Projekt Cheops

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Projekt Cheops

Postautor: konrad » 11 cze 2009, 18:22

Zgadzam się z cthulhu87. Być może zagalopowałem się nieco w ocenach tej osoby. Nigdy nie wiemy przecież wszystkiego. Mam jednak wrażenie, że generalnie praca medialna, ze względu głównie na swoją specyfikę, wymaga bezinteresowności. Wydaje mi się, że w jakimś ostatecznym przypadku, np. ciężkiej choroby itp. pobieranie za nią pieniędzy może być uzasadnione, ale z zasady powinna być bezpłatna. Wszystko zależy jednak od intencji. Jeżeli czyjąś intencją jest niesienie pomocy innym np. poprzez sprzedaż książek, jest to coś dobrego. Jeżeli ktoś jednak jako pierwszy cel bierze sobie wzbogacanie się kosztem innych, nie jest to właściwe.
Każdy przypadek jest jednak inny i może rzeczywiście powinniśmy się posługiwać tu bardziej ogólnymi stwierdzeniami niż ocenianiem poszczególnych osób. Jeżeli kogoś moje słowa uraziły, przepraszam.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 12 cze 2009, 08:48

Niektóre Media pobierają opłaty za usługi tylko od części klientów. Z oczywistych względów nie zawsze ujawnia się kto zapłacił, a kto nie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: forrest » 13 cze 2009, 20:28

Do kwestii pieniędzy wrócę może, jak pojadę do Eli... .
Ale jest coś w Projekcie Cheops, co jest - moim zdaniem - główną przyczyną tego, ze mało kto bierze na poważnie ten przekaz. Oczywiście prawdą jest to, co powiedział Marcin, że Duchy potrafią różne dziwne historie wymyślać i to jest ostatecznie tą przyczyną podejścia z dystansem do historii przelotu Nibiru w pobliżu Ziemi.
Jednak przyszło mi do głowy, że może być tak, że do wzięcia pod uwagę, że przekaz otrzymany za pośrednictwem LŁ-B zawiera informacje o tym, jaki jest stan faktyczny (a nie są to np. jedynie wypowiedzi lekkomyślnych Duchów), potrzeban jest znajomość podstaw - powiedzmy - czterech dziedzin:
1) spirytyzmu, ponieważ nikt, kto nie wierzy w możliwość manifestacji Duchów, nie uwierzy, że LŁ-B przekazuje informacje od Duchów;
2) paleoastronautyki, czyli - tak jak mówię - nauki zajmującej się badaniem starożytnych przekazów zawierających znamiona ingerencji na Ziemi pozaziemskich cywilizacji oraz zajmującej się badaniem starożytnych konstrukcji megalitycznych, przy szczególnym nacisku położonym na ocenę ich technologiczności; jeżeli ktoś nie zna paleoastronautyki, a zna podstawy spirytyzmu, to czytając wypowiedzi Duchów dojdzie do wniosku zapewne, że te Duchy mówią zmyślone historie (np. o budowie Wielkiej Piramidy w Gizie czy o istnieniu Nibiru);
3) hipnozy regresyjnej - jako jednego z zagadnień współczesnej parapsychologii; metoda ta w zasadzie została rozpoznana w 19 wieku, ponieważ jest np. w KM dyskusja nt. mediów somnambulicznych i somnambulików mówiących w stanie hipnozy w swoim imieniu; ktoś, kto nie zna współczesnych badań przy użyciu tej metody, nie zorientuje się, jak mocną przesłanką uwiarygadniającą przekaz są rozmowy z ludźmi, którzy kierowali budową Wielkiej Piramidy; w hipnozie nie da się kłamać, aby np. pokazać się w dobrym świetle... .
4) ufo, ponieważ przekazy otrzymane przez to Medium zawierają informacje o przylotach np. ludzi z Oriona; ktoś, kto z dystansem się odnosi do przylotów na Ziemię pozaziemskich statków kosmicznych, nie będzie traktować z pewnością na poważnie wypowiedzi Duchów nt. takich przylotów;
Trudno jest znaleźć ludzi, którzy znają te 4 dziedziny jednocześnie....
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Freya » 14 cze 2009, 11:03

Co do P. Nowalskiej ,to mogę napisać ,że jeszcze zimą , po obejrzeniu jej strony napisałam do niej maila prosząc o pomoc. Nie uściślałam - odpłatnie, czy nie, tylko w ogóle chciałam wiedzieć czy udziela pomocy w konkretnych przypadkach( nawiązując kontakt z okreslonymi duszami). Pomyślałam że o szczegołach tej pomocy porozmawiamy w późniejszych mailach... Ale w ogóle nie doczekałam się odpowiedzi.
W miesiecznikach typu "Nieznany Świat", czy "Czwarty Wymiar" są ogłoszenia:
Jasnowidz Elżbieta Nowalska-sprawdź co cie czeka, czy rozwiążesz swoje problemy, jaką jesteś otoczony aurą? itp. I podany telefon 0700.....( 4,88zł/min).

No cóż ,za bardzo to mi sie to nie podoba...
"Śmierć nie jest zgaszeniem światła,lecz tylko wyłączeniem lampy,ponieważ przyszedł świt. "
R.Tagore
Freya

Postautor: cthulhu87 » 14 cze 2009, 11:25

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 14 cze 2009, 19:30

I wszystko jasne. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Leszek » 16 cze 2009, 00:09

forrest pisze:Do kwestii pieniędzy wrócę może, jak pojadę do Eli... .
Trudno jest znaleźć ludzi, którzy znają te 4 dziedziny jednocześnie....

tak jak Ci pisałem na czacie, media obowiązuje niepisana zasada- darmo dostałeś, darmo dawaj. Ci którzy maja zdolności a pobierają opłaty za pomoc, nie wyjdą na tym dobrze w ogólnym rozrachunku. Nie zapominajmy że mamona, materia to jest wszystko złudne, tak naprawdę rodzimy się aby rozwijać się duchowo, a ludzie z darem... Tu podkreślę, DAREM, czyli czymś co otrzymali od Boga za darmo, nie zapłacili za to ani centa, powinni pomagać ludziom w potrzebie, inaczej to się mija z celem. Gdy osoby, które są tu by podnosić ludzi na duchu, być tu i służyć bliźnim, zajmują się czerpaniem profitów ze swoich zdolności. Nie oszukujmy się że może tacy ludzie mają dobre intencje, czy inne wzniosłe motywy, bo tam gdzie w grę wchodzą pieniądze już nic nie jest czyste i bezinteresowne.
Ile mediów ja znałem, każde miało zajęcie, normalna pracę, albo na gospodarstwie albo w fabryce a seanse były w ich czasie wolnym, nigdy nie odmówili. Gdy człowiek przyniósł jakiś upominek, głupią kawę to w zamian zawsze był tak ugoszczony że aż było wstyd, to wszystko konsumować... Robili tak bo bali się jak ognia tego, że te nasze upominki mogą być potraktowane jako zapłata, bilans musiał wyjść na zero lub na stratę! Teraz jak się ma do tego sytuacja pani Eli, to pozostawię mam do namysłu.

Co do Cheopsa to mi szczególnie brakuje wiedzy o innych zasiedlonych planetach, po prostu nie znam żadnych wiarygodnych źródeł z których mógłbym czerpać wiedzę. W seansach często padają zwroty o Orionie, ZiemiB czy jeszcze innych rasach kosmicznych, nigdzie nie jest ta wiedza ugruntowana, żeby człowiek sobie poczytał i wiedział o czym mowa ;)
Tyle z mojej strony.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: Freya » 16 cze 2009, 10:08

tak jak Ci pisałem na czacie, media obowiązuje niepisana zasada- darmo dostałeś, darmo dawaj. Ci którzy maja zdolności a pobierają opłaty za pomoc, nie wyjdą na tym dobrze w ogólnym rozrachunku. Nie zapominajmy że mamona, materia to jest wszystko złudne, tak naprawdę rodzimy się aby rozwijać się duchowo, a ludzie z darem... Tu podkreślę, DAREM, czyli czymś co otrzymali od Boga za darmo, nie zapłacili za to ani centa, powinni pomagać ludziom w potrzebie, inaczej to się mija z celem. Gdy osoby, które są tu by podnosić ludzi na duchu, być tu i służyć bliźnim, zajmują się czerpaniem profitów ze swoich zdolności. Nie oszukujmy się że może tacy ludzie mają dobre intencje, czy inne wzniosłe motywy, bo tam gdzie w grę wchodzą pieniądze już nic nie jest czyste i bezinteresowne.
Ile mediów ja znałem, każde miało zajęcie, normalna pracę, albo na gospodarstwie albo w fabryce a seanse były w ich czasie wolnym, nigdy nie odmówili. Gdy człowiek przyniósł jakiś upominek, głupią kawę to w zamian zawsze był tak ugoszczony że aż było wstyd, to wszystko konsumować... Robili tak bo bali się jak ognia tego, że te nasze upominki mogą być potraktowane jako zapłata, bilans musiał wyjść na zero lub na stratę!

Leszku pięknie to napisałeś. Nic dodać , nic ująć...
"Śmierć nie jest zgaszeniem światła,lecz tylko wyłączeniem lampy,ponieważ przyszedł świt. "
R.Tagore
Freya

Postautor: Luperci Faviani » 17 cze 2009, 20:03

Czytam wasze ostatnie posty i, muszę przyznać, mam bardzo mieszane uczucia :(

Z jednej strony zgadzam się, że najlepiej by było aby Medium opłat za usługi nie pobierało, a z drugiej strony... czy mamy prawo osądzać kobietę, o której nic nie wiemy?

Jezus oskarżał faryzeuszy ponieważ potrafił przejrzeć ich dusze. A wy, czy potraficie?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: forrest » 17 cze 2009, 21:52

Ale ogólnie to się cieszę, że uczesnicy tego forum podzielają moje wątpliwości w różnych kwestiach - w tym sensie, że miło jest wiedzieć, że ktoś dostrzega różne słabości czy niedociągnięcia w przekazach, bo nie jestem z tym odosobniony. Przynajmniej mam jeszcze jakiś punkt zaczepienia pozwalający mi przypuszczać, że logicznie myślę, kiedy pewne zastrzeżenia przychodzą mi do głowy, a nie jest to spowodowane np. tym, że coś umknęło mojej uwadze, czy że ze mną jest coś nie tak... . Cieszę się, że Was spotkałem na tym forum.
Co do Eli, to napisałem do niej list z całą serią pytań do książki "Prawda odkrywana na nowo" i po chyba około dwóch tygodniach odpowiedziała mi, że chętnie mi odpowie w liście i umieści odpowiedzi na stronie. Pytałem też o możliwość zadania tych pytań z listu na konsultacjach oraz ptałem o koszt takich konsultacji, ale Ela nie odpowiedziała w tej kwestii ani słowem.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności