz niż nic".W skrytości ducha(!)licze na bardziej wiarygodne kontakty.

Fakt, ale metody moenowskiej każdy może się nauczyć z lepszym lub gorszym skutkiem. A mediów można ze świecą szukać a i tak może się okazać że są poza zasięgiem potrzebującego człowieka. Z praktycznego punktu widzenia lepiej opierać się na systemie który, choć niedoskonały, każdy może w jakimś stopniu opanować.
orystes

Postautor: atalia » 22 maja 2011, 18:36

tak,to prawda :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 22 maja 2011, 23:47

orystes pisze:Fakt, ale metody moenowskiej każdy może się nauczyć z lepszym lub gorszym skutkiem. A mediów można ze świecą szukać a i tak może się okazać że są poza zasięgiem potrzebującego człowieka. Z praktycznego punktu widzenia lepiej opierać się na systemie który, choć niedoskonały, każdy może w jakimś stopniu opanować.

Tu jednak myślę, że się mylisz. Mediów jest dużo, ale przynajmniej te w Polsce nie do końca wiedza, jak nad swoimi zdolnościami panować. Nie wszystkie też chcą je w jakiś sposób rozwijać. Zwłaszcza że się boją spirytyzmu, duchów itp. W Brazylii jest z tym łatwiej, bo ludzie są bardziej obyci z tematem, więc wiedzą, gdzie szukać pomocy, co dalej robić. Dzięki temu mogą bardziej korzystać z mediumizmu.

W Polsce też to nastąpi, ale trzeba na to poczekać. Przynajmniej do czasu, gdy ludzie zaczną kojarzyć spirytyzm z czymś poważnym i pozytywnym. Dzięki temu media, które będą chciały się rozwijać i współpracować, będą wiedziały, gdzie skierować swoje kroki :)

EDIT: Takie przyszło mi też porównanie do tego, co mówi orystes, że lepiej skorzystać z czegoś gorszego, ale łatwiej dostępnego. Porównałbym to znów do jazdy samochodem. Póki nie mam pewności co do tego, że dzięki metodzie Moena rzeczywiście możemy kontaktować się ze zmarłymi, to dla mnie będzie ona jak gra komputerowa, gdzie wcielamy się w wirtualnego kierowcę. Owszem możemy mieć przedsmak jazdy samochodem, ale nigdzie nie dojedziemy. Czy nie lepiej więc zamiast spędzać czas przed monitorem, zapisać się na kurs, nauczyć teorii, a potem praktyki i zacząć jeździć prawdziwym autem?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi