atalia pisze: ... Ciekawe spostrzeżenia,Sigmo,na temat creme de la creme,to jest kadry naukowej ...
Pozostając przy politechnice (bo na ten temat mogę się wypowiadać) to ośmielę się zwrócić uwagę na pewien, mój zdaniem, istotny aspekt relacji międzyludzkich w których stroną są osoby z politechnicznej (bo tylko taka jest mi znana), jak to ujęłaś:
atalia pisze: ... creme de la creme ...
Szczególnie dziś, w dobie otwarcia "granic do przekraczania, umysłów do myślenia oraz rąk do pracy", ten aspekt jest widoczny.
Otóż do pracy np. w UK na zmywaku, bazarku, do prowadzenia tamże wózka widłowego lub samochodu dostawczego (ruch lewostronny

) oraz do wielu innych zajęć potrzeba jakichś kwalifikacji. Bo prawda jest taka że do każdego zajęcia potrzeba jakichś kwalifikacji. Może do prac podejmowanych przez nas w UK nie trzeba zbyt wysokich kwalifikacji. Faktem jest jednak że nasi rodacy te zajęcia wykonują w UK a nie np. w Nigerii. Osobiście nie znam przypadku Polaka który pracowałby jako np. operator koparki w firmie nigeryjskiej. Niektórzy pracowali ale w firmach polskich realizujących kontrakty w krajach III świata.
Znaczy to że rodacy nasi na
competitive British labour market po prostu się odnajdują. Prześwietni zaś nasi, jakże uczeni doktorzy hab. podążając z kagankiem oświaty za granicę rzadko trafiają do Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii. Znacznie częściej do Nigerii lub Algierii ... Dlaczegóż to ? Wszak są tak mądrzy, tak pewni siebie ...
atalia pisze: ... gdzie w Piśmie Świętym znajduje się wzmianka o Trójcy Świetej? ...
Nie ma tam takiej wzmianki. Logika Boga ST i NT pozwala na rozumienie Go w Jego trójosobowości. Stąd napisałem:
sigma pisze: ... Co z tego o czym napisałem jest dogmatem ? Ja przecież piszę o zrozumieniu istoty chrześcijaństwa ... Dogmatem temu towarzyszącym jest dogmat trynitarny ale przecież ma on swoje uzasadnienie biblijne, zdaniem wielu powinien być starannie oddzielany od reszty późniejszych "prawd wiary" ...
atalia pisze: ... sprawa krzyża - nigdy nie przywiazywałam do tego wagi i uważam to za rzecz w tej dyskusji nieistotną ...
Zdaniem wielu, nie jest tak. Śmierć na krzyżu była jedną tylko z możliwości wykonania kary śmierci w Cesarstwie Rzymskim i była najbardziej pogardzaną formą odejścia z naszego padołku. Chrystusa Rzymianie (na życzenie Żydów) potraktowali akurat tak ...
Temat w ogóle można rozwinąć, zrobię to zdawkowo. Otóż:
cyt. za Biblią Warszawską:
Ew. Łuk. 22, 63: " ... A mężowie, którzy go pilnowali, naigrawali się z niego i bili go ... "
Legioniści rzymscy, czyli ówczesne żołdactwo, mieli wolną rękę w metodach naigrawania się ze skazanych na śmierć krzyżową. Ci o których było wiadomo że są lub będą skazani na egzekucję w taki właśnie sposób pozbawieni byli właściwie jakichkolwiek praw. O tym dobrze jest pamiętać.
Ew. Mat. 27, 41-43: " ... Podobnie i arcykapłani wraz z uczonymi w Piśmie i starszymi wyśmiewali się z niego i mówili: Innych ratował, a siebie samego ratować nie może; jest królem izraelskim, niech teraz zstąpi z krzyża; a uwierzymy w niego. Zaufał Bogu; niech On teraz go wybawi, jeśli ma w nim upodobanie, wszak powiedział: Jestem Synem Bożym ... "
Protestantyzm, w ogólności, posługuje się raczej krzyżem pustym. Na krzyżu wisiało bowiem w dziejach Imperium wielu, zmarli wszyscy a zmartwychwstał Jeden. Po co szukać Jego grobu, po co Go przedstawiać na krzyżu ? Grobów, krzyży, plutonów egzekucyjnych było bez liku. Zmartwychwstał Jeden a o Jego śmierci może przypominać pusty krzyż. No i nie bez znaczenia jest fakt że Chrystus na krzyżu wisiał bez przepaski na biodrach ...
atalia pisze: ... piszesz o buddystach,żydach i chrześcijanach ...
O Żydach piszę niewiele. Mało o judaiźmie wiem, poza tym syjonizm chyba ma trochę wspólnego z faszyzmem ... Może się mylę, niech mnie ktoś pouczy, ale chyba trochę ma ... A to że Żydów lubię to inna sprawa

. Bardzo mądry naród, gdyby nie dzisiejsi chasydzi to może Izraelczycy dogadaliby się z Palestyńczykami już dawno. Parę lat temu byłem na spotkaniu z Eli Barburem, izraelskim publicystą polskiego pochodzenia. Bardzo ciekawe spotkanie

. Niedosyt jaki mi pozostał (jedyny) to taki że chciałem się zapytać jaką widzi różnicę między wódką koszerną a niekoszerną, ale się nie dopchałem do zadania pytania, niestety. Ale Eli Barbur przypomniał mi wyraziście o tym że moim ulubionym przedmiotem na politechnice były podstawy nauk politycznych

.
atalia pisze: ... piszesz o buddystach,żydach i chrześcijanach ... w sposób sugerujacy,jakoby byli oni jakimiś całkowicie różnymi gatunkami,w stosunku do których mają zastosowanie odrębne prawa fizyki ...
Ja nie piszę o ludziach tylko o religiach i wyznaniach. Nie piszę o buddystach tylko o buddyźmie i nie o chrześcijanach tylko o chrześcijaństwie. Tak się staram przynajmniej.
Pamiętam takie wydarzenie z miejscowości Wisła na Śląsku Cieszyńskim. Stałem tam pod kościołem ewangelickim pw. ap. Piotra i Pawła w Wiśle Centrum i przysłuchiwałem się jak żona wczasowiczka (to było lato) klaruje męzowi w co ewangelicy wierzą. Tak ludzie myślą i mówią: "katolicy wierzą w ... a ewangelicy w ... ". To jest nieprawda. W rzeczywistości jest tak że dzieci są na katechezie przyuczane do rozumienia rzeczywistości doczesnej i pozadoczesnej w pewien sposób, trochę inny w przypadku katolika, trochę inny w przypadku ewangelika. W tej mierze w jakiej dziecko jest "grzeczne" w tej dokładnie powie że owszem, wierzy w to czego go starają się nauczyć a zwieńczeniem tychże nauk będzie sakrament bierzmowania w katolicyźmie i konfirmacja w ewangelicyźmie. A to w co dziecko będzie wierzyć kiedy dorośnie ... sami wiecie pt. Forumowicze

.
atalia pisze: ... Mówisz,że to, iz Chrystus umarł na krzyżu dla naszego zbawienia jest logiczne? ...
Tak, to jest logiczne. Problemem nie jest logika, to jest tak proste żeby zrozumieć mogło jak najwięcej ludzi. Kwestią zaś otwartą jest czy będą chcieli wierzyć ...
atalia pisze: ... Przytoczę tu znane powiedzenie Diderota: "Bóg zabił Boga,by zaspokoić Boga."
Bóg zaspokajający sam siebie ? A fe ... Co za świntuszek z tego Did .... Chyba tylko Konrad i LF wiedzą jak to się czyta.
A gdzie on był właściwie łaskaw się podzielić tym spostrzeżeniem ?