zmory

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: zmory

Postautor: cthulhu87 » 13 kwie 2011, 22:15

atalia pisze:c87,czy jest sens dyskutować z kimś,kto twierdzi,ze słonce krazy wokól Ziemi?

Jasne, ale póki Artur nie odpisze zawsze możemy wywołać sobie Klaudiusza Ptolemeusza. Szatan nam na pewno dopomoże.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 13 kwie 2011, 22:17

O to,to...co racja,to racja... :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Wergiliusz » 13 kwie 2011, 22:18

Arturze, nie chcę cię w żaden sposób urazić ani obrazić twoich poglądów ale czytając twoje posty mam wrażenie że to wręcz jakaś prowokacja. Muszę się całkowicie zgodzić że coś takiego byłoby normą w średniowieczu ale dzisiaj jest po prostu śmieszne. Jeżeli potrafisz przyjrzeć się obiektywnie temu co głosi kościół to zobaczysz że tak naprawdę pokazuje Boga jako okrutnego tyrana, bo jak inaczej można nazwać kogoś kto pozwoliłby aby istniały duch całkowicie złe i pozostawały takie na wieczność a także na to żeby miały tak wielką moc i w dodatku hulały po całym świecie myśląc jakby tu nam jeszcze zniszczyć życie. Jakby tego było mała to za uleganie im przewidziana jest kara wiecznego potępienia (katolicy chyba nie zdają sobie sprawy co to znaczy "wieczność" skoro uparcie głoszą to na prawo i lewo jednocześnie wychwalając nieskończoną sprawiedliwość i miłosierdzie Boga...). Jeżeli odpowiada ci taki obraz Boga to twój wybór, nie próbuj tylko wytykać nam jacy to jesteśmy "źli" ani narzucać nam swoich racji.

Tak swoją drogą spodziewałem się poważnego tematu a tymczasem zdrowo się uśmiałem i jestem ciekaw co będzie dalej
Wergiliusz

Postautor: artur » 13 kwie 2011, 22:19

cthulhu87 pisze:Widzę, że dyskusja zatoczyła koło. Pozwolę sobie zadać raz jeszcze kilka pytań, na które Artur mi nie raczył odpowiedzieć:

Czy mam rozumieć, że traktujesz nas jako sługi szatana? Zagubione owieczki, które napominasz i pragniesz przywrócić owczarni Pańskiej? Nie bardzo rozumiem Twoich intencji. Rozumiem natomiast, że masz jakiś cel w oczernianiu spirytyzmu, przedstawiając go jako szatański wynalazek. Inaczej nie wracałbyś jak bumerang mimo że - jak zapewniasz - skończyłeś przygodę ze spirytyzmem. A może ktoś Ci kazał tak robić? Jeśli nie możemy się dogadać w podstawowych kwestiach, to chyba możemy dość do porozumienia przynamniej w jednej podstawowej sprawie - żeby nie robić krucjaty w miejsce rzeczowej dyskusji.

Sługa to osoba działająca w sposób świadomy. Sługa szatana to osoba, która w sposób swiadomy służy szatanowi. a Ty przecież nie wierzysz w szatana, prawda?
Nie oczerniam a dyskutuję, wymieniam opinie.
Czy ktoś kazał mi to robić? - spiskowa teoria ?
a jak wygląda rzeczowa dyskusja?
artur

Postautor: konrad » 13 kwie 2011, 22:20

Niestety dyskusja z Arturem zaczyna się komplikować, bo unika on odpowiedzi na wiele pytań. Ignoruje to, co pisze cthulhu87 czy ja. Proponuję więc zakończyć polemikę do czasu, gdy Artur nie odpowie nam na następujące pytania. Wałkowanie tego samego mija się z celem:

1. Arturze, czy Twoja mama, żona, siostra itp. nosi spodnie? Jeśli tak, to czy cytujesz jej również fragment Biblii, by tego nie robiła? Bo jest to przecież obrzydliwością dla Boga? Patrz cytat przytoczony przez cthulhu87:

"Kobieta nie będzie nosiła ubioru męskiego, a mężczyzna nie ubierze szaty kobiecej, gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni." (5 mojżeszowa lub Powt.prawa 22.5)"

2. Jeśli pozwalasz kobietom nosić spodnie, czym się kierujesz wybierając cytaty? Skoro Biblia to słowo Boga, dlaczego jedne pomijasz, a do innych się stosujesz?

3. Czy Jezus rozmawiający na górze Tabor z duchami Eliasza i Mojżesza również popełniał obrzydliwość?

4. Mówisz, że spirytyzm jest dziełem szatana. Jak dobrze wiemy spirytyzm pomaga wielu skrajnym ateistom uwierzyć w Boga, w moc modlitwy, w to, że Bóg jest dobry i miłosierny, kocha nas wszystkich, w to, że ma sens czynienie dobra i pomaganie innym. Jaki cel miałby mieć szatan w przekonywaniu ateistów, którzy są przecież już w jego szponach i nawracanie ich na wiarę w Boga. Przyznasz przecież, że człowiek kochający Boga i w niego wierzący będzie przez Niego inaczej traktowany niż zadufany w sobie ateista.

Tylko cztery pytania. Proponuję, by wstrzymać się z debatą, dopóki Artur na nie nie odpowie. Wpisywanie tych samych cytatów mija się z celem, bo odnieśliśmy się do każdego sto razy, a Artur póki co nie odniósł się do wielu naszych pytań i stwierdzeń.

PS. Wykasowuję posty, które nie są związane z powyższymi pytaniami, tym bardziej że przeradzają się w nieprzyjemną polemikę, a tej chciałbym uniknąć.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: jario » 13 kwie 2011, 22:30

Arturze powiedz moze ,gdzie wedlug ciebie znajduje sie zlo w spirytyzmie lub szatan jak uwazasz wedlug dogmatow ktorymi sie kierujesz?Jak to zlo objawia sie u ludzi ktorzy kieruja sie spirytyzmem i w jaki sposob odzwierciedla sie ono w uczynkach tych ludzi?Jezeli znasz moze historie np.chico xaviera powiedz w jaki sposob przejawial sie szatan w jego zyciu i co on takiego zlego uczynil zeby mozna bylo skazac go na potepienie przez zasady ktorymi sie kierowal w swoim zyciu?Dlaczego Bog nie dal szansy poznac katolicyzmu dzikiemu indianinowi ktory zyje w amazonii jezeli to jest jedyna sluszna wiara na tym swiecie ?mozna wiele innych pytan zadawac ale i tak pewnie trudno bedzie uzyskac od ciebie obiektywne odpowiedzi...
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 13 kwie 2011, 22:31

konrad pisze:Niestety dyskusja z Arturem zaczyna się komplikować, bo unika on odpowiedzi na wiele pytań. Ignoruje to, co pisze cthulhu87 czy ja. Proponuję więc zakończyć polemikę do czasu, gdy Artur nie odpowie nam na następujące pytania. Wałkowanie tego samego mija się z celem:

1. Arturze, czy Twoja mama, żona, siostra itp. nosi spodnie? Jeśli tak, to czy cytujesz jej również fragment Biblii, by tego nie robiła? Bo jest to przecież obrzydliwością dla Boga? Patrz cytat przytoczony przez cthulhu87:

"Kobieta nie będzie nosiła ubioru męskiego, a mężczyzna nie ubierze szaty kobiecej, gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni." (5 mojżeszowa lub Powt.prawa 22.5)"

2. Jeśli pozwalasz kobietom nosić spodnie, czym się kierujesz wybierając cytaty? Skoro Biblia to słowo Boga, dlaczego jedne pomijasz, a do innych się stosujesz?

3. Czy Jezus rozmawiający na górze Tabor z duchami Eliasza i Mojżesza również popełniał obrzydliwość?

4. Mówisz, że spirytyzm jest dziełem szatana. Jak dobrze wiemy spirytyzm pomaga wielu skrajnym ateistom uwierzyć w Boga, w moc modlitwy, w to, że Bóg jest dobry i miłosierny, kocha nas wszystkich, w to, że ma sens czynienie dobra i pomaganie innym. Jaki cel miałby mieć szatan w przekonywaniu ateistów, którzy są przecież już w jego szponach i nawracanie ich na wiarę w Boga. Przyznasz przecież, że człowiek kochający Boga i w niego wierzący będzie przez Niego inaczej traktowany niż zadufany w sobie ateista.

Tylko cztery pytania. Proponuję, by wstrzymać się z debatą, dopóki Artur na nie nie odpowie. Wpisywanie tych samych cytatów mija się z celem, bo odnieśliśmy się do każdego sto razy, a Artur póki co nie odniósł się do wielu naszych pytań i stwierdzeń.

Jezus powiedział, że do Droga do Jego Ojca wiedzie tylko przez Niego. Innej drogi nie ma. Każda więc droga, która odwiedzie Cię od Jezusa jest zwycięstwem szatana.

Konrad nie obrażaj się, ostatecznie czy Twoje forum ma być kółkiem wzajemnej adoracji i uwielbienia ? A nie odpowiadam na wszystkie pytania bo tych wątków jest tyle, że nie nadążam. Wybieram więc.
artur

Postautor: konrad » 13 kwie 2011, 22:34

artur pisze:Konrad nie obrażaj się, ostatecznie czy Twoje forum ma być kółkiem wzajemnej adoracji i uwielbienia ? A nie odpowiadam na wszystkie pytania bo tych wątków jest tyle, że nie nadążam. Wybieram więc.

Z tego też względu kasuję kolejne wątki w tym temacie, by dać Ci czas na przemyślenia co do moich pytań.

artur pisze:Jezus powiedział, że do Droga do Jego Ojca wiedzie tylko przez Niego. Innej drogi nie ma. Każda więc droga, która odwiedzie Cię od Jezusa jest zwycięstwem szatana.

Tutaj odnosisz się chyba do mojego pytania nr 3.

W każdym razie ponawiam moje pytania i czekam na odpowiedź.

Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 13 kwie 2011, 22:39

jario pisze:Arturze powiedz moze ,gdzie wedlug ciebie znajduje sie zlo w spirytyzmie lub szatan jak uwazasz wedlug dogmatow ktorymi sie kierujesz?Jak to zlo objawia sie u ludzi ktorzy kieruja sie spirytyzmem i w jaki sposob odzwierciedla sie ono w uczynkach tych ludzi?Jezeli znasz moze historie np.chico xaviera powiedz w jaki sposob przejawial sie szatan w jego zyciu i co on takiego zlego uczynil zeby mozna bylo skazac go na potepienie przez zasady ktorymi sie kierowal w swoim zyciu?Dlaczego Bog nie dal szansy poznac katolicyzmu dzikiemu indianinowi ktory zyje w amazonii jezeli to jest jedyna sluszna wiara na tym swiecie ?mozna wiele innych pytan zadawac ale i tak pewnie trudno bedzie uzyskac od ciebie obiektywne odpowiedzi...

w dwóch słowach nie odpowiem a na więcej nie mam już sił. ale odpowiadając atalii zawarłem pewien fundament. Wg chrześcijaństwa Bóg potępia próby kontaktów z duszami zmarłych, to raz. a dwa wg chrześcijaństwa człowiek nie ma możliwości na własne życzenie kontaktować się z duszami zmarłych. istoty z jakimi jest komunikacja podczas seansów to demony, które wkręcają uczstników w różne tematy. Cel - odsunięcie od Jezusa, jedynej drogi do Boga. czyli spirytysta jest narzędziem w rękach złych duchów a udział w seansach powoduje bądz może powodować różne formy opętania (w wielkim skrócie ujmując i bardzo upraszczając temat)
Pewnym dowodem na to jest wielka niechęc spirytystów to Kościoła... :)
artur

Postautor: konrad » 13 kwie 2011, 22:40

Arturze, widzę, że wolisz odpowiedzieć wszystkim tylko nie mi. Ale dla przypomnienia:

Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi