II Wojna Światowa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: II Wojna Światowa

Postautor: orystes » 19 sty 2011, 20:03

atalia pisze:......Chodzi o to,mówiąc wprost,na ile czynienie zła jest planowane przed urodzeniowo dla pewnych celów wyższego rzędu, a na ile wynika ono z wolnej woli owo zło czyniącego.

A tu to masz pewną dowolność interpretacji bo będzie ona zależna od źródła z jakiego skorzystasz.
Może taki mały przykład z książki Roberta Schwartza "Odważne Dusze"
........................................................................................................
-Czy zaplanowaliśmy to wcześniej, w imię jakiegoś wyższego dobra - zapytała.
- Dla wyższego dobra, jak również z potrzeby twojej duszy - odpowiedziała
Glenna. Przychodzimy tutaj, aby wszystkiego doświadczyć. Wszyscy byliśmy
mordercami, gwałcicielami i świętymi. Doświadczyliśmy wszystkiego albo
jeszcze doświadczymy. I planujemy te rzeczy z dużym wyprzedzeniem, w
związku z czym mamy na wszystko, czego chcemy się nauczyć, gotowe
okoliczności.

Inni autorzy piszą zupełnie co innego, również z w/w interpretacją nie zgodziłby się Newton.
Ale już inny pisarz o pseudonimie van Helsing "Rozmowy ze śmiercią" książka napisana ponoć przy pomocy mediów ma dość podobne podejście do takiej sprawy. Obawiam się że jednoznacznej odpowiedzi możemy nie dostać.
orystes

Postautor: Luperci Faviani » 19 sty 2011, 20:16

Niedawno spotkałem się z opinią podobną do powyższej, ale osobiście mam pewne wątpliwości. Na pewno nie jest to zgodne z KD, ale KD nie jest nieomylna, więc użyję innego argumentu.

Dlaczego Bóg miałby wyciągać nieprzyjemne konsekwencje z faktu, że ktoś MUSIAŁ zabić innego człowieka? Jeżeli morderstwo, czy gwałt stanowi element "szkolnego programu", przez który każdy musi przejść, czy sprawiedliwą jest pokuta za te przewinienia, które opisują dusze w swych komunikatach? Rozumiałbym "gwałt za gwałt", "morderstwo za morderstwo", "oko za oko", ale bez dodatkowych konsekwencji w zaświatach, o których wiemy, że są... i to bardzo dotkliwe. Brak w tym logiki.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 19 sty 2011, 22:45

No brak,dlatego tak nurtuje mnie ten temat...Może Ci "oprawcy"to duchy do zadań specjalnych?
Z drugiej strony,jeśli planowanie przyszłych wcielen rzeczywiście istnieje,to prawdopodobieństwo stania się ofiarą bądź katem zwiększało się niepomiernie w zależnosci od wybranej przez Ducha narodowości bądź rasy,Jeżeli ktoś np.zdecydowal,ze wcieli się w ciało Niemca,automatycznie poddawał się swoistemu testowi na to,czy przeważy w nim dobro,czy zło.Oczywiście narażał się na to,że to drugie moze w nim przewazyć i wtedy ciężko obciaży swoją karmę.
Chyba,że był w "siłach specjalnych"...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 20 sty 2011, 08:07

W poniższym jest brak logiki:
orystes pisze:-Czy zaplanowaliśmy to wcześniej, w imię jakiegoś wyższego dobra - zapytała.
- Dla wyższego dobra, jak również z potrzeby twojej duszy - odpowiedziała
Glenna. Przychodzimy tutaj, aby wszystkiego doświadczyć. Wszyscy byliśmy
mordercami, gwałcicielami i świętymi. Doświadczyliśmy wszystkiego albo
jeszcze doświadczymy. I planujemy te rzeczy z dużym wyprzedzeniem, w
związku z czym mamy na wszystko, czego chcemy się nauczyć, gotowe
okoliczności.

Istnienie duchów do "zadań specjalnych" czyli, jak sugerujesz, do wyrządzania zła, oznaczałoby, że Bóg specjalnie stworzył takie małe diabły, a wręcz szatana. Gdyby Bóg tworzył zło, byłby zły, a więc nie byłby Bogiem. Ta koncepcja jest bliska katolicyzmowi, a daleka od spirytyzmu.

Wybranie narodowości jest stworzeniem warunków do zaistnienia odpowiedniej próby. Przypominam, że wielu Niemców zginęło, gdyż nie podporządkowało się nazistom. Człowieka nie determinuje narodowość, tylko jego własny charakter i siła woli.

Człowiek ma wyrządzać dobro i temu jest przeznaczony. Jeśli natomiast wyrządza zło, ponosi konsekwencje, gdyż sprzeciwia się prawu Bożemu. Wszystkie istoty są traktowane na tych samych prawach, bez przywilejów, bez wyjątków.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 20 sty 2011, 09:15

Czy narodowość,czyli tak naprawdę sposób wychowania czy tradycja nie ma żadnego wpływu na kształtowanie sie poglądów,stylu życia,a co za tym idzie postepowania?
Pamiętaj,Luperci,że Tu zapominamy o TAM i najczęściej jesteśmy przekonani ,że jedynie TU jest prawdziwe.
Mnie samej te moje myśli się nie podobają,ale tak sobie tylko dywaguję...za wiele tu znaków zapytania.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 20 sty 2011, 13:35

Oczywiście, kultura narodu ma wpływ na człowieka, ale nie usprawiedliwia to czynienia zła. Ideologia nazistów nie wciągnęła wielu młodych Niemców, choć całe życie wychowywali się w niej. Kultura nie zawsze ma decydujący wpływ na ludzi, ponieważ mamy jeszcze intuicję i sumienie.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 20 sty 2011, 13:43

Swoją drogą, ciekawe jaki odsetek Niemców popierał Hitlera.Czy istnieją jakieś dane na ten temat?Wydaje sie,że zdecydowana większość tego narodu uległa retoryce szaleńca.
Niepokoją mnie te wszystkie mysli-czy logika ziemska moze tłumaczyć wszystko i ma zastosowanie wszędzie?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 20 sty 2011, 14:01

Zauważyłem że olewacie mnie starannie i nie zamierzam się narzucać ale gwoli ścisłości postanowiłem się jeszcze raz wpisać.

Otóż:

atalia pisze: ... Co było przyczyną tak wielkiej erupcji zła ... Czy II Wojna światowa była w pewnym sensie zainspirowana w świecie duchowym, po to,by ludzkość przeszła swoiste katharsis? ...

sigma pisze: ... wina ... musi być zatem popełniona z pobudek doczesnych, wpisanych w ciemniejszą część ludzkiej osobowości. A te pobudki, odnosząc je do konkretnego człowieka, nie zależą od niego, zależą od miejsca i czasu w którym pojawił się i żyje w doczesności. A te wydarzenia XX wieku z II wojną światową łącznie to był taki właśnie czas dla ówcześnie żyjących ludzi ...

Luperci Faviani pisze:Oczywiście, kultura narodu ma wpływ na człowieka, ale nie usprawiedliwia to czynienia zła ...

I tak:

Myślę że ideologia (nie kultura) a dokładniej sposób indoktrynowania społeczeństwa w pewnej mierze usprawiedliwia jednostkę. To nie dotyczy tylko wydarzeń czasu wojny, także pokoju. Wystarczy przyjrzeć się różnicom w metodach realizacji doktryny "eksportu rewolucji" w poszczególnych krajach ówczesnej RWPG gdzie Istniały przecież zauważalne różnice w ograniczaniu praw jednostki. Wszak nie bez powodu byliśmy, zdaniem niektórych przynajmniej, tzw. "najweselszym barakiem" :). I warto pamiętać np. o różnicy między faszyzmem niemieckim a włoskim czasu wojny.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 20 sty 2011, 14:11

atalia pisze:Swoją drogą, ciekawe jaki odsetek Niemców popierał Hitlera.Czy istnieją jakieś dane na ten temat?Wydaje sie,że zdecydowana większość tego narodu uległa retoryce szaleńca ...

Polecam np. lekturę tego co na temat napisała nieżyjąca już Alicja Miller (urodzona nawiasem mówiąc we Lwowie).

atalia pisze: ... Niepokoją mnie te wszystkie mysli-czy logika ziemska moze tłumaczyć wszystko i ma zastosowanie wszędzie?

Oczywiście że zadaniem "logiki ziemskiej" :) nie jest tłumaczenie "wszystkiego" :).
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 20 sty 2011, 15:18

Mam nawet swoją małą prywatną teoryjkę na temat powodów,dla których naród niemiecki(szczycący się wysoką kulturą i chrześcijański bylo nie było) w ogromnej większości poparł zbrodniczy reżim.Ale nie wiem,czy warto ją tu przytaczać..
Sigmo,nikt Cię nie olewa,nie miałam wtedy nic mądrego (ani głupiego )do powiedzenia, i to wszystko... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi